/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

98. Magyar Derby indulói

Arktisz – 10-es startbox

A hazai tenyésztésű hároméves győzelemmel mutatkozott be a Kezdő Lovak Versenye – Herceg Festetics Tasziló Emlékversenyben Piotr Krowickival, az idei szezont az 1600 méteres Háromévesek Versenyével indította, ezúttal második helyen ért célba. Ezután az 1900 méteres Zírci Díjban állt starthoz, ahol szép győzelmet aratott. A folytatás az Alagi Díj volt, az esős idő ellenére szép stílusban nyerte a versenyt. Az Alagi Díjhoz fűződő legenda idén megtörik?

Jaroslav Línek
A szlovák származású lovas a régió egyik legjobbja. Minden évben eredményesen lovagol mind a hazai, mind a cseh és szlovák közönség előtt határozott stílusával. Négyszeres Magyar Derby győztes, 2018-ban a Szlovák Derby-ben is sikerrel járt.


Bánk – 8-as startbox

Pályafutása első versenyében, az 1600 méteres gyeppályás Nyeretlenek Versenyében győzött Gönczi Rebekával a nyergében. A stílus és a lefutási idő is bizakodásra adott okot a menedzsmentnek. Ezt követően a Hármas Korona első ágában, a Nemzeti Díjban futott 1600 méteren, kicsit még „zölden”, de gyakorlatilag sétálva szerezte meg az első helyet a szlovák Zdenko Smidával. A 2000 méteres Alagi Díj volt a következő állomás, ekkor második helyen ért célba, a Derby egyik komoly favoritja.

Zdenko Smida
Szlovák származású lovas, könnyű súlyával az egyik legfoglalkoztatottabb szakember. A tavalyi évben Tizedes hátán láthattuk a Magyar Derby-ben, idén is Hajdi Lajos idomítottját üli, rá jellemzően fantasztikus finish várható. Legutóbb 2017-ben sikerült megszereznie az első helyet Eminenssel, idén az egyik legnagyobb esélyes nyergében láthatjuk.


Calabrese – 3-as startbox

A hároméves szürke eddigi versenyei során minden alkalommal pénzért futott. Stanislav Georgiev idomítottja idén már két győzelmet is magáénak tudhat, legutóbb a 2200 méteres Papp István II. Emlékverseny Hendikepben másodikként ért célba. Stílusa meggyőző, akár a győzelemért is küzdhet, most először kerül össze a klasszis Bánkkal.

Stanislav Georgiev
A bolgár származású lovas évek óta Magyarországon lovagol, illetve idomárként is tevékenykedik. Többszörös championként eredményei között minden nagydíj megtalálható, tavaly sikerült a bravúr a 97. Magyar Derby-ben is a klasszis kanca, Golden Sea társaként. A szakma tiszteletbeli magyarként tartja számon, remekül beszéli a nyelvünket.


Faust – 1-es startbox

Az Intergaj istálló színeit Maronka Gábor idomítottja, Faust fogja képviselni. Az 1600 méteres Nemzeti Díjban nem sikerült pénzes helyezést szereznie, viszont a versenyt követően javulást mutatott. Az 1800 méteres Garabonciás Díjban második lett, majd a 2000 méteres harmadosztályú Silver Frost Hendikepben győzött ifj. Kozma Istvánnal. A távval minden bizonnyal nem lesz problémája, amennyiben további javulás van benne a mezőny meglepetés lova lehet.

Tomas Lukásek
Az egyik legmeghatározóbb zsoké Európában, a cseh lóversenyzés ikonja. Többszörös nagydíjnyerő és cseh champion, teljesítménye világszerte ismert.


Lucifer – 2-es startbox

Származása alapján benne van a távbírás, apja a hosszútávú klasszis Garabonciás. Amennyiben örökölte apja képességeit, megoldhatja ezt a versenyt. Az Alagi Díj 2000 méterén mutatta már magát, nagyot hajrázva a távoszlopon belül harmadikként szaladt át a célvonalon. A Rádi istálló reménységét nem szabad figyelmen kívül hagyni, Ribárszki Sándor okozott már meglepetést a Derby-ben.

