/ by /   Hazai agár hírek / 0 comments

Interjú Kovácsik Kinga trénerrel

Mivel foglalkozol Kinga, amikor épp nem agarazol?

Egy magánkúton dolgozom már elég rég óta. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a munkabeosztásom rugalmas, így van időm az agaraimmal is foglalkozni.

Honnan a szerelem?

Az angol agarat, mint fajtát gyermekkori barátnőm Hostyinszki Mira és apukája Hostyinszki József (vagy ahogy az agarasok ismerik Jimi), szerettették meg velem 7 éves koromban. Akkor még nekem nem volt saját versenykutyám, az ő kutyusaikat vittük a versenyekre. Idővel a tanulmányaim miatt felhagytam a versenyre járással, de 15 évvel később eldöntöttem, hogy szeretnék én is egy saját versenykutyát.
Mindenképp a gyermekkoromból már jól ismert Kengyelfutó Kennelből szerettem volna kutyust, ami szerencsére sikerült is, mert Burián Lászlónál akkor is épp volt egy alom. Mikor elmentem hozzá első látásra beleszerettem Kengyelfutó Maryland-be (Uss Raceway x Kengyelfutó Joker), majd később egyik alomtestvérébe, Kengyelfutó Kentucky-ba is, így pár hónappal később ő is a csapatunk tagja lett, vagyis Mary-t három hónapos korától, Keny-t egy éves korától én nevelem és tréningezem. A családom szerencsére sokat segít, ha épp dolgozom, illetve sokat tanultam Burián Lászlótól is arról, hogyan kell az agarakat tréningezni. Büszke vagyok mindkét kutyusomra, főleg, hogy így elsőre két ilyen versenyagarat sikerült választanom.

Milyen eredményeket értél el eddig velük és mire vagy a legbüszkébb?

Mary eddig szinte minden versenyén A1-ben futott és a kanok közt is sokszor helyt tudott állni, pl. Derbyken, de álltam a dobogó utolsó fokán is vele, ha épp rossz formában volt egy kullancs miatt vagy betüzelt, vagy felakadt a boxon. Amire viszont nagyon büszke vagyok, hogy nyert Kölyök Derby-t Alsónemediben, nyert már 500m-en is, és 670m is második tudott lenni. De álltunk sokszor a dobogó 3.-4. fokán is.
Keny rövidtávon, sprinten ért el eddig nagyon szép eredményeket. Már rögtön az első versenyeit megnyerte, a Kölyök Derby-t Isaszegen és Alsónémediben, nyert Cseh Derby-t és Holdfény Derby-t és nem utolsó sorban Finnországban az Európa Bajnokságon második helyezését érte el. Erre a versenyre vagyok a legbüszkébb, hogy egy ilyen hosszú és fárasztó utazás után is ekkora teljesítményt tudott nyújtani. Ahogy Mary, ő is büszkélkedhet még több második, harmadik és negyedik helyezéssel is.

Gondolom akkor arra a kérdésre kikkel készülsz a 2020-as szezonra a Kincsem Parkba, egyértelmű a válasz…?

Igen, a 2020-as évben is Maryvel és Kenyvel szeretnék versenyezni, igaz már idén 4 évesek, de azért még reménykedem, hogy fel tudják venni a versenyt a fiatalabb generációval.  Ha esetleg mégsem, akkor sem fogok elkeseredni, mert jövőre már újabb kiskutyát szeretnék nevelni. Valószínű Mary kutyusomnak keresek majd egy párt és az ő kölykével tervezem tovább folytatni a versenyzést.

 

 

SHARE THIS