/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyar zsokék bemutatása – 9. rész

A zsokék életüket a lóversenyzésnek szentelik, töretlen munkájuknak hála láthatjuk ezeket a csodálatos telivéreket hétről hétre versenyezni a szezonban. A lovasok bemutatásával igyekszünk mindenre fényt deríteni, a kezdetektől a jelenlegi nehéz helyzetig.

Kosárlabdától a lóversenyig – Paizs Gábor

Mióta dolgozik a lóversenysportban?

A nagybátyámék tulajdonosként vettek részt a hazai lóverseny életében. Még 2004 nyarán unokatestvéremmel látogatást tettünk hozzájuk, rögtön megtetszett a pálya hangulata, a telivérek kivételes külleme és intelligenciája, így itt ragadtam.

Kit tart példaképének?

Erre a kérdésre gondolom legtöbben Christophe Soumillon és Frankie Dettori nevét említik, az ő pályafutásuk az én szememben is csodálatra méltó, tekinthetjük őket példaképeimnek. Viszont, hogy a magyar zsokékról is említést tegyünk számomra Kállai Pál is egy példakép, hiszen az ő teljesítménye is csodálatos volt, hihetetlen stílusban lovagolt. Szerencsésnek érzem magam, hiszen több versenyben is lovagolhattam vele együtt. Jelenleg is számos zsoké van itthon Magyarországon, akiknek a teljesítményét tisztelem, ilyen például Kovács Sándor többszörös champion zsoké és idomár, akivel nap mint nap együtt dolgozhatok. Nagyon hálás vagyok neki, rengeteget segít nekem, elleshetem tőle a szakma csínját-bínját.

Miért döntött úgy, hogy zsoké lesz?

Az iskolában töltött éveim alatt is sportoltam már, ekkor a kosarazás volt az, ami igazán megfogott. Ahogy telt az idő mindenki megnőtt, engem kivéve, így az volt a fejemben, hogy ha már kosaras nem, de zsoké még lehetek.

Melyik istállónál dolgozik jelenleg?

Jelenleg Kovács-Bakos Szilvia istállóját erősítem, az istállón belül is Turbucz Sándor lovaival dolgozom.

Van-e már kedvenc kétévese?

Van már két kedvencem is, szintén Turbucz Sándor tulajdonában állnak, remek származású telivérek.

Kit tart az istállója legjobb háromévesének?

Jelenleg Silver Peppert tartom a legjobb háromévesnek kimagasló kétéves formáját figyelembe véve. Bízom benne, hogy jól fog alakulni ez a szezon is számára és láthatjuk akár a Derby-ben is versenyezni.

Melyik a legkedvesebb verseny emléke?

Rengeteg kedves emlékem van, nem is tudnék kiemelni külön egyet sem. Minden győzelemhez és helyezéshez kapcsolódik egy remek élmény és egy jó történet, mindegyik másért kedves számomra.

Melyik volt a legmeghatározóbb győzelem?

Egyértelműen a 2010-es Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny Dancing Hussy-val. Ez volt az első nagyobb verseny, amin sikerült győznünk favoritként. Ezt követően több felkérést is kaptam, favoritokra is ülhettem versenyben is. Látták, hogy teher alatt is tudok teljesíteni.

Mik a jövőbeli tervei?

Fő célom az, hogy Kovács-Bakos Szilvia istállóját teljes odaadással és maximális teljesítménnyel tudjam képviselni.

Milyen hatással van a munkájára a mostani helyzet?

A bizonytalanság mindenki számára nehéz volt, de a munka ugyanúgy ment tovább, ahogy egy átlagos hétköznapon szokott. Örülök, hogy már kitűzték a szezon kezdetének időpontját, alig várom, hogy elinduljanak a versenyek!

Mit szeretne elérni idén és a karrierje során?

Szeretném a bizalmat meghálálni, sok győzelmet és helyezést szerezni kisebb és nagyobb versenyekben is. Mivel főként Turbucz Sándor lovaival foglalkozom, így természetesen azon leszek, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Titkos vágyam, hogy akár a Derby-ben is elsőként haladjunk át a célvonalon.

Fotók forrása: Zsanett Berta-Photo Finish, Major Zsolt

 

SHARE THIS