/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Készen állunk a startra – Soltész András

A Kormány néhány napja rendeletben fogalmazta meg a sportrendezvényekkel kapcsolatos intézkedéseket. Döntött a zárt kapus események újra indulásról és kimondta, hogy a lóversenyt sportesemények kell tekinteni. Így zöld lámpát kapott az újraindulásra.

Mire gondolt először a hír hallatán?

Eleinte nehezen viseltük a bizonytalanságot, hiszen télen rengeteg munkát, energiát és pénzt fektettünk a lovainkba. Nagyon boldogok vagyunk, hogy végre tudjuk a szezonkezdés időpontját és újra láthatjuk futni a telivéreket!

Hány lóval készül az első versenynapra? Emeljen ki belőle néhányat!

Jelenleg kilenc ló áll az idomításomban, az első napon 3-4 lóval tervezünk indulni, de még nem szeretnék konkrétumot mondani, bármi változhat. Lényegében mindegyik lóval szeretnénk az első pár hétben versenyezni, meglátjuk, hogy alakul.

Miben változott az elképzelés így, hogy megvan a konkrét időpont?

Nagy könnyebbséget ad, hiszen már tudunk készülni a versenyekre. Eddig csak alapozó-és kondíciómunkákat mentünk velük, emellett koordinációs gyakorlatokat csináltunk, így már 2-3 hét alatt készen állhatnak a versenyzésre.

Milyen munkákkal készülnek?

A már jól bevált munkákkal készülünk, kimondottan az adott lóra szabva. Gyorsabb tempókat is megyünk, annak érdekében, hogy tökéletes fizikai, illetve mentális állapotban legyenek. Véleményem szerint az utóbbi is kiemelten fontos!

Kik lehetnek a következő nagydíjak és klasszikus versenyek esélyesei az istállóban?

Mivel nincs túl sok lovunk, így azokra számítunk, akik már tavaly is mutattak jobb formákat, például Wasmy és La Shaba.

Hogy látja az augusztus 20-i Derby hétvégét és fesztivált?

Nem gondolnám, hogy különösebben nagy változás történt volna ez ügyben, igyekszünk topp formába hozni azokat, akik számításba vehetőek.

Hogy mozognak az öreg lovak? Kiben bíznak a legjobban?

Minden lovunk jól érzi magát, szerencsére jól teleltek, jót tett nekik a pihenés is. Biztatóan mozognak, egészségesek, jó kondícióban vannak. Nem is kell ennél több! A régiek mellett kíváncsiak vagyunk az újonnan vásárolt telivérek teljesítményére is, a 2020-as szezont immár nálam kezdi Aurora Borealis. Látok benne fantáziát futásai alapján, emellett nem elhanyagolható, hogy egy Overdose apaságú kancáról beszélünk. A későbbiekben szeretnénk a tenyésztésbe is bevonni.

 Ki volt a legmegbízhatóbb lovasa és lovásza az újrakezdésig?

Balogh Tímea és Keresztes Csaba lovászként áll nálam alkalmazásban, emellett a tréningmunkákban is részt vesznek. Suták Csenge az istálló zsoké, Siller Kitti pedig a munkalovasom. Rajtuk kívül hosszú távollét után visszatért Magyarországra Benedek Zoltán, elmondhatom, hogy ő is az én csapatomat erősíti. Vas József nevét pedig minden szakmabeli ismeri, csodálatos pályát tudhat magáénak, egész télen velünk dolgozott, amíg a vírushelyzet engedte. Mindannyian hatalmas szeretettel, odafigyeléssel fordulnak a lovak felé, így senkit nem tudnék és nem is akarnék kiemelni. Az amatőröknek is hálával tartozom, ebben az időszakban is kitartóan segítették lovaink munkáját.

Mennyire várják már a lótulajdonosok az újraindulást?

Természetesen mindenki nagyon várja már, hosszú volt a pihenő.

Fotók forrása: Szabó EM, Treattelling

SHARE THIS