/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Készen állunk a startra – Maronka, Juhász, Molnár

A Kormány néhány napja rendeletben fogalmazta meg a sportrendezvényekkel kapcsolatos intézkedéseket. Döntött a zárt kapus események újra indulásról és kimondta, hogy a lóversenyt sportesemények kell tekinteni. Így zöld lámpát kapott az újraindulásra. Mire gondolt először a hír hallatán?

Maronka Gábor – Felsőpakony: Nagyon vártuk már ezt a pillanatot.

Juhász Balázs

Juhász Balázs – Kincsem Park: Természetesen nagyon örülök neki, hogy ha lassan is, de újra elindul az élet. Az én véleményem korábban is az volt, hogy a világnak inkább a svéd modellt kellett volna követni, mert a gazdaságra gyakorolt hatása a vírusnak sajnos sokkal rosszabb lesz mint maga a vírus.
Molnár Gyöngyi – Érsekhalma: Nagyon boldog voltam, de nem csak én, hanem az egész csapat. Mindenki azt várja a téli időszak után, hogy végre elinduljon a versenyszezon, de közbeszólt az élet. A telet általában átvészeljük annak reményében, hogy nemsokára újra versenyezhetünk, így mondanom sem kell, amikor megláttuk a versenykiírásokat, nagyon örültünk.


Hány lóval készül az első versenynapra? Kérjük, emeljen ki belőle néhányat. Kiket láthatunk az istállóból futni az első hetekben?


Maronka Gábor: Az első versenynapra 10 versenylóval készülünk. Dante’s Peak a Megnyitóban és Hadal Deep az 1400 méteres nyeretlen versenyben fut, őket emelném ki, de a többiek is jó formában vannak. Sok háromévesem debütál, és az öreg lovak nagy része ott lesz az első hétvégeken.
Juhász Balázs: Négy-öt lóval biztosan, de még képlékeny a pontos szám. Az első hetekben viszont gyakorlatilag az istálló összes lova starthoz fog állni.

Ördög Alen

Molnár Gyöngyi: Mivel kicsi istálló vagyunk, nem nagyon kell aggódnom azon, hogy nem tudok kellően figyelni a lovak menedzselésére. Szerencsére, már az első versenynap lesz egy futó lovunk. Összesen négy saját ló áll tréningben nálunk, ebből három futó ló, egy pedig kései kétéves. A többi lovunk Stanislav Georgievnél áll tréningben. A futó lovakat azért hagytuk meg, hogy bemutatkozhasson egy új lovas Ördög Alen, aki az idei szezontól az istállólovasom. Szeretnék neki lehetőséget biztosítani a gyakorlásra, mert bízom benne, hogy tehetséges lovassal bővül majd személyében a magyar lóversenyzés. Első nap egy hároméves Gutaifan kanca fut, aki tavaly már bemutatkozott a Kincsem Parkban, első futására harmadik lett, Speedy Sally a neve. Bízom benne, hogy komolyabb lesz egy hasznos hendikep lónál, szépen kinőtte magát, úgy látom erősödött is. A második versenyhéten a négyéves, Írországból behozott Jewel Love-nak találtunk versenyt, remélem, hogy a vidéki levegő rá is jó hatással volt.

Miben változott az elképzelés így, hogy megvan a konkrét időpont? Milyen munkákkal készülnek?


Maronka Gábor: Semmiben nem változott az elképzelés, pont úgy jó minden, ahogy van. Ugyanolyan munkákkal készülünk, mintha április eleje lenne.
Juhász Balázs: Az elképzelés semmiben sem változott, gyakorlatilag most már a forma időzítésen van a hangsúly. Bár azért biztos, több olyan ló is lesz, akit a versenyek fognak előre hozni.
Molnár Gyöngyi: Változásról nincs szó. Azok a lovak, akiknek találtunk versenyt, már kapnak gyorsabb munkát is, de csak ahogy a ló mutatja magát munkában, hogy mit lehet elkérni tőle. Ugyan én kigondolom, melyik versenyben szeretném futtatni őket, de a ló mondja meg, hogy odaér-e.

Kik lehetnek a következő nagydíjak és klasszikus versenyek esélyesei az istállóban? Hogy látja az augusztus 20-i derby-hétvégét?


Maronka Gábor: Az öregek közül akik, eddig is bizonyítottak, továbbra is bizonyítani fogják a jó formáikat. A háromévesek közül nem emelek ki senkit, mert még csak most fog a nagy részük debütálni. Szerintem sok háromévesnek kedvezett, hogy a szezon csúszott, nagy reményekkel indulok a derby-hétvégére.

Munka a Juhász-itállóban

Juhász Balázs: Most Bróm Ladyt, illetve Acélos Fiút mondanám, akik valószínűleg starthoz fognak állni kiemelt versenyben is.
Molnár Gyöngyi: Erre nem tudok válaszolni, de álmom, hogy egyszer erről is nyilatkozhassak tapasztalatból. Az idei Magyar Derbyben nem gondolom, hogy lesz induló lovunk, de sok sikert és egészséges felkészülést kívánok a többieknek!

Hogy mozognak az öreg lovak? Kiben bíznak a legjobban?


Maronka Gábor: Nem sok öreg lovam van, akik vannak, azok jól mozognak.
Juhász Balázs: Akikre eddig is a legjobban számíthattam, Rocky HR-re és Disney HR-re.
Molnár Gyöngyi: A négyévesünk jól mozog, Jewel Love hasznos hendikep ló lesz. Akiben többet látok, az a három éves Speedy Sally.

Ki volt a legmegbízhatóbb lovasa és lovásza az újrakezdésig?


Maronka Gábor: Az egész csapat.

Maronka mester és Bazsik Csaba


Juhász Balázs: A csapat létszáma nem változott, Farkas György, Gáspár András és Nyilasi Bálint voltak akik részt vettek a mindennapi munkában.

Molnár Gyöngyi és Stanislav Georgiev

Molnár Gyöngyi: Az istálló első lovasa Ördög Alen, aki a munka nagy részét viszi a hátán, illetve amikor bírok, én is nyeregbe szállok. Sajnos nagyon lassan gyógyulok hat hónappal ezelőtti műtétem. Sok volt a kihagyás, ezen felül a vállproblémáim is nehezítik a helyzetet. Kondíciót veszíteni sokkal könnyebb, mint újra formába jönni. Németh Ildikó és Farkas Tibor, illetve Stanislav Georgiev nagyon sokat segítenek nekem a mindennapokban, igaz telefonon, de sok hasznos tanácsot kapok tőlük. Nagyon tisztelem őket az elért sikereik miatt. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a segítséget, igyekszem hasznosítani az átadott tudásukat!


Mennyire várják már a lótulajdonos az újraindulást?


Maronka Gábor: Nagyon várták eddig is, de megnyugtattuk őket, hogy nem haltunk meg, élünk.
Juhász Balázs: Mindenki azért futtat, hogy előbb vagy utóbb lássa versenyben futni a lovát, így szerintem mindenki “kiéhezetten” várja, hogy a hangosbemondóból elhangozzék a “Tíz perc múlva indítás!” vezényszó!
Molnár Gyöngyi: Itthon csak saját és Nemzeti Vágta lovakat trenírozunk. Nagyon várjuk az indulást.

SHARE THIS