/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Europa Derby

Most hétvégén rendezik meg a Kincsem Parkban a nemzetközi Europa Derbyt, melyre nevéhez hűen eredetileg