/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin / 0 comments

Diamond Ville gyémánt áron

A hétvégén megrendezett XIV. Ügető Árverésen a yearling Diamond Ville-nek már kikiáltási ára is nagyon magas volt, de a liciteknek köszönhetően rekord áron, 7,5 millió forintért cserélt gazdát. Tenyésztőjével, Zsálek Zsolttal és új tulajdonosával, Miskolcsik Valentinnal beszélgettünk.

Sikeres tenyésztő – Zsálek Zsolt

A múlt héten megtartott ügető árverés sztárja a 7,5 millió forintért elkelt Diamond Ville volt. A lovat Zsálek Zsolt tenyésztette Somogyaracson. Mit kell tudni a lóról, miért volt ilyen magas a kikiáltás ára?
– Apja Maximus Lindy anyja, Izaville. Ennek a csikónak az összes testvére klasszis ló lett. Emellett a külleme is átlagon felüli, természete rendkívül jó. Csak rá kell nézni a lóra és az mindent elárul.
Egy tenyésztő, egy lótulajdonos mindig elfogult, Izaville szerintem az ország egyik legjobb tenyészkancája, Lady Flame mellett, ha nem a legjobb. Diamond Ville testvérei nagydíj nyerő, klasszis lovak: Bazsiville az egyik legeredményesebb hároméves, tavaly megnyerte a Kétévesek Nagydíját, folyamatosan dobogós. A négyéves Aurum Ville 2018-as Kétévesek Nagydíjának és a 2019-es Háromévesek Nagydíjának Győztese, illetve tavaly megnyerte a Gróf Esterházy Miklós Móric Emlékversenyt, de ezen kívül is folyamatosan dobogós volt. Villám Ville számos nagydíj győztese és helyezettje és még sorolhatnám a többieket.

Mennyire vagy elégedett a vételi árral?
– Maximálisan elégedett vagyok, nagyon jó áron kelt el a csikó. Ketten is licitáltak rá, így kúszott fel az ára. Gratulálok az új tulajdonosoknak, a Miskolcsik családnak. Kívánom, hogy sok örömük legyen benne.

Hány lovat sikerült szombaton értékesíteni?
– Három lovat sikerült eladnom. Diamond Ville mellett a két kétévest, Cherry Villet és Csoda Szépét. Utóbbi azóta már versenyben is futott.

Évről évre egyre jobbak a lovaid, mi a tenyésztési elved? Mi a titok, mit változtattál az évek folyamán?
– Ez harminc év munkájának köszönhető, egy nagyszerű csapatban dolgozom Fazekas mesterrel, akivel mindent meg tudunk beszélni. Jól sikerültek a párosítások, most ért be a gyümölcse annak, amit az elmúlt harminc évben tanultam.  Sokáig senki sem hitt ebben, egyedül dr. Török Zsóka, a Rádiházi ménes tulajdonosa és szaporodásbiológusa. Komoly nagy nevektől tudtam még tanulni. Jó szívvel gondolok vissza az ország egyik legjobb ügetőtenyésztőjére, a Babócsai Ménes legendás vezetőjére, Laufer Imrére. Rádoki Józseftől is sokat tanultam, ő volt a Kisbéri Ménes vezetője akkor, amikor Imperiál született, majd a Somogysárdi Ménes vezetője lett, ekkor minden idők egyik legjobb ügetője, Api született.

 

Miskolcsik Valentin – tulajdonos

Ezt a lovat nézték ki kifejezetten az árverésen? Más lóra nem is nagyon licitáltatok.
– Az idei felhozatalt, származást és küllemet nézve túl sok választásunk nem volt. Az öt rádiházi ló jöhetett volna még számításba, de mi már fél évvel ezelőtt kinéztük Diamond Ville-t, így igazából célirányosan őt szerettük volna megvenni. Vagy őt, vagy senkit! Így álltunk az árveréshez.

Miért pont őt, mitől volt olyan különleges ló Diamond Ville a számotokra?
– Zsálek Zsolt kitűnő tenyésztő és ez a család rendkívül jó lovakból áll. Ott van Titán Ville, Aurum Ville és Bazsiville, mind klasszis. Izaville minden mén csikója a korosztályának kitűnősége vagy éppen a legjobb lova. Mi ráadásul mén pártiak vagyunk. Az apja, Maximus Lindy is nagyon tetszett, mint fedezőmén már évek óta.
A kikiáltási ár is nagyon magas volt, ráadásul egy másik érdeklődő is licitált a lóra. Meddig mentek volna el?
– Épp a magas kikiáltási ár miatt nem gondoltam volna, hogy lesz másik licit, így az meglepetés volt. Rutkai József volt a másik licitáló, de számok nélkül azt mondanám, hogy mindenképpen mi vettük volna meg a lovat.

Milyen reményeket fűznek a csikóhoz?
– Természetesen reméljük a legjobbakat. Bár szokták mondani, hogy a papír az még nem fut, de bízunk benne, hogy a testvéreihez hasonlóan ő is rendkívül jól fog majd szerepelni.

Fotó: Péter Réka

 

 

SHARE THIS