Alberto Sanna
Az eredményes olasz zsoké az utóbbi években rendszeresen lovagol a Kincsem Parkban remek eredményekkel, hiszen többek között Derby-t is nyert már 2016-ban Merion nyergében.


Stone Sober – 6-os startbox

Zala Csaba idomítottja már bizonyított a Nemzeti Díjban, ahol a harmadik helyet szerezte meg, majd a 2000 méteres Alagi Díjban is, ekkor a negyedik helyre ért fel. Évjáratának egyik reménysége, amennyiben állja a távot a verseny egyik esélyese lehet. Zala Csaba ismét Derby-t ünnepelhet Esti Fény után?

ifj. Kozma István

A Kozma család hosszú évek óta a galoppsportban tevékenykedik, édesapja után ő maga is fiatalon a zsoké élet mellett tette le a voksát. Sok nagydíjgyőzelem fűződik a nevéhez, emellett a mindenkori örökranglista előkelő helyén áll.


War Master – 9-es startbox

A hároméves szürke versenyről versenyre jön előre. Testvére a szlovák Hazafi Díj nyerő Rikoleta. Legutóbb a harmadosztályú Silver Frost Hendikepben győzött idomár-lovasával, Stanislav Georgievvel. Amennyiben hozott előre rajta ez a verseny van ok a bizakodásra, az istálló remek formában van!

Salvatore Sulas
Az olasz lovas gyakori vendég Budapesten, eddig elsősorban az Álmodó istálló lovaival versenyzett. Dante’s Peak lovasaként Milánóban és a Kincsem Parkban is nyert rangos versenyt.


Herastias – 4-es startbox

A Kamsin apaságú kanca augusztusban a negyedosztályú Gyopárosi Hendikepben harmadik helyen futott be a célba Bihari Alexandrával a nyergében. A távval az eddigi futamok alapján nem lesz problémája. Legjobb elért eredményei közé tartozik a Nyeretlen Kétévesek Versenyében egy harmadik hely, illetve a Szépalmapusztai Hendikepben egy negyedik helyezés Gönczi Rebekával. Zala Csaba idomítottja akár meglepetést is okozhat, utolsó versenye óta javulhatott.

Suták Csenge
Generációk óta a galoppsport meghatározó alakja a Suták család. Csenge a sport egyik kiemelkedő női képviselője, többszörös nagydíj győztes. A Derby győzelem még nem szerepel a palettán, idén akár ez meg is változhat.


Impression – 7-es startbox

Pető Sándor idomítottja a hároméves kancák kiemelt versenyében, az 1600 méteres Hazafi Díjban harmadikként ért célba nagyot hajrázva Mészáros Zsolttal, ez bizakodásra adott okot az idomárnak és tulajdonosnak egyaránt, így nem is volt kérdés, hogy az Erzsébet Királyné Díjában is starthoz fog állni. A versenyben könnyed győzelmet aratott az erős mezőny ellenére Gönczi Rebekával a nyergében. Az utolsó métereken mutatott speed-jével győzelme sem lenne meglepő!

Gönczi Rebeka
Az ifjú lovashölgy immár a harmadik Magyar Derby-jére készül, tavaly a magyar tenyésztésű Lili nyergében a második helyet sikerült megszereznie. Rebeka kiemelkedően teljesít, tehetsége, szorgalma, kitartása példaértékű.


Simply The Best – 5-ös startbox

Kovács-Bakos Szilvia idomítottja kétévesen veszítette el nyeretlenségét, majd versenyről versenyre jött előre. A 2020-as szezonban, az 1600 méteres Hazafi Díjban hatalmas hajrá után második helyen ért célba ifj. Kozma Istvánnal a nyergében, majd az 1800 méteres Erzsébet Királyné Díjában ismét második lett. A távval nem lesz problémája, eddigi versenyei alapján a finish-e lesz meghatározó. A Prometheus apaságú hároméves a Derby egyik esélyese.

Jozef Parigál
A szlovák származású fiatal lovas évek óta eredményesen lovagol Magyarországon. Egyre több nagyversenyben láthatjuk, idei sikerei között szerepel Antilopával a Hazafi Díj. Tavaly Rajsamatazz nyergében versenyzett, idén Kovács-Bakos Szilviát képviseli.

Fotó: Keller Dániel

 

SHARE THIS