/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Eredményes Nyílt Nap Dióspusztán

Augusztus 29-én, szombaton 10 órai kezdettel került megrendezésre a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér ménesének nyílt napja. A katalógus alapján tájékozódhattak az érdeklődők az adott telivér nevéről, származásáról, születési dátumáról, színéről és ivaráról, emellett idén egy újdonsággal is bővült az információk sora. Az úgynevezett MSTN genotipizálás eredményeként információt kaphattak arról, hogy milyen távra lesz alkalmas az általunk választott telivér. Természetesen ez egyfajta iránymutatásként szolgál, hiszen több gén is meghatározó szerepet játszik benne. Ez alapján megkülönböztetünk C/C genotípust: rövidtávú, C/T genotípust: középtávú és T/T genotípust: hosszútávú.


Az új tulajdonosjelöltek kétkörös rendszer segítségével szerezhették meg a kinézett lovat, úgynevezett bértárgyalással licitálás helyett. Az alapár egységesen minden telivér esetében 1 500 000 Ft + Áfa volt. Kétszeri ajánlattételre volt lehetőség, az első körben az ajánlattétel után minden érintett tájékoztatást kapott arról, ki milyen összeget mondott. Ezt követően ismét ajánlattétel következett, a legmagasabb összeg nyert. Ez a módszer a bérlésnél is hasonlóan zajlott, viszont ebben az esetben az árral szemben százalékokról volt szó. A versenydíjak összegének bizonyos százaléka visszakerül Dióspusztához a bérlésért cserébe, ez a mének esetében minimum 30%, a kancáknál minimum 20%.

A katalógus alapján tíz mén és tizenöt kanca yearling kereste új tulajdonosát, illetve futtatóját. A 2020. évi csikók felhozatalát is érdemes volt megtekinteni, 32-en erősítik a ménest, rájuk a jövő évben egy hasonló procedúra vár majd. Tenyészkancák tekintetében tíz, a fedezőméneket tekintve hárman várják az új fedeztetési szezont.

Esti Szél, a 96. Magyar Derby nyerő Esti Fény testvére

Eladott yearlingek: Meghívó (Akaba – Megnyerő), Esti Szél (Anabaa Blue – Ejtihaad), Kényes (Isfahan – Key To Win), Alaszka (Anabaa Blue – Alsace), Azzuro (Bully Pulpit – Allonya), Megintő (Anabaa Blue – Megkapó)

Bérelt yearlingek: Abigél (Bully Pulpit – Aeronwy Thomas), Pán Péter (Anabaa Blue – Panda), Salvador Dalí (Move Your Vision – Salalah), Makadám (Move Your Vision – Macabea), First Girl (Bully Pulpit – First Fast Now), Delikát (Move Your Vision – Delinda), Tempó (Anabaa Blue – Temple Mount), Cirkónia (Anabaa Blue – Chiaraluna),, Masamód (Anabaa Blue – Messerschmitt), Préri Lady (Anabaa Blue – Pray From Heaven), Megjöttem (Move Your Vision – Megmondtam), Mazsorett (Anabaa Blue – Mazsola)

Esti Mese (Silver Frost – Ejtihaad)

Fotó: Vonczem Gabriella

SHARE THIS