/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Glorious Goodwood – Nassau Stakes 2020 (videóval)

Írta: Kovács Botond.

A goodwoodi míting harmadik napja is tartogatott Group 1-es futamot, méghozzá a hároméves és idősebb kancák számára kiírt, 2000 méteres Nassau Stakes-t. Általában ezen a napon rendezik a Ladies’ Day-t is, a fesztivál legelegánsabb és legcsinosabb lányainak és asszonyainak színpompás parádéját, ez azonban idén elmaradt, mert zárt kapuk mellett futnak minden futamot.

Charles Gordon-Lennox, Richmond 5. hercege

A Nassau Stakes-t 1840-ben alapította a pálya tulajdonosa, Charles Gordon-Lennox, Richmond 5. hercege, így akart tisztelegni a holland Orániai-Nassau uralkodóház előtt. Hollandia a kontinens egyik legfiatalabb királysága, csupán 1805 óta van uralkodója. Az Orániai-Nassauk azonban mindig befolyásos szerepet játszottak az állam életében, 1581-től ők töltötték be a stadthouder, vagyis a kormányzó szerepét. Nagy-Britanniának is volt egy királya ebből a dinasztiából, nevezetesen III. Vilmos, aki a zavaros polgárháborús éveket követően uralkodott, ám mivel nem hagyott maga után utódot, a korona először Stuart Annára, majd Hannóveri I. Györgyre szállt.

II. Károly

Richmond hercegei egyébként szintén királyi vérből származnak, hiszen az 1672-ben született első herceg, II. Károly király törvénytelen fia volt. Az uralkodó nem hagyott maga után törvényes utódot a portugál Braganzai Katalinnal kötött házasságából, ám hét szeretőjétől tizennégy utóda jött világra, és még hét másik gyermeket is neki tulajdonítanak. A többségük szintén kapott egy-egy hercegséget, bár volt akinek csak grófság jutott. Károly nevéhez fűződik a modern lóversenyzés szabályainak megteremtése, és róla nevezték el a newmarketi Rowley Mile-t. (A rowley szó jelentése: jóképű. Egyes történészek szerint II. Károly kedvenc lovát hívták Rowley-nak.) Goodwood a mai napig a hercegi család tulajdonában van, a jelenlegi herceg, Charles Henry Gordon-Lennox elkötelezett turf-rajongó és emellett a British Automobile Racing Club elnöke. Néhány éve nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy egy jól kitervelt és vakmerő rablás során a hercegi párt otthonukban ártalmatlanná tette és megkötözte egy máig ismeretlen rabló, aki 10 millió font értékű ékszerrel oldott kereket a pompás goodwoodi kastélyból.

Magic Wand

Az idei Nassau Stakes-ben nagyon erős mezőny állt starthoz. A favorit a világutazó Magic Wand volt Aidan O’Brien istállójából, aki huszonhét versenyéből ugyan csupán négyet nyert eddig, de szép helyezéseket szerzett az Epsom Oaks-ban az Ír Kancadíjban, a Prix de l’Operában, a Breeders’ Cup Filly & Mare Turfben, a Pegasus World Cup Turfben, az Arlington Million Stakes-ben, a Dubai Sheema Classic-ban, a Cox Plate-ben és a Hongkong Cupban (a Saudi Cupban is indult, de ott lemaradt). Életnyereménye közel 4 millió font.

Donnacha O’Brien maszkban

Donnacha O’Brien is indított lovat, méghozzá az Ír Kancadíj második helyezettjét, a Prix de Diane (Francia Kancadíj) nyerőjét, Fancy Blue-t (11/4), így családi rivalizálásra lehetett számítani. Az idén (és egyébként amúgy is) sikert sikerre halmozó Hamdan Al Maktoum sejk Nazeef (100/30) nevű kancáját küldte Goodwoodba egy kemptoni Listedben, az ascoti Duke Of Cambridge Stakes-ben és a newmarketi Falmouth Stakes-ben aratott győzelme után.

 

Hasida Micuru mester, Deirdre idomárja maszk nélkül

A mezőny legrutinosabb telivére az ötödik szezonját taposó japán címvédő, Deirdre (13/2) volt, aki idén februárban Szaúd-Arábiában kezdett egy második hellyel, majd az Eclipse Stakes hihetetlenül erős mezőnyében ötödik lett Ghaiyyath, Enable, Japan és Magic Wand mögött. Queen Power (12/1) egy Listed győzelmével, One Voice (20/1) és Lavender’s Blue (40/1) egy-egy Group 3-as sikerrel, nem tartoztak a játszott lovak közé.

Fancy Blue és One Voice küzdelme

Magic Wand és Nazeef vezetésével vágtak neki a telivérek a 2000 méteres távnak, One Voice és Fancy Blue helyezkedett mögöttük, Deirdre és Queen Power követte őket, a sort Lavender’s Blue zárta. Egyre gyorsult az iram, Frankie Dettori élre lovagolta Magic Wandot, de Ryan Moore Fancy Blue-n nem hagyta megszökni a duót, One Voice és Tom Marquand okosan tartották a falat és a harmadik pozíciót, Deirdre a Champion Oisin Murhyvel a negyedik helyen versenyzett Nazeef mellett és Queen Power, valamint Lavender’s Blue előtt. Hegynek felfelé nem változott a sorrend, az iram érthetően csökkent valamelyest. Magic Wand vezetésével fordultak a célegyenesre a kancák, Deirdre támadást indított a szélről. Mintha mindenki csak erre várt volna, a zsokék versenybe dobták lovaikat. Magic Wand szívósan védekezett, de Fancy Blue lépésről lépésre elé került, és a távoszlopnál átvette a vezetést. Deirdre eldobta a vasat, Queen Powernek komoly momentuma volt, a végig a frontban galoppozó One Voice egy pillanatra mintha fáradni látszott volna, de Marquand újraindította, és 100 méterrel a cél előtt már Fancy Blue-t fenyegette. Kemény küzdelem alakult ki közöttük, amelyből végül Fancy Blue (2017 pk, Deep Impact – Chenchikova, Sadler’sWells) került ki győztesen Ryan Moore kezében. A harmadik helyre a végletekig várásra lovagolt Nazeef érkezett óriási szpíddel, Queen Power, Magic Wand, Lavender’s Blue és Deirdre előtt.

(Vezető képünkön az Orániai-Nassau dinasztia címere látható a Térdszalagrend jelképének számító csatos harisnyakötővel. Rajta a híres jelmondat: Honi soit qui mal y pense – Szégyellje magát, aki rosszat gondol. A köznyelben: Az a rossz, aki a rosszra gondol.)

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

SHARE THIS