/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

A hétvége legeredményesebb szakemberei – Szeptember 12-13.

Szeptember második hétvégéjén a galopp szakág tekintetében Maronka Gábor szerezte meg a legeredményesebb idomári címet két győzelmével, melyből egyet a napi főversenyben aratott, az ügető szakágban Nagy Ferenc II. teljesítménye emelkedett ki mesterhármasával.

Maronka Gábor

Ahogy említetted nemrég került az idomításodba Just Mine, a napi főverseny győztese. Hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt kiismerned?

Amikor új ló érkezik hozzám az első dolog az, hogy megnézem a lábai állapotát, ez az egyik legfontosabb momentum. Ezt követően természetesen visszanézem az eddigi versenyeit, Just Mine esetében Nagy Polett is segítségemre volt, hiszen édesapja a kanca tulajdonosa. Általában az esetek többségében próbálok nekik adni egy hónapot, hogy megszokják az itteni körülményeket, mivel Felsőpakonyban mélyebb pályán dolgozunk, ezt követően térünk át a mi módszereinkre. Az ő tudása és kondíciója már megvolt, mozgását tekintve kötötten dolgozott, így ezt próbáltuk kiküszöbölni hosszabb, lassabb munkákkal.

Az Osztrák Derby napján több versenyben is érintettek voltatok, többek között a Derbyben is. Hogyan értékeled a lovak teljesítményét?

Seriffel vagyok a legelégedettebb, véleményem szerint egy kicsit keményebb pálya esetében akár az ötödik helyet is megcsíphettük volna. First Thought sajnos lelépte a patkóját, amit ott helyben kellett rá visszaütni, így a mozgása nem volt tökéletes, ez az eredményén is látszott. It’s My Time nem rég került az idomításomba, jobb lesz neki az 1600 méter. Ashta egy rövidtávú kanca, a körpálya miatt indítottuk, vele voltam a legkevésbé elégedett. Kifejezetten csalódást egyikük sem okozott, láttuk a hibákat, ezeket fogjuk kiküszöbölni a jövőben.

Futurist Fashion hatévesen is stabilan teljesít. Mivel egy tapasztalt telivérről van szó, így folyamatosan ugyanazokkal a munkákkal készül?

Időnként muszáj, hogy valami változás legyen a munkáiban, hiszen a monotonitás sosem célravezető. Ilyenkor általában terepre szoktuk őket vinni, ez mind a lónak, mind a lovasnak is jót tesz. Van, hogy rövidebb munkákat kap, van, hogy hosszabbat, ez a kedvétől is függ. Szerencsére ennél a versenynél elmondható volt, hogy mind a táv, mint az osztály ideális volt számára, bizonyított is.


Milyen eredményekre számítottál a versenynapot megelőzően?

Azzal tisztában voltunk, hogy jó sanszok az idomításunkból induló ügetők, így vártuk is a jó szereplésüket, de ez lóverseny, itt bármi megtörténhet. Szerencsére jól alakultak a körülmények, így Bambino, Újpesti lány és Appaloosa is hazaért.

A menedzselésre nagy hangsúlyt fektettek. Hogyan zajlik nálatok egy ilyen folyamat?

Mindig előre kinézzük az adott versenyt a lovaink számára, főként hendikep lovakkal dolgozunk. Kéthavonta vannak az elengedések, ekkor látjuk milyen esélyeik vannak. Ez történt akárcsak Újpesti Lány esetében is, jó beállításból indulhatott.

Kit tartasz az istálló legeredményesebb ügetőjének? Milyen további tervek vannak vele?

Bűbájost tartom, rendkívül tehetséges ló, nagy erő és sebesség van benne. Sajnos a versenyek terén eléggé pechesek vagyunk, szerettem volna a Háromévesek Nagydíjában indítani, de a két utolsó formája miatt ez meghiúsult. Szerintem el fog jutni a legjobbak közé is, bízunk benne, hogy most már minden összeáll.

Fotó: Maróti Edit, Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS