/ by /   Friss hírek / 0 comments

Szőke Vince 1954 – 2020

Ismét szegényebb lett a hazai lóversenysport. Türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt Szőke Vince állattenyésztő üzemmérnök, Magyar Derby győztes futtató, versenyintézőségi tag.

1981-ben került a Magyar Lóverseny Vállalathoz, istállócsoport vezetőként helyezkedett el a Kincsem Parkban, majd Alagra került. Ezekben az években ismerte meg a versenytechnika alapjait. Angol nyelvtudásának, kifinomult stílusának és tárgyalókészségének  köszönhetően jó nemzetközi kapcsolatokat teremtett, melyet remekül tudott kamatoztatni a rendszerváltás időszakában. Dolgozott Amerikában a Santa Anita Parkban, a Pegazus Lóértékesítő irodában, ahol komoly tapasztalatra tett szert a versenylovak értékesítésében és négy évig, 1989-ig vezette a dióspusztai angol telivér ménest.
A rendszerváltás új lendületet adott a szakmai karrierjének, egyéni ambícióinak élve új távlatok nyíltak meg a számára.  Kapcsolatai révén sok segítséget nyújtott az import lovak behozatalában. A Magyar Lovaregylettel együttműködve  érkezett hazánkba a későbbi sikeres fedezőmén Jolly Groom, de  aktív részese volt a Kentaurs Farm egyedülálló hazai és nemzetközi sikereinek. Többre vágyott és egyéni ambícióit megvalósítva importált és futtatott. Komoly sikerrel. Első lova Favoured Nations pályarekorddal nyerte Pozsonyban a nagydíjat, Finavon 1993-ban megnyerte a Magyar Derbyt.  Évekig a St. moritzi meetingre utazó magyar lovak és csapatok koordinálásban nyújtott segítséget, míg az elmúlt években a Kínába történő lóértékesítésben vett részt.

Súlyosbodó betegsége ellenére az elmúlt években versenyintézőségi tagként segítette a galoppsportot, utoljára a 98. Magyar Derby napján volt szolgálatban, így látta az atyai barátjáról elnevezett futamot, a Patay Sándor Emlékversenyt és a Derbyt.

SHARE THIS