/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A versenypálya újoncai I. rész

Balról: Pancsik Zsófia, Garai Roland, Morvai Eszter


Ahogy azt már az E-Turf hasábjain olvashatták, az előző hetekben tíz lovasjelölt tett gyakorlati vizsgát Dunakeszi-Alagon. Mindannyian elhivatottak, lelkesek és egy közös célért küzdenek. Azért, hogy minden alkalommal eredményesen szerepeljenek a versenypályán.

Mióta vannak jelen az életükben a lovak?

Szőke Tamás: A lovak mondhatni végigkísérték az életemet, mivel a családom ügető tenyésztéssel, felkészítéssel és futtatással foglalkozik.

Balogh Luca: A faluban, ahol élek van egy lovarda. Kiskoromtól kezdve rendszeresen jártunk oda etetni őket, így jött az érdeklődés irántuk. Körülbelül hét éves lehettem, amikor először nyeregbe szálltam.

Kovács Réka: Az én életemben először a lovastorna volt jelen, hétévesen döntöttem úgy, hogy kipróbálom a díjugratást is.

Morvai Eszter: Lovak között nőttem fel, sokan mondták már, hogy én és testvéreim lovon születtünk.

Garai Roland: 2013-ban kezdtem el lovagolni, azóta folyamatos főszereplője az életemnek.

Hogyan került kapcsolatba a galopp sporttal?

Szőke Tamás: 2013-2014 környékén kezdtem el komolyabban érdeklődni a sport iránt, ekkor kezdtem el kijárni Zobnaticára, a ménesbirtokra. Itt töltöttem az iskolai gyakorlatomat, ekkor fogott meg igazán a telivérek világa. Amikor volt rá alkalmam lóra ültem, majd 2015 decemberében egy közös ismerősünknek megkeresett Maronka Gábor idomár. Felajánlotta a lehetőséget, hogy töltsem náluk a szünetet, tanuljak. Ez egy hónapig tartott, majd abban egyeztünk meg, hogy ha leérettségizem ők szívesen várnak vissza. Természetesen éltem a lehetőséggel!

Balogh Luca: Legelőször online kezdtem el nézni a versenyeket, minden vasárnap ez volt a programom! Majd az élet alakította a dolgokat, az egyik lovunk a Nemzeti Vágta kapcsán felkerült Gajdos Zsolt idomárhoz Nyíregyházára, ott kezdte meg a tréning munkáit. Nekem is volt lehetőségem kipróbálni egy telivért, szerelem volt első látásra. A későbbiekben a Nemzeti Vágta másodszor is segítségemre volt, hiszen ez által ismertem meg Székely Károlyt, aki segített és segít a vágtán induló lovaink felkészítésében. Az ő biztatására fogalmazódott meg bennem, hogy szeretném kipróbálni magam a Kincsem Parkban.

Garai Roland: A Nemzeti Vágtának hála kerültem kapcsolatba a sporttal, 2017-ben a Kishuszár Vágtán indulhattam, 2018-ban pedig Suták János idomár szárnyai alá vett.

Kovács Réka: A Nemzeti Vágta miatt jöttem Alagra tanulni, annyira megtetszett ez a stílus, hogy itt maradtam.

Morvai Eszter: Édesapám mutatta be nekem a galopp sport minden csínját-bínját, munkalovasként dolgozott Szerbiában. Hatalmas köszönettel tartozom bátyámnak is, aki mindenben segítségemre volt.

Mi motiválta arra, hogy versenyezzen?

Szőke Tamás: Szerintem nincs olyan munkalovas, vagy galopphoz közel álló ember, aki élete során legalább egyszer ne szeretné kipróbálni a versenyzést. Semmi más nem ad akkora adrenalin löketet, mint mikor kinyílik a startgép ajtaja és elrajtol a mezőny.

Garai Roland: Több dolog is motivációt jelentett számomra. Mindig is szerettem a gyorsaságot, szerettem volna kipróbálni magam a galopp sportban. Úgy érzem, hogy itt megtaláltam a helyem.

Balogh Luca: Nagy versenyszellem van bennem,  minél jobb helyezésért fogok küzdeni minden alkalommal. Emellett a sebesség az, ami megfogott.

Morvai Eszter: A kitartás, akarat és a versenyszellem!

Kovács Réka: Célul tűztem ki, hogy kipróbáljam magam ebben a sportban, lesz ami lesz. A lovakkal való munka, a sebesség semmivel sem összehasonlítható.

Melyik istálló csapatát erősíti?

Garai Roland: Suták János idomár csapatához tartozom.

Szőke Tamás: A kezdetektől fogva Maronka Gábor segíti a felkészülésemet, így egyértelműen az Álmodó istálló csapatához tartozom. Gábor az, aki a kezdetektől a szárnyai alá vett, rengeteget tanulhattam tőle, nagyon hálás vagyok azért, hogy itt lehetek. Mellette sokan segítették a pályámat, hálával tartozom ifj. Kozma Istvánnak, Mészáros Zsoltnak, Bakos Gábornak, de az otthoniak közül Zeljko Ilicnek és Milos Milojevicnek is.

Kovács Réka: Farkas Levente istállóját képviselem, mint amatőr.

Balogh Luca: Székely Károly csapatát erősítem.

Morvai Eszter: A többszörös champion, Stanislav Georgiev csapatát erősítem, itt már az első pillanattól kezdve egy családias környezetben találtam magam.

Szőke Tamás

Milyen volt az első versenytapasztalata?

Szőke Tamás: Bár szerbiai licensszel már lovagoltam magyarországi versenyben, de magyar licensz vizsgát csak az idén tettem. Már az első napon lehetőséget kaptam a Deák családtól, az egyik nyeretlen háromévesüket, En Garde-t ülhettem. A verseny során kiderült, hogy sajnos a szintetikus pálya nem a kedvence, így nyolcadik helyen értünk célba, de nem adjuk fel, megyünk tovább!

Balogh Luca: Az első versenyem a Nemzeti Vágta Kishuszár futama volt még 2016-ban, azóta már kétszer volt lehetőségem indulni a Nemzeti Vágta budapesti futamán.

Garai Roland: Az első versenyem rögtön a 2020-as szezon első versenynapján volt, hatalmas élményt jelentett számomra! Semmivel sem összehasonlítható ez az adrenalin, szeretnék még sok ilyen alkalmat megélni.

Mikor várható az első verseny szereplése?

Morvai Eszter: Véleményem szerint még sokat kell fejlődnöm és gyakorolnom ahhoz, hogy eredményesen lovagolhassak versenyben.

Kovács Réka: A pontos időpontot még nem tudom, de hamarosan én is bemutatkozom a Kincsem Parkban.

Mi a célja ebben a sportban?

Szőke Tamás: Konkrét célokról nem tudnék még beszélni, tanulni, fejlődni szeretnék és persze sok tapasztalatot szerezni. Az élet majd alakítja a továbbiakat.

Balogh Luca: Elsősorban minél több versenyben szeretnék nyeregbe szállni és szép helyezéseket elérni a telivérekkel.

Morvai Eszter: Szeretnék minél több versenyben indulni, emellett elismert zsoké lenni.

Kovács Réka: Minél több versenyben szeretnék indulni és ezzel együtt eredményesen szerepelni. A célom, hogy kihozzam magamból a maximumot!

Garai Roland: Rengeteg tervem van a jövőt illetően, elsősorban az, hogy negyven versenyt nyerjek.

Kovács Réka

SHARE THIS