/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Glorious Goodwood – Sussex Stakes 2020 (videóval)

Írta: Kovács Botond.

A goowoodi míting második napján is pazar futamokat és telivéreket láthattak a képernyők előtt ülő és a fogadó irodákban izguló lóverseny rajongók. A Group 1-es besorolású Sussex Stakes-re igazi sztárparádé verődött össze, e futamot ajánljuk Olvasóink figyelmébe az alábbiakban.

Ágost Frigyes herceg

A Sussex Stakes-t 1841-ben futották először, bár abban az időben kétévesek számára írták ki, és csupán 1200 méteres távra. A névadás Hannoveri Ágost Frigyes nevéhez fűződik, aki számára apja, III. György király hozta létre Sussex hercegének címét. A felvilágosult nézeteket valló királyi sarjnak öt bátyja volt (akik közül kettő is uralkodott később), ezért nyugodt és gondtalan életet élt. Ő volt az egyetlen fiú a családban, akit sem a haditengerészet, sem a katonáskodás nem csábított. Élénken érdekelte azonban a politika, és élete során sok erőfeszítést tett a parlament megreformálása és a rabszolgaság eltörlése érdekében, valamint a katolikusok és a zsidók elleni hátrányos megkülönböztetés ellen, ezen kívül bőkezű patrónusa volt a brit kórházaknak. Mivel utód nélkül hunyt el, a hercegi cím megszűnt, és csak 2018-ban lett új gazdája Henrik herceg személyében, akit Prince Harryként ismer a világ. Jelenleg kissé kétséges, hogy mi lesz a hercegség sorsa, hiszen Harry nem mutat sok hajlandóságot, hogy elfogadja az udvari élet által reá rótt kötelezettségeket.

Wool Winder

A Sussex Stakes 1878-ban nyerte el mai formáját, a távot felvitték egy mérföldre, és onnantól fogva csak hároméves és idősebb lovak futhatták. A nagydíj győztesei között találjuk Wool Windert (1907), aki később az Osztrák-Magyar Monarchiában szolgált fedezőménként, és tőle származott a második Magyar Derby győztese Lavendel II. is. Említést érdemel My Babu (1948) neve is, akit rajongásig szeretett a hazájából száműzött, botrányos életet élő, és pénzét két kézzel szóró futtatója, Pratap Singh Rao Gaekwad maharadzsa. Ha már koronás főknél tartunk, szintén ide kívánkozik II. Erzsébet királynő lova, Landau (1954).

Irány a sivatag

Érdekességként megjegyezzük, hogy a győztes futtatók között rábukkantunk Waffic Said nevére, aki Distant Relative sikerének örülhetett 1990-ben. A politikai körökben igen járatos szír származású üzletember bábáskodott az Egyesült Királyság történetében valaha létrehozott legnagyobb export-üzlet felett 1985-ben, amely során egy óriási arzenálra való fegyvert értékesített a brit kormány Szaúd-Arábiában. Ezért cserébe napi 600 ezer hordó nyersolaj került a szigetországba. Az üzlet még napjainkban is folyik, és cseppet sem meglepő, hogy a nyolcvanegy esztendős Said mindezt Monte Carlo-i villájából figyeli. A közelmúlt nyerői közül említést érdemel még Frankel (2011, 2012), de nem feledkezhetünk meg a nagyszerű Kingmanről (2014) és a tavalyi győztes Too Darn Hotról sem, aki a lóverseny megszállott zeneszerző Andrew Lloyd Weber báró színeit vitte.

Sir Gordon és csodálói

A futam történetének legsikeresebb lovasa a karrierje során 4870 győzelmet elérő, huszonhatszoros champion Sir Gordon Richards volt nyolc elsőséggel: Marconigram (1928), Corpach (1936), Pascal (1937), Radiotherapy (1946), Combat (1947), Krakatao (1949), Le Sage (1951), Agitator (1952). Az idomárok közül Sir Henry Cecil hét győzelmét nem sikerült még senkinek sem túlszárnyalnia: Bolkonski (1975), Wollow (1976), Kris (1979), Distant View (1994), Ali-Royal (1997), Frankel (2011, 2012). Sue Magnier és Khalid Abdullah herceg hét-hét győzelemmel a legeredményesebb tulajdonosok. Sue Magnier: Among Men (1998), Giant’s Causeway (2000), Rock of Gibraltar (2002), Henrythenavigator (2008), Rip Van Winkle (2009), The Gurkha (2016). Khalid Abdullah: Rousillion (1985), Warning (1988), Distant View (1994), Frankel (2011, 2012), Kingman (2014).

