/ by /   Hazai agár hírek / 0 comments

Derby győztesek a Kincsem Parkban- 2015 Perfect Runner Natiry

Közel 50 év kihagyás után 2015 volt az az év, amikor a Kincsem Park újra teret adott az egyenes pályás fogadásos agárversenyeknek, így az agaras élet legnívósabb versenyének számító Derby-nek is, mely azóta is minden évben a Magyar Derby-vel egyidőben kerül megrendezésre.
2015-ben a 400m-es Derby futamot Perfect Runner Natiry nyerte, a Barsán család imádott agara. A felkészülésről és Natiry pályafutásáról Barsán Viviennel beszélgettünk.

Agaras körökben édesapád, Barsán Tibor neve ismert, mint tulajdonos illetve tréner, a Turf-ban mégis a te neved van megadva, mint aki tréningezted, felkészítetted Natiry-t. Közös munka volt ez vagy abszolút magadénak tudhatod a sikert?

Közösen készítettük föl. Apukám egy munkából kifolyólag nem tudta volna egyedül rendesen felkészíteni Natit, ezért úgy döntöttünk, hogy felkerül hozzám Pestre, de az Ő utasításait követve csináltam mindent. A Derby előtti utolsó edzésen még kaptam néhány tanácsot két másik trénertől, Tenczel Gabitól és Baranyai Ádámtól is. Hálás vagyok mindenkinek, aki azon a Derby napon ott volt, én akkor éreztem először, hogy rosszindulat, irigység nélkül örülnek az emberek egymás sikerének. Csodás nap volt, felejthetetlen emlék, ami örökre meg marad bennem!

Mesélj kérlek egy kicsit Natiryről.

Natiry 2011.09.26-án született, apja Lyreen Mover (Drogba), anyja Belgium Vison (Trinity). Tenyésztője Széplaki Attila (Perfect runner kennel). Nati már születése óta nálunk van, mivel Attila, hogy tökéletes körülményeket tudjon biztosítani a kölykök számára, megegyezett Apukámmál, hogy Trinity nálunk fog megelleni. Lehet elfogultság, de én még azóta sem láttam ennél szebb almot! Elsőnek választhattunk közülük és a két szuka közül Natira esett a család választása! Nem bántuk meg, mert személyében egy nyugodt, kedves, hálás agarat ismerhettünk meg, aki elbűvölő kiállásával és a maga gyönyörűségével egy életre a szívünkbe zárta az agarat, mint fajtát és az agarazást. Mindemellett úgy gondolom, hogy Natiry a trénerek álma! Ha munka van csinálja, mindent belead, de ha pihenni kell akkor pihen, nem ugrál feleslegesen. Soha nem volt probléma vele, egy igazi társ.

Hol futott még és milyen eredményeket ért el aktív évei alatt?

Természetesen pályafutása elején indult S3, A2-es versenyeken is, de idővel csak OPEN kategóriában futott. Az évek alatt elég változó eredményei voltak, de 2015-ben megmutatta a legjobb formáját. A sikersztori a Derby győzelemmel kezdődött a Kincsem Parkban, utána Európa bajnok lett 275 méteren Isaszegen, Lyreen Mover díj győztes lett a Kincsem parkban, majd igen ismert agarak felett tudott még győzedelmeskedni, számos sprint versenyt megnyerve. Nagyon büszkék vagyunk a mi kis csoda agarunkra!

Tenyésztettetek is vele, vannak olyan kölykei, akiket kiemelnél?

Igen, egy alom született tőle, Ganyecz Misi sztár agarától Jaxx on Fantasy-tól. A kölykök nagyon jó gazdikhoz/trénerekhez kerültek, úgyhogy sok reményt fűzök hozzájuk. Személyes kedvencem Stemgrove Black Fantasy, az anyai vonásai miatt, de mindenképp említésre méltó még Stemgrove Iron Lady is (European Stayers Derby győztes 670 méteren, Holdfény Derby győztes 280 méteren) aki ilyen fiatalon, ilyen jól helyt tud állni a külföldi és a hazai mezőnyben egyaránt! Minden “kis” Nati kölyöknek nagyon szurkolok erre és az azt követő évekre is!

Natiry pedig ha jól gondolom boldogan éli jól megérdemelt gondtalan nyugdíjas éveit…

Pontosan, nagy szeretetben és gondoskodásban a kanapén ’héderelve’ tölti mindennapjait.

 

 

 

SHARE THIS