/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Brit kezdés megkötésekkel

Írta: Kovács Botond.

Bő egy héttel a magyar versenyüzem újraindulása után Nagy-Britanniában is megkezdődnek a versenyek, ám lesznek megkötések. A British Horseracing Authority a hét végén bejelentette, lehetőség nyílik ugyan külföldi tréningben álló lovakat nevezni a versenykalendárium első két klasszikus versenyére (2000 Guineas, 1000 Guineas) és a Group 1-es futamokba, de csak a legfelsőbb kategóriában lesz külhoniak számára hely.

Jó döntés volt!

A hír hallatán Aidan O’Brien valószínűleg megkönnyebbülten felsóhajtott, és lehet, hogy egy ritka mosoly is kiült a szája szélére, hiszen Ballydoyle urának idomítottjai a legutóbbi öt 2000 Guineas-ből négyet (Gleneagles – 2015, Churchill – 2017, Saxon Warrior – 2018, Magna Grecia – 2019), az elmúlt négy 1000 Guineas-ből hármat (Minding – 2016, Winter – 2017, Hermosa – 2019) megnyertek. A rendelet vonatkozik a francia és egyéb telivérekre is, bár gyanítható, hogy ismét amolyan brit-ír belügy lesz a 2000 és az 1000 Guineas. A tényekhez hozzátartozik ugyanis, hogy utoljára Mikel Delzangeles tudott 2000 Guineas-t nyerni Makfival 2010-ben, és ugyanebben az esztendőben Cricquette Head-Marek is a francia színeket vitte győzelemre Special Duty jóvoltából a kancáknál. A BHA döntése azonban kimondja Listed, Group 2 és Group 3 besorolású futamra június 15-ig csak brit tréningben álló lovak nevezhetők, ráadásul azzal a szigorítással, hogy II. osztályú hendikep alatt külföldi ló nem indítható a rendelkezés visszavonásáig (itt tehát nem szabtak határidőt).

Az 1945. évi derby-győztes, Dante

A tervek szerint június 1-jén, hétfőn visszatér az élet a brit turfra, pontosabban az all-weatherre, Newcastle-ben nyolc futamot rendeznek a szintetikus futófelületen. Ezután beszáll majd Kempton, Yarmouth, Lingfield és Newmarket is. Június 5-én kerül sor a szezon első Group 1-es futamára, a Coronation Cupra. A nagydíj általában az epsomi derby-míting része, ám mivel a pálya tribünnel szemközti oldala közterület (sohasem volt lezárva, mindenki akkor megy oda, amikor akar, még derby-napon is), és nem lehet elkeríteni, a kupát, az Epsom Derbyt és az Epsom Oaks-t is Newmarketben futják kivételesen (erre legutoljára a II. világháború alatt volt példa). Június 6-án 2000 Guineas és egy napra rá az 1000 Guineas várja a szakmát a Rowley Mile-on zárt kapuk mögött.

(Kiemelt képünkön a newmarketi Rowley Mile versenytér lelátója.)

SHARE THIS