/ by /   Friss hírek / 0 comments

Makoviczki Ákos a Nemzetközi Vágta lovasa

A Hősök terén megrendezésre kerülő 13. Nemzeti Vágta Nemzetközi Futamában a tervek szerint tíz ország versenyzője áll starthoz október 11-én, vasárnap. Hazánkat a 2019-es év ugrólovas championja, Makoviczki Ákos képviseli. A pandémiás helyzet miatt idén zárt kapus lesz az ország legismertebb lovas rendezvénye, a legfontosabb pillanatokról a Duna Televízió számol be.

A speciális pálya nem lesz számodra új, hiszen 2016-ban te nyerted a Kishuszár Vágtát. Milyen érzésekkel vágsz neki a mostani versenynek?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert háromszor vettem részt a Kishuszár Vágtán, a harmadik alkalommal sikerült megszereznem az első helyet. Mindig szerettem volna felnőttként indulni, de a feltételek miatt ez nem valósulhatott meg, idén viszont az a megtiszteltetés ért, hogy én képviselhetem Magyarországot a Nemzetközi Futamban. Nagy öröm számomra, hogy Dallos Gyula örökös magyar bajnok, miniszteri biztos lesz a vezetőm. A felkészülésben sok segítséget kaptam a Vágta csapattól és Katona Lindától, aki ezért a futamért felel. Mivel a rendezvény számunkra családi hagyomány, így nagyon pozitív és lelkes vagyok!

Testvéreid is nyeregbe, illetve kocsiba ülnek a Hősök terén. Hogyan kezdődött ez a családi tradíció?

Amikor kisebb voltam Orosházán póni galopp versenyeket rendeztek, a családom pedig lelkes hagyományőrző, így csikós bemutatót tartottunk az eseményen. Betlehem Gábor korábbi versenyló tulajdonos keresett meg anno, az ő ötlete volt, hogy induljak a Kishuszár Vágtán, innentől kezdve szerelem lett számomra. Két bátyám van, Zoltán saját lován Mezőgyánt képviseli majd, Richárd pedig a Pusztaottlakai Ménest a Fogatvágtán. Öcsém, Martin a Kishuszár Vágtán fog starthoz állni, elképzelhető, hogy a jövőben a Kincsem Parkban is nyeregbe száll majd, már Dunakeszi-Alagon lovagol.

Neves hazai lovasok képviselték eddig hazánkat. Figyelemmel kísérted az eddigi futamokat?

Természetesen igen! Varga Zoltán bravúros lovaglással meg is nyerte a futamot 2014-ben, Ribárszki Sándor, Suták Csenge, Gönczi Rebeka és Benkő Ádám versenyeire is jól emlékszem. A pályát már ismerem, ez előnyömre válhat, a sorsolás pedig a másik lényeges pont, ekkor dől el, hogy milyen lovat fogok kapni.

Bár a Kincsem Parkban hétről hétre látunk versenyezni adott a kérdés: Hogyan készültél fel erre a megmérettetésre?

A munkám alapvetően a telivérek lovaglásából áll, a felkészülés adott volt, hiszen „ugyanolyan” versenynek számít, mint a Kincsem Parkban rendezett, mindössze kisebb a pálya. Arab telivéren már volt szerencsém ülni a Sheikha Fatima versenysorozat keretein belül, shagya-arabon eddig még nem. A sorsolás csütörtökön lesz, aznap lelovagoljuk őket Bábolnán, ekkor fogok megismerkedni a versenytársammal. Péntek délelőtt a Kincsem Parkban fogunk nyeregbe ülni, a szombat pihenőnap. Vasárnap reggel lesz egy próbagalopp délelőtt, majd délben elődöntő, délután 16:30-kor döntő. A versenytársaimról nincs sok információm, Dejan Davidovicot jól ismerem, ő Szerbiát fogja képviselni idén is, emellett az indiai és mexikói lovasok díjugrató szakágból érkeznek.

Mire számítasz az eredményt illetően?

Bízok a legjobbakban, remélem, hogy a sorsolásnál a szerencse is mellém áll. Szeretném, ha Magyarország bejutna döntőbe, nem titkolt vágyam a győzelem.

Nem vagy egy hétköznapi zsoké alkat a magasságodat tekintve. Milyen ruhát fogsz viselni a versenyen?

A ruhát illetően akadt egy kis gond, hiszen a magasságom valóban eltér a megszokott zsoké alkattól, ez rögtön kiderült az első ruhapróbán. Szerencsére megoldották a problémát, így magyar huszár ruhát viselek majd, mint eddig minden magyar lovas, csak nagyobbat.

A döntőre idén is lehet fogadást kötni a fogadópontokon, illetve a www.bet.lovi.hu-n, a jackpot 300 000 Ft!

Fotó: Vonczem Gabriella, www.vagta.hu

SHARE THIS