/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Royal Ascot 2020 – ötödik nap (videóval)

Írta: Kovács Botond.

St. James’s Palace Stakes

A Szent Jakab-palota

A míting utolsó napján is akadt egy újabb komoly hagyományokkal rendelkező verseny, amely ezúttal a középkori angol királyi rezidenciáról, a Szent Jakab-palotáról kapta nevét. Az épület napjainkban Anna hercegnő, II. Erzsébet leányának londoni otthona.

Az 1834-ben alapított futam első győztesének volt eddig a legkönnyebb dolga, ugyanis az közönség egy walkovernek lehetett szemtanúja. A walkover verseny nélküli győzelmet jelent, ilyenkor felvezetik kihívó nélkül maradt lovat, és átsétálnak vele a célvonalon. A nyertes Plenipotentiary volt. A hároméves mének mérföldre kiírt versenyében általában azok a 2000 Guineas-ben indult lovak találkoznak ismét, akiknek tulajdonosai bíznak még kedvencük további jó szereplésében.

Mick Kinane

A St. James’s-ben eddig a hatszoros győztes ír veterán Mick Kinane volt a legeredményesebb lovas: Dara Monarch (1982), Brief Truce (1992), Grand Lodge (1994), Giant’s Causeway (2000), Rock Of Gibraltar (2002), Azamour (2004). Trénerként Aidan O’Brien nyolcszor fogadhatta a gratulációkat: Giant’s Causeway (2000), Black Minnaloushe (2001), Rock Of Gibraltar (2002), Excellent Art (2007), Henrythenavigator (2008), Mastercraftsman (2009), Gleneagles (2015), Circus Maximus (2019), és a mester e győzelmei jóvoltából Sue Magnier a legeredményesebb tulajdonos.

 

Lord Howard de Walden

A győztes futtatók nevei között megtaláljuk Charles Spencer-Churchillt, Marlborough 9. hercegét, Sir Winston Churchill unokatestvérét (Andrea – 1932), Marcel Boussac-t, Christian Dior barátját és a divatház legfőbb befektetőjét (1937 – Goya), az Osztrák-Magyar Monarchiában született üzletembert Sir Michael Sobellt, vagyis Sobell Mihályt (Reform – 1967) és John Scott-Ellist, Howard de Walden 9. báróját (Kris – 1979, Shavian – 1990, Grand Lodge – 1994), aki zsenge ifjú korában Münchenben tanult meg gépkocsit vezetni, és ha hihetünk a krónikásoknak, legelső közúti színre lépése alkalmával elütötte a váratlanul elé lépő Adolf Hitlert, aki komolyabb sérülés nélkül megúszta az incidenst.

Pinatubo

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy fél világ figyelte lélegzet visszafojtva a futamot, hiszen minden turf-barát arra volt kíváncsi, a csikó korában veretlen, sokak szerint Frankelnél magasabb formákat futó topfavorit Pinatubo (8/11) hogyan heverte ki a newmarketi harmadik helyezést a szezon első klasszikusában. Legnagyobb ellenfele természetesen a 2000 Guineas második helyzettje, Wichita (9/4) volt, és Coolmore egyik nagy reménysége, Arizona (25/1) is ismét starthoz állt, bár az ő esetében már merészebbek voltak a bukmékerek. Palace Peert csak 4/1-en merték jegyezni annak ellenére, hogy első Black Type versenyére készült, ám az is igaz, hogy három futásából veretlenül állt starthoz. Positive (14/1) is jó sansznak bizonyult, bár tavaly a Dewhurst Stakes-ben Pinatubo, Arizona és Wichita mögött végzett a hatodik helyen, viszont előtte orrhosszal verte a 2000 Guineas idei nyertesét, Kamekót a sandowni Solario Stakes-ben. Threat (20/1) sokak számára veszélyt jelentett, hiszen tavaly két Group 2-t nyert. Royal Dornoch (50/1) idén nem remekelt, de 2019-ben ő is nyert egy Group 2-t. Káprázatos felhozatal!

Palace Peer és ellenfelei

A három O’Brien-telivér, Wichita, Royal Dornoch és Arizona vette a legjobb startot, Positive és Threat színei tűntek fel mögöttük, majd Pinatubo és sereghajtóként Palace Peer következett. Hamarosan Wichita állt az élre, mögötte erősen pullozva Royal Dornoch galoppozott, Threat feljött a harmadik helyre. A célegyenesre fordulva Threat megindult, és a szélen Palace Peer-t is elengedte lovasa. Közvetlenül mellette a hátulról érkező Pinatubo helyet talált magának, és magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. A távoszlophoz érkezve Wichita keményen védekezett, a fej-fejt száguldott Pinatubóval és Palace Peerrel száz méteren keresztül gyűrték egymást. Röviddel a cél előtt heroikus küzdelem bontakozott ki. Palace Peer (2017 pm, Kingman – Beach Frolic, Nayef) Frankie Dettorival nyergében az élre került, ám egyetlen pillanatig sem érezhette magát biztonságban, mert vetélytársai az utolsó méterekig harcoltak. Hiába, mert a makulátlan eredményekkel érkező telivér megőrizte veretlenségét, és erős küzdelmet követően egy hosszas győzelmet aratott. Pinatubo a második, Wichita a harmadik helyen végzett, Positive, Threat, Arizona és Royal Dornoch előtt.

(Kiemelt képünkön Anna hercegnő látható.)

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

SHARE THIS