/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Royal Ascot 2020 – első nap (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Amint megírtuk, a Királyi Míting történetében először rendezik közönség nélkül a futamokat Ascotban. Ismét elindult a versenysorozat, és ugyan a lelátókon nem sepert végig a szokásos hangorkán a finisben, a színvonalra nem lehetett panasz. A mai nyolc futamból kettőt szeretnénk kiemelni az alábbiakban.

King’s Stand Stakes

Luigi Tukory

Különös, de a nagydíjat a kényszerűség szülte, ugyanis korábbi változatát, a Royal Stand Plate-et 1860-ban nem tudták volna lefutni az eredeti két mérföldes távon a júniusi nagy esőzések miatt. Sokan már a míting törlését is felvetették, Viktória királynő azonban nem hagyta, hogy a brit turf-barátok hoppon maradjanak, ezért a versenytér még viszonylag használható 1000 méteres részére tétette át a versenyt. Nyilván nem örült ennek mindenki, de az uralkodó akaratával nem mertek szembeszállni. Az így létrejövő futam a Queen’s Stand Plate nevet kapta, és elég stílszerűen a kétéves Queen Of The Vale nyerte pár héttel azután, hogy Giuseppe Garibaldi és az 1848/49-es szabadságharcban elévülhetetlen érdemeket szerző Tüköry Lajos partra szálltak a Bourbonok uralta Szicíliában, és megindultak Palermo elfoglalására. Felfejtve egy másik magyar szálat, azt is elmondjuk, hogy Queen Of The Vale apja, a nagyszerű King Tom a brit telivértenyésztés egyik legjelentősebb ménje volt. Tőle származott Batthyány Gusztáv herceg kancája, St. Angela, a fantasztikus St. Simon anyja.

Donau

A Queen’s Stand elnevezése újra megváltozott, amikor VII. Eduárd lépett trónra 1901-ben, azóta King’s Stand Stakes-ként emlegetjük. A futam története során triplázás vagy jobb eredmény még nem született, tizenkét duplát azonban dokumentáltak. Az első kettős siker a tíz szezont végigversenyző Woolsthorpe, a világhírű műgyűjtő Pjotr Szoltikov herceg lovának nevéhez fűződik (1895, 1897). Woolthorpe brit karrierje után Amerikában működött fedezőménként, tőle származik az 1910. évi Kentucky Derby nyertese, Donau. A címvédés legutóbb Mohamed sejk pej ménjének, a kiváló Blue Pointnak sikerült (2018, 2019).

Overdose

A legeredményesebb lovas, a halhatatlan Lester Piggott kilenc győzelemmel: Right Boy 1957, Majority Rule 1963, Swing Easy 1971, Abergwaun 1973, Godswalk 1977, Solinus 1978, Never So Bold 1985. Trénerként Vincent O’Brient ünnepelték legtöbbször, szám szerint öt alkalommal: Cassarate 1962, Abergwaun 1973, Godswalk 1977, Solinus 1978, Bluebird 1987. A legsikeresebb tulajdonos egy bizonyos Jack Joel nevű úriember volt, ő négyszer vezethette vissza lovait győztesként: Sundridge 1903, 1904, Nice Prospect 1927, Tag End 1929. Leírtuk már ugyan párszor, és megígérhetjük, hogy továbbra is minden alkalommal megtesszük: a King’s Stand Stakes azért bír különös jelentőséggel minden magyar ember számára, mert világhírű lovunk, a szenzációs Overdose is indult 2011-ben, és ugyan csupán negyedik lett, de nagyon közel volt a nyerő Prohibithez.

