/ by /   Friss hírek / 0 comments

Szlovák favorit győzelem a 100. Cseh Derbyben

 

A jubileumi 100. Cseh Derbyt szeptember 6-án futották. Ahogy korábban említettük, a megszokott júniusi időpont a vírushelyzet miatt tolódott el szeptember elejére.
A klasszikus 2400 méteres futamban 16 hároméves indult, közülük kiemelkedett a top favorit, az eddig veretlen, szlovák tréningből érkező Opasan a cseh Radek Koplikkal. Az indítást követően az esélyes páros a mezőny végén helyezkedett, míg az élen a német tréningből futó telivér galoppozott. Az egyenesre érve Opasan hatalmas hajrát indított és szép küzdelem után győzött, Radek Koplik ezzel harmadik Derby győzelmét ünnepelhette! Ahogy egy hónappal ezelőtt a Cseh Kancadíjban, úgy Vivienne Wells (Alexander Pietsch) most is a második helyen ért célba, mögötte Francimor (David Liska) és Troop Commander (Zdenko Smida) holtversenyben szerezte meg a harmadik helyet.
A verseny díjazása Kelet-Közép-Európában kiemelkedőnek számít, éppen ezért volt fájó a hazaiak számára, hogy a közel 27 millió forintnak megfelelő díjazás nagy része (18.630.000 forint) szlovák és német számlára került.
A nehéz helyzetben levő szlovák lóversenysport újabb sikert ért el, Jozef Chodúr idomár és a Bormann istálló legnagyobb eddigi eredménye ez, egyben az első klasszikus győzelmük is.
A nyerő telivért yearlingként 5500 guineas-ért vásárolták tulajdonosai a Tattersalls decemberi árverésén. Apja, French Navy karrierje során tizenegyszer győzött, jelenleg 4000 euroért fedez Sheikh Mohammed’s Irish Kildangan Studnál. Bár közeledik a Szlovák Derby, Opasan neve nem lesz rajta a startlistán, nem akarják kockára tenni az egészségét a két erős verseny közelsége miatt. A tervek szerint a friss Derbynyerő következő állomása a Cseh Saint Leger lesz.

 

Forrás: https://www.velka-chuchle.cz/news/favorite-opasan-won-the-100th-czech-derby

Fotó: Václav Volf

SHARE THIS