/ by /   A nap híre / 0 comments

Az első Nemzeti Vágta győztes – Suták Vanda

A Nemzeti Vágta történetében Suták Vanda volt a legelső győztes, 2008-ban Nyíregyháza színeit képviselte Alexander nevű lovával. A Suták család hosszú évek óta tevékenykedik a lóversenyben, szülei trénerként és futtatóként is segítik a galopp sportot, húga, Csenge a zsoké élet mellett tette le a voksát.

Mi motivált arra, hogy elindulj a Nemzeti Vágtán? Milyen érzések vannak benned a versennyel kapcsolatban ennyi év elteltével?

Az, hogy akkor elindultam egy véletlennek köszönhető. Nyíregyházának már megvolt a képviselője, de sajnos megsérült egy hónappal a verseny előtt, így én kaptam meg a lehetőséget. Hatalmas élmény volt, sok jó ló és lovas indult! Ezt követően 2009-ben is részt vettem a Vágtán, ekkor a második helyet szereztük meg Odds nevű telivérünkkel. Életem egyik legnagyszerűbb emléke! Az eseményeket követem, sok lovast és lovat már nem ismerek, de mindig nosztalgiázom ilyenkor.

Hogyan zajlott a felkészülés ló és lovas tekintetében?

A legelső alkalommal már adott volt egy ló, de végül Alexander mellett döntöttünk, ő a saját idomításunkból indult, már ismertük. Nyíregyházán zajlanak a tréningek, egy 400 méteres körpálya van kialakítva erre a célra, így ez a Hősök tere pályáját ismerve kapóra jött. Alexander nem igényelt speciális felkészítést, hiszen a kondíciója már adott volt. Én akkor még versenyszerűen lovagoltam, így maga a verseny különösebb felkészülést nem igényelt részemről sem, inkább a helyszínen kellett fejben ott lennem, átgondolni a lehetséges opciókat. Akkoriban még más szabályok éltek, telivérek futottak egymás ellen, mondanom sem kell, éles helyzetek alakultak ki. A taktika gyakorlatilag futamról futamra változott, alkalmazkodva a körülményekhez, láttuk, hogy mi volt jó egy adott helyzetben, mire kell odafigyelni. Édesapámmal úgy döntöttünk, hogy a végéről fogunk indulni, majd rászaladunk a többiekre. Szerencsére hamar talpon voltunk, a falon volt egy lyuk, ahol helyet kaptunk majd onnantól kezdve tartottuk a vezető pozíciót. Véleményem szerint ennek az egyedi taktikának, a remek társamnak és a szerencsének köszönhettük ezt a győzelmet.

Miben változtatta meg az életedet a siker?

A versenyt követően már vártuk a második Vágtát, kifejezetten erre készültünk. A döntőben három idomításunkból induló ló is jelen volt, ezt abszolút egyenrangú sikernek éreztem a győzelemmel. Akkoriban nem gondoltam volna, hogy mennyire meghatározó része lesz az életemnek ez az esemény, de a sors útjai kifürkészhetetlenek. Kifejezetten a Vágtára kerestünk lovat, amikor Hammersberg Elemér felkeresett, hogy tud egy számunkra ideális telivért. Innen indult a kapcsolatunk és ma már tíz éve házasok vagyunk!

A lovaglást örök szerelemnek szokták mondani. Bár a versenyzést már befejezted, ettől eltekintve szoktál még lóra ülni?

Már nem rendszeresen, de a mai napig szoktam nyeregbe ülni, az életünk alapvető része a galopp sport!

Szüleid, testvéred a mai napig a lóverseny meghatározó alakjai. Te követed a Kincsem Park eseményeit?

Minden vasárnap kint vagyunk a pályán, Csenge szinte az összes futamban lovagol, így mindig szorítunk érte. Hétköznap pedig szintén adott a téma, ki hol fut, milyen esélyt képvisel, Csenge hol száll majd nyeregbe.

Megfordult a fejedben a visszatérés gondolata?

A munkám nem teszi lehetővé, hogy aktívan lovagoljak, emiatt már nem térek vissza a versenypályára, a Nemzeti Vágta szabályai sokat módosultak az évek alatt, így ez sem opció számomra. Mindig szeretettel gondolok vissza a Kincsem Parkban eltöltött évekre, sok szép emlékem van erről az időszakról.

A döntőre idén is lehet fogadást kötni a fogadópontokon, illetve a www.bet.lovi.hu-n, a jackpot 300 000 Ft!

Fotó: www.szon.hu

www.vagta.hu

SHARE THIS