A top-sprinterek közül idén az öreg Battaash (5/6) volt a fogadók kedvence Hamdan sejk istállójából. A kőkemény pej herélt húsz versenyéből tízet megnyert és ötször került dobogóra. Idén még nem futott, tavaly szép stílusban győzött a yorki Nunthorpe Stakes-ben és a goodwoodi King George Stakes-ben (ez utóbbit eddig háromszor nyerte). A korábbi évek sikerei között megtaláljuk a Temple Stakes-t, a The Sprint Stakes-t és a Prix de l’Abbey-t. Cseppet sem mellékes, hogy a világranglistán jelenleg a megosztott ötödik helyet foglalja el a Battaash brit Ghaiyyath, a japán Lys Gracieux, és az amerikai Vino Rosso mellet. Életnyereménye megközelíti a 1.5 millió fontot.
Nagy kihívója a tavalyi Prix de l’Abbey első helyezettje, Glass Slippers (13/2) volt, aki valósággal berobbant a felsőházba 2019 októberében, hiszen előtte voltak ugyan sikerei Group 3-ban és Listedben, de ezt leszámítva addig nem nyújtott csúcsteljesítményt. A hároméves Liberty Beach (4/1) egy jó Listed-győzelemmel lábában jelentkezett, kétéves eredményei alapján sokak titkos favoritja volt, akárcsak a februári Dubai Dash győztese és Meidan Sprint második helyezettje, az ötéves Equilateral (9/1).

Battaash

Favorit győzelem született a King’s Standban. Baattash a start pillanatától fogva uralta a mezőnyt, Hit The Bid, Tis Marvellous és Liberty Beach is hamar talpon volt. Féltávnál semmi változás nem volt még az élen, a tizenegy telivér négy-öt hosszon belül száguldott a cél felé. Equilateral színei a sereghajtók között tűnt fel. A távoszlopnál Glass Slippers felkúszott a vezető mögé, Tis Marcellous és Liberty Beach még tartotta magát. Equilateralt megrázta lovasa, és elkezdett folyamatosan jönni kívülről. Az utolsó ötven méteren Glass Slippers elfáradt, Baattash (2014 pher, Dark Angel – Anna Law, Lawman) senkitől sem zavartatva három hosszas előnnyel érkezett célba Jim Crowley kezében, így szerezve meg Charles Hills mester első Group 1-es győzelmét a mítingen. Equilateral hihetetlen küzdőképességről téve tanúbizonyságot rövid fejhosszal legyűrte Liberty Beach-t, Tis Marvellous a negyedik, Glass Slippers az ötödik helyen ért célba.


King Edward VII Stakes

Lord Falmouth – hiába várta Kisbért

A versenynap másik izgalmas futama a magyarokkal rokonszenvező uralkodóról elnevezett nagydíj volt, amelyet hároméves és idősebb méneknek és herélteknek írt ki az ascoti versenytitkár másfél mérföldes távra, vagyis 2400 méterre. Az 1834-ben alapított versenyt 1926-ig Ascot Derby néven tartották számon, ám ezt megváltoztatták, így állítva emléket a derék Eduárd királynak. Általában az Epsom Derbyben futott lovak mérik össze ismét tudásukat a King Edwardban, így kapva lehetőséget a szépítésre. (Kivételesen ez nem igaz idén, hiszen a Kék Szalagért vívott harc még előttünk áll.) A hőskorban sem volt ez másként, hiszen 1876-ban, amikor Kisbér megszerezte a máig egyetlen epsomi győzelmünket, három hosszal mögötte Forerunner ért célba, aki később Ascotban pont itt nyerni tudott. Az 1877. évi Epsom és Ascot Derby nyerőjét, Silviót is érdemes megemlíteni, hiszen tulajdonosa, Lord Falmouth nagyon szerette volna, ha lova egy match-race alkalmával összemérné erejét Kisbérrel, ám erre sohasem került sor.

Herbert Morington Cannon


Nem távolodunk el a régmúlttól akkor sem, amikor a King Edward VII Stakes csúcstartóit nézzük. A legsikeresebb zsoké a hatszoros champion Morny Cannon volt, aki hét alkalommal diadalmaskodott: St. Simon of the Rock (1891), Matchmaker (1895), Conroy (1896), Frontier (1899), Osboch (1901), Flying Lemur (1902), Darley Dale (1904). Megjegyezzük, hogy a remek lovas a mai napig a legeredményesebb a newmarketi Craven Stakes-ben, és az ascoti Coronation Stakes-ben (nem összetévesztendő az espomi Coronation Cuppal) és Prince Of Wales’s Stakes-ben. Herbert Morington Cannon 1899-ben Hármas Koronát is nyert Flying Fox nyergében.