Siskin (Spinus spinus, magyarul : csíz)

Az idei Sussex Stakes favoritja, az öt futása után veretlen Siskin (9/4) volt. 2019 májusában lépett először gyepre Naas-ban, és magabiztos győzelme után Listedben indította idomítottját az ír Ger Lyons mester. Az újabb sikert követően egy Group 2-es első díj, majd a szezon végén egy Group 1-es bravúr született a Phoenix Stakes-ben. Az Ír 2000 Guineas-ben állandó lovasával, Colin Keane-nel favoritként realizálta esélyeit Vatican City előtt.

Mohaather

Hamdan Al Maktoum sejk Mohaather (3/1) nevű telivérjére is sokan tettek, hiszen Ascotban nyert egy jó Group 2-t mérföldre, San Donato előtt, bár némileg ellene szólt, hogy a Queen Anne Stakes-ben lemaradt a győztes Circus Maximus mögött. A 2019. évi Queen Elizabeth II Stakes-ben sem remekelt, viszont előtte két Group 3-t is behúzott.

Három kameko
Circus Maximus

Talán tréfából kapta a nevét Kameko, hiszen a szó jelentése japánul: teknős. A cseppet sem lomha mén csikóként két győzelmet és két második helyezést szerzett, és a newmarketi 2000 Guineas-ben szenzációs győzelmet aratott Wichita és a top-favorit Pinatubo felett. Az Epsom Derby hosszú volt neki, csak negyedikként ért célba, hat hosszal Serpentine után, ezért ismét a mérföldes táv mellett döntött Andrew Balding mester. A futam előtt az volt az érzésünk, hogy a bukik elég merészen jegyezték rá az 5/1-es kurzust.

A rutinos Circus Maximus (6/1) ismerte már Goodwoodot, hiszen tavaly második lett a Sussexben Too Darn Hot mögött. Mellette szólt a 2019. évi St. James’s Palace Stakes, valamint a longchamp-i Prix du Moulin megnyerése, és a Breeders’ Cup Mile-ban szerzett negyedik helyezés sem lebecsülendő. Főleg úgy, hogy idén győzelemmel tért vissza a Királyi Mítingen a Queen Anne Stakes-ben.

A Kansas állambeli Wichita látképe

Wichita (13/2) kétévesen harmadik lett a Dewhurst Stakes-ben Pinatubo és Arizona mögött, a 2000 Guineas-ben nyakhossz választotta el Kamekótól. Idén elcsípett még egy közeli harmadik helyezést, a St. James’s Palace Stakes-ben, ott csupán Palace Pier és Pinatubo volt nála gyorsabb.

Arezzói Szent Donát

Az Ír 2000 Guineas-ben második és az Epsom Derbyben nyolcadik helyen végző Vatican City (14/1) és az idei Poule d’Essai des Poulains bronzérmese, San Donato (28/1) előtt nehéz feladat állt annak ellenére, hogy klasszisukról mindketten tanulságot tettek már.

Kameko remekül startolt, és egyből élre állt, ám Circus Maximus és Vatican City sem volt rest. Mohaather a kívül galoppozó Wichita is gyorsan lábra kapott, utánuk San Donato színei tűntek fel, a sort Siskin zárta. Pár száz méter megtétele után Circus Maximus vette át a vezetést szorosan nyomában Vatican City, Kameko és Moohather szaporázta. Féltávnál járva semmi sem változott, négyszáz méterrel a cél előtt San Donato támadást indított, és Siskin is megjelent mögötte a mezőny végéről. Circus Maximus-on Ryan Moore felvette a kesztyűt, Kameko és Wichita is magasabb sebességi fokozatba kapcsolt.

Finis

A távoszlophoz érve Siskin felgyorsult és az élre tört, de csak egy pillanatig volt elől, mert a mögüle érkező Mohaather (2016 pm, Showcasing – Roodeye, Inchinor) elhúzott mellette és látványos finist produkálva Jim Crowley-val megnyerte a futamot. A második helyen Circus Maximus ért célba Siskin, Kameko, Wichita, San Donato és Vatican City előtt.

(Kiemelt képünkön Henrik, Sussex hercege.)

Az alábbi linkre kattitva a futam megtekinthető:

SHARE THIS