/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Keddtől Royal Ascot

Írta: Kovács Botond.

Története során idén először futják az Ascoti Míting versenyeit nézőközönség nélkül. Keddtől szombatig, öt nap alatt, harmincöt futamot rendeznek a királyi versenytéren. Besorolás alapján kilenc Group 1-es, hat Group 2-es, három Group 3-as és három Listed futamra kerül sor. A hagyományokhoz következetesen ragaszkodó britek idén a szokásos hat futam helyett három alkalommal egyel többet, kétszer a záró és a nyitó napon, nyolc futamot kínálnak a kapuk túloldalán rekedt turf-barátoknak és a fogadóknak.

II. Erzsébet és Frankie Dettori karszalaggal

A szokásos zsoké, idomár és tulajdonos bajnokság azonban nem marad el. Továbbra is a legtöbb versenyt nyert lovas, tréner és futtató fejére kerül a képzeletbeli babérkorona (azonos állás esetén a helyezések döntenek). Az éppen élen álló zsoké fehér karszalagot viselhet, amelyet át kell adnia annak, aki győzelmek számában megelőzi. Ezt idén biztonsági okokból megtiltották (talán még egyik a másikára tüsszentene egy óvatlan pillanatban), ezért több szalagot gyártottak. A győztes lovas a míting végén megkapja a Royal Ascot Leading Jockey Awardot.

2019-ben Frankie Dettori nyerte a megtisztelő címet hét futamgyőzelemmel. Eddig már hat trófeája van, és idén gond nélkül összejöhet neki a hetedik, hiszen a nagy riválisok közül Jamie Spencer kihagyja a versenysorozatot. Ryan Moore lehet az egyetlen komoly vetélytárs. Ő Frankin is túltett, hiszen nyolc elsőséggel rendelkezik Ascotban, a legutóbbit 2018-ban szerezte.

Nyilván nem lepi meg Olvasóinkat, hogy a Royal Ascot Leading Trainer Award legeredményesebb birtokosa Aidan O’Brien, aki tíz alkalommal nyerte el a titulust, idén ő a címvédő. A korábbi győztesek közül nagy valószínűséggel csak John Gosden, Mark Johnston, Sir Michael Stoute vagy Saeed Bin Suroor pályázhat vehetik fel vele a versenyt.

Paul és Oliver Cole

Érdekesség, hogy az 1994. évi győztes, Paul Cole lehet az első tréner a Királyi Míting történetében, aki az idén bevezetett Training Partnershipnek (kb. páros idomári működési engedély) köszönhetően egy társidomárral osztozhat a sikerben. A veterán mester Oliver nevű fiával dolgozik együtt. Ha nekik nem sikerülne, Simon és Ed Crisford még bezsebelheti a sporttörténeti sikert.

Ha O’Brien mester első helyén nem lepődtünk meg, akkor a vezető tulajdonoson sem fogunk. 2017 óta létezik a Royal Ascot Leading Owner Award, amelyet a coomore-i ászok, vagyis Sue Magnier, Derrick Smith és Michael Tabor domináltak eddig.

A míting eredményeiről és érdekességekről folyamatos tájékoztatást adunk a hét folyamán.

SHARE THIS