Porter mester

Az idomárok közül John Porter kilenc győzelemmel büszkélkedhetett: The Palmer (1867), Pero Gomez (1869), Shotover (1882), The Child of the Mist (1885), Matchmaker (1895), Conroy (1896), Frontier (1899), Flying Lemur (1902), Darley Dale (1904). Porter a viktoriánus éra legeredményesebb idomárja volt. Élete külön írást érdemel, most csak annyit említünk meg róla, hogy huszonhárom brit klasszikust nyertek idomítottjai, köztük hét (!) Epsom Derbyt. A Hármas Koronát háromszor hódította el: Ormonde (1886), Common (1891), Flying Fox (1899).


Idén Mogult jegyezték a legrövidebb odds-szal (10/11) a bukmékerek az indítás előtt. O’Brien mester lova első startjára készült Ascotban tavalyi kampánya után, amely során egy Group 2-es győzelem, és egy Group 1-es negyedik helyezés volt a legfigyelemreméltóbb teljesítménye. Mindkettő mérföldre történt, és talán túl nagynak tűnt az előrelépés, mégis sokan a Magnier-Smith-Tabor trió sikerében bíztak a leginkább. Az istállótárs Arthur’s Kingdom (9/2) sem volt rossz sansz, a Saint-Cloud-i Criteriumban szerzett második hely csábító ajánlás volt erre a futamra. Természetesen az is mellette szólt, Franciaországban jól állta 2000 méteres távot. Mohican Heights 7/2-es mutatóját az indokolta, hogy két futásából veretlen tudott maradni, és a legutóbbi sikert Listedben aratta. A 17/2-es kurzussal jegyzett Papa Power három korábbi megmérettetését all-weather felületen teljesítette, egy ötödik és két első hely állt neve mellett. Pyledrivert tavalyi Listed győzelme és idei all-weatherön elért Group 3-as második helye ellenére merészen 18/1-es rátával adták a könyvesek, és Sound Of Cannons esetében 40/1-ig merészkedtek a Group 1, Group 2 és Listed pénzes helyezések ellenére.

Pyledriver kiváló győzelme – ki látta?

Borult a papírforma a King Edwardban. Az indítás után Sound Of Cannons vállalta magára a vezetést, szorosan nyomában Arthur’s Kingdom és Papa Power galoppoztak, Pyledrivert a kis mezőny végére fogta vissza lovasa. Féltávnál a vezető két telivér növelte előnyét üldözőikhez képest, ám mivel nem volt észveszejtő tempó, sejteni lehetett, hogy a taktika dönti majd el a futam végeredményét. A célegyenesre fordulva a frontban lévők előnye elfogyott, és a végig remek pozícióban versenyző Pyledriver egy szempillantás alatt átvette a vezetést. Arthur’s Kingdom szorosan a nyomában maradt, nem engedte eltávolodni a vezetőt, de képtelen volt visszatámadni. A távoszlop után a duó mögé megérkezett a mezőny végéről Mogul, és Mohikan Heights. A William Muir által idomított Pyledriver (2017 pm, Harbour Watch – La Pyle, Le Havre) azonban megközelíthetetlenül galoppozott át elsőként a célvonalon Martin Dwyerrel nyergében. Arthur’s Kingdom kéthosszas második, mögötte Mohikan Heights ért placcra ugyanennyivel, Mogul és a sokáig erős Sounf Of Cannons előtt.

Kiemelt képümkön: Garibaldi József.

 

Az alábbi linkekre kattintva mindkét verseny megtekinthető:

 

King’s Stand Stakes

 

King Edward VII Stakes

 

 

SHARE THIS