/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Aurora Borealis ismét ragyog

A 2000 méteres Dióspusztai Díjat Overdose lánya, Aurora Borealis nyerte. A kancáról idomárját és tenyésztőjét kérdeztük.

Soltész András (idomár): Karácsonyi ajándéknak vettük meg Aurora Borealist. Láttunk benne fantáziát, úgy gondoltuk, hogy van még benne képesség, amit eddig nem vagy csak kevés alkalommal mutatott meg. Kicsit helyre kellett tenni, roppant érzékeny lóról van szó, a munka mennyiségére is oda kell figyelni, nem szabad nála túlfeszíteni a húrt. Nagyon értékes származású, Overdose apaságú, az anyja Magyar Kancadíjat nyert és második volt a Derby-ben, nem mindegy, hogy hogyan építjük fel a karrierjét. Korábban a Papp Sándor Emlékverseny Hendikepben is győzelmet vártam tőle, de sajnos a szintetikus pálya nem a kedvence, a gyepet sokkal jobban szereti. Véleményem szerint 1600-2400 méterig bármire képes. A Dióspusztai Díj előtt nagyon bíztunk benne, hiszen jól dolgozott és súlyban is jól állt. Suták Csengével jó párost alkotnak, másik induló lovam Wasmy inkább Benedek Zoltánnal jön ki jobban, így a felosztás nem volt kérdés. Azt látom, hogy Aurora inkább a hölgy lovasokat kedveli, számomra pedig az az első, hogy ő jól érezze magát! Még nincs pontos terv arra, hogy hol indítjuk legközelebb, attól függ, milyen gyorsan regenerálódik. Nem szeretnénk, ha sokat futna, inkább a nagy kancaversenyekre készülünk vele.

Takács Bence (tenyésztő): Aurora anyja, Alcobaca igazi szerelem számomra mind a mai napig! Neki köszönhetek mindent, amit a Kincsem Parkban elértem. Mindig a maximumot adta a versenypályán és tréningben egyaránt. Nem tudott rosszul futni, a nagy versenyekben, ahol elindult remekül teljesített. Miután befejezte a galopp pályafutását biztosan tudtam, hogy tenyésztésben is ki szeretném próbálni. Neki a legjobb jár mindenből, így rögtön komoly ménekben gondolkoztam! Nagy szerencsémre az egyik sportló ménszemlén megismerkedtem Gerber Attila úrral, akinek egy csodálatos ménese van Mohács közelében. Ő sportlóban érdekelt elsősorban, de járt már velem Baden-Badenben is és egyre jobban érdekelte a telivérek világa. Vele kezdtem el a telivértenyésztést. A ménes, ahol felneveljük a jövőbeli csikókat már megvolt, már csak az itthon elérhető legjobb mént kellett megkeresni. Ez sem volt nagy feladat, mivel Overdose Dióspusztán állt. Egy világsztár mént, egy ilyen teljesítményű telivért kihagyni vétek lett volna. Fedeztettük a jót a jóval és már csak reménykednünk kellett. Mint minden tenyésztő én magam is csodát vártam a csikótól. A tréningformái messze túlmutattak azon, amit idáig elért. Első csikó, szerintem későn érő is. Mindig jó kezekben volt a kanca, viszont most – reményeim szerint a legjobbkor – találtak egymásra Soltész Andrással, akinek ezúton is köszönöm, hogy büszkévé és boldoggá tett a mutatott teljesítményével! Ami külön öröm, hogy ott voltam a versenyen és személyesen éltem át ezeket a szép perceket. Futtatóként a Kovács-Bakos istálló csapatát erősítjük jelenleg, bízunk Aurora Boreális hároméves testvérében, akinek az apja Adlerflug. A német Adlerflugokat látva ők sem koraik. Anyagi lehetőségeinkhez mérten nagyon elkötelezettek vagyunk, most két telivér kancánk vemhes, ők a Mohács melletti Kölkeden, Gerber Attilánál vannak jelenleg. Magyar Sportló Tenyésztő Egyesület tagjaként félvéreket is tenyésztek, emellett egy 29 boxos istállót üzemeltetek Fóton, ahol díjlovak vannak. Az egész családom elkötelezett a lovassport, a lósport és a telivérek világa mellett!

Fotó: ZL Photos

SHARE THIS