/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Otthoni olvasnivaló 14. rész

A koronavírus elleni védekezés és az unaloműzés egyik legjobb formája, ha minden nap lovas vagy lóverseny témájú könyvet olvasunk. Ebben szeretnénk segíteni, így számba vesszük a hazai lovas- és lóversenyéletünk legjobb és legfontosabb könyveit és folyóiratait.

Tóth László, Várady Jenő – A lipicai ló Magyarországon

A lipicai ménes alapításának 400. évfordulóját ünnepeltük világszerte 1980-ban. A lipicai ló kultuszát, a nemesítés menetét, célját és eredményeit tárgyalja a könyv. Felöleli a fajta kialakulásának, fejlesztésének gondjait és a fogatsportban elért eredményeit. A könyv szerzői a fajta elismert szakemberei, akik segítenek abban, hogy a lipicai hírneve az olvasóban jobban tudatosodjon. A magyar fogatsport világsikerei nem jöhettek volna létre a lipicai lovak otthona, Szilvásvárad nélkül. A könyv tiszteleg a sok világbajnoki aranyéremnek, a Bükk hegységben fekvő ménesnek és a lipicailovakkal foglalkozó szakembereknek. Az érdeklődő, a lovak körül járatlan olvasó éppúgy örömet talál a könyvben, mint a szakértő, a sportember és a szurkoló.
Mindez, minden idők legsikeresebb, az 1984-es Négyesfogathajtó Világbajnoksága előtt íródott. A VB óta már közel negyven év telt el, a sikerek helyszíne az elmúlt években teljesen megújult, és megszületett a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont. Joggal bízhatunk benne, hogy a fajtáról, az azóta született sikerekről és Szilvásváradról  a mai kor igényeinek megfelelő, magas színvonalú album fog születni. Az idén februárban az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad élére kinevezett Cseri Dávid személye erre garancia lehet.

SHARE THIS