/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

All-weatherről Ascotba – működik a képlet

Dandalla

Írta: David Carr, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Miután Frankly Darling (Ribblesdale Stakes), Sir Busker, (Silver Royal Hunt Cup Handicap), Dark Vision (Royal Hunt Cup), Art Power (Palace Of Holyroodhouse Handicap), Dandalla (Albany Stakes) és Palace Pier (St. James’s Palace Stakes) remek győzelmeket arattak a 2020. évi ascoti mítingen, megkérdeztük David Williamsont, a Newcastle Racecourse ügyvezető igazgatóját, hogyan értékeli a sikereket. Az említett telivérekben ugyanis az a közös, hogy mindannyian az általa vezetett Gosforth Park szintetikus felületén futották a nagy fellépésük előtti utolsó versenyüket.

Futam a newcastle-i all-weather pályán

A brit versenyüzem kései megnyitása után a 2016-ban létesített newcastle-i all-weather pálya azonnal rendelkezésre állt, és úgy látszik, csillagos ötösre vizsgázott. Köztudott, hogy a szakma konzervatív képviselői bizonyos értelemben a mai napig lebecsülik a szintetikus felületet, ám úgy tűnik, át kell értékelniük eddigi álláspontjukat.

David Williamson

– Rendkívül örülök az eredményeknek, mindez alapvetően megváltoztatja az állandó időjárás talajjal kapcsolatos korábbi vélekedéseket és előítéleteket. Annak idején nagy port kavart, hogy a gyep pálya helyére all-weathert építettünk – mondta David Williamson igazgató. – Egy külön tulajdonosi értekezletet kellett összehívnom 2015-ben, amelyen a változás mellett érveltem. Elárulhatom, nem mindenki osztotta az optimizmusomat, és voltak olyanok is, akik őrültnek neveztek. Ez már a múlt, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az egykori ellenzők közül sokan belátták, igazam volt.

– Mindig pártoltam a szintetikuson futott versenyeket, hiszen olyan felületről van szó, amelynek a minősége folyamatosan ugyanazon a szinten tartható – tette hozzá James Armstrong versenytitkár. – Enable kemptoni és Stradivaius itteni all-weather sikerei is bennünket igazolnak.

Pyledriver

A kései szezonkezdés első hetében négy versenynapot tartottak Newcastle-ban, és az ascoti nyerők közül nemcsak a fent említett lovak, hanem Pyledriver, Nazeef és Hukum is szintetikusról (Kempton) mentek Ascotba. Nyugodtam ideszámíthatjuk Scarlet Dragont és Khaloosyt is, akik januárban, illetve tavaly novemberben léptek pályára utoljára a wolverhamptoni all-weather felületű pályákon.

– Számos közelben tréningező idomár fordult hozzánk, és kérte, hadd kapják itt a zárómunkát a lovaik, ebben természetesen partnerek voltunk. Csodálatos volt látni, hogy a nálunk versenyző telivérek milyen sikerrel szerepeltek Ascotban. Elárulhatom, hogy Sir Busker és Palace Pier révén nyerő tikettek is voltak a kezemben – folytatta Mr. Williamson.

Ben Curtis

A rendszeresen Newcastle-ban versenyző John Gosden és Ben Curtis zsoké szép sikereket ért el Ascotban, és dicsérő szavakkal illették a pályát. A St. James’s Palace Stakes után Gosdeen így nyilatkozott: – Nagyon jó a newcastle-i pálya, különösen az tetszik, hogy mérföldre is lehet egyenesen futni. Még sohasem csalódtam David Williamsonban.
– Az ascoti eredmények a remek minőségű newcastle-i állandó időjárás talajt igazolják, úgy vélem, ezentúl sokkal több idomár küldi majd oda lovait. Tapasztalatom szerint, nem mindig a legjobb nyer egy gyep futamban, szintetikuson azonban több eséllyel futhatja ki egy ló a formáját. Emlékszem, mekkora felháborodást okozott a newcastle-i gyep pálya all-weatherre változtatása. Úgy látszik azonban, jó döntés született – mondta Ben Curtis, Dandalla lovasa.

Aki Mer Az Nyer

– Nem szeretnék szerénytelen lenni, de az eredmények minket igazolnak. A 2000 Guineas-nyerő Kameko is nálunk futott utoljára tavaly a Vertem Futurity Trophy Stakes-ben, és Newmarketben legyőzte az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb képességű lovát, Pinatubót. Megemlítem Onassis nevét is, aki a Sandringham Stakes-t nyerte Ascotban miután 2019 októberében Newcastle-ban diadalmaskodott. Nagyon szeretném, ha még több Black Type versenyt futnának nálunk a jövőben, de ezt természetesen a Pattern Committe dönti majd el. Szerintem leginkább a kétéves és hároméves telivéreknek tudnánk megbízható és kiszámítható versenyfeltételeket teremteni. Június 27-én tartjuk Nortumberland Plate Mítinget, amely idén csupán egynapos lesz. Húsz éve nem láttam ilyen remek mezőnyöket. Az Ascoti Queen Alexandra Stakes-nyerő Who Dares Wins (am. Aki Mer Az Nyer) is itt lesz, aminek azért örülök, mert nekem is ez a mottóm. Sajnos, a pénzdíjak nem lesznek a megszokottak, de erről nem tehetünk, ilyen időket élünk. Ennek ellenére töretlen lendülettel folytatjuk a munkát, és bízunk a további szép sikerekben – mondta David Williamson.

Palace Pier

Az ascoti nyitó napon Frankly Darling (2017 pk, Frankel – Hidden Hope, Daylami / Frankie Dettori / John Gosden) vezetett be az all-weatherön készülő brigádnak, amikor stílusos győzelmet aratott a Group 2-es Ribblesdale Stakes-ben. Másnap Dark Vision (2016 pm, Dream Ahead – Black Dahlia, Dansili / William Buick / Mark Johnston) remekelt a Royal Hunt Cupban, majd Sir Busker (2016 pher, Sir Prancelot – Street Kitty, Tiger Hill / Oisin Murphy / William Knight) folytatta a sort a Silver Royal Hunt Cup Handicapben. Art Power (2017 szm, Dark Angel – Evening Time, Keltos / Sivestre De Sousa / Tim Easterby) a Palace Of Holyroodhouse Handicap sprintjében jeleskedett, Dandalla (2018 pk, Dandy Man – Chellalla, Elnadim / Ben Curtis / Karl Burke) a Group 3-as Albany Stakes húzta be pénteken. A legfényesebb siker a Group 1-es St. James’s Palace Stakes-ben született Palace Pier (2017 pm, Kingman – Beach Frolic, Nayef / Frankie Dettori /John Gosden) jóvoltából aki a két klasszist, Pinatubót és Wichitát verte.

Szintetikus felület

Sokan mondhatnák, hogy ezek a lovak bárhonnan megnyerték volna az ascoti futamokat, ám a versenykiírás megalkotásánál a British Horseracing Authority jól tudta, hogy a hatnapos szezonnyitó newcastle-i míting szintetikus felülete állja majd a strapát, és remek felkészülési lehetőséget nyújt a királyi versenysorozatra. Palace Pier futama a harmincötödik volt a hat nap alatt. A kétkedőknek nem lehet többé oka kifogásaik felemlegetésére.

SHARE THIS