/ by /   A nap híre, Hazai ügető hírek / 0 comments

Csak a szél az első csikó verseny nyerője

A kiváló színművész, Kaszás Gergő által tenyésztett kanca, Csak a szél remek, 22,3-as átlagot ügetve nyerte meg a legifjabbak első megmérettetését. Származását tekintve apja az a Ken Warkentin (Yankee Glide- Jambo), aki többek között kétévesen Breeder’s Crown-t nyert Amerikában, és 1,10-es rekorddal rendelkezik! Anyja Naná, a 2010-es Magyar Ügetőderby és számos nagydíj nyerője. Több hasznos csikót is adott a magyar ügetősportnak, de igazán kiemelkedő ivadékot még nem. Talán majd Csak a szél…Érdekesség, hogy Csak a szél Naná első kanca ivadéka, aki import sperma eredményeként született meg.

Fazekas Imre idomárt kértük, hogy mutassa be ezt a fiatal kancát és értékelje a Nyeretlen Kétévesek Versenyét!

  • Csak a szél csodálatos kanca, Naná első kanca csikója. Ivadékait tekintve, Zimme Zoom (S J’s Photo- Naná) az első csikója nem váltotta be a reményeinket, csak hendikep szinten él meg. Abrakadabra ( Pine Chip – Naná) pedig kétszer is súlyos sérülést szenvedett, így ennek a jó küllemű heréltnek ez nagy mértékben visszavetette a fejlődését. Bizony Ám (S J’s Photo- Naná) is lassan javul, későinek tűnik.
    Csak a szél (Ken Warkentin- Naná) egészen más mindenben, mint a bátyjai. Már az első perctől kezdve másként viselkedett. Küllemben is más volt, egy kistermetű, jó mozgású, jó fejű, élénkebb és temperamentumosabb csikó volt. A behajtása is problémamentesen zajlott, bár eleinte még próbált rugdalózni, de a munka előrehaladtával erről leszokott. Négy hónapos alapozást követően márciusban kezdtem neki gyorsabb munkákat adni, a kezdetektől fogva jól állt hozzá a feladathoz, szívesen dolgozott. Elsőként kvalifikált az istálló kétévesei közül, és a 26,2-es átlagot is könnyen teljesítette. Ez alapján és a további munkákban mutatott teljesítménye alapján bíztam abban, hogy első versenyében tovább tud javítani ezen az időn. Remélem, hogy szerényebb képességű bátyjai után, méltó utódja lehet Nanának.

Hány kétéves csikó áll az idomításodban? Mi a véleményed róluk?

  • Összesen öt kétévessel foglalkozom idén, közülük négy ősszel már nálam kezdte meg az alapozást.
    Coco Chanel (Offenbach Bigi- Norah Jones) is könnyen teljesítette a szintidőt, de utófejlődés miatt pihenőre küldtem, majd az ősz folyamán kezdhet el versenyezni.
    Cherry Ville (Offenbach Bigi- Sáraville) kicsit gyengébb formával kvalifikált, kedvezőtlen starthelye miatt első versenyében hibázott is, de ez nem befolyásolja a jó természetét a még fejlődésben lévő kancának.
    Csoda szépe (Offenbach Bigi- Jolly Beauty) kitűnő származású, nagy növésű kanca, így az ő felkészítése hosszabb ideig tartott, de nagyon bízom benne, hogy ő is jó versenyló lesz majd a jövőben, őt is hamarosan kvalifikálni fogom.
    Crew LIW (Miguel Duhamel- Ukiya) két és fél hónapja került hozzám a kanca, ekkor már nem volt teljesen nyers. Jelenleg már a gyorsmunkáknál tart és ő is hamarosan kvalifikálni fog. Természetére nem lehet panasz, jó fejű, jó mozgású, bár kicsit élénk.

Szöveg: Lukácsi Antónia

Fotó: Maróti Edit

SHARE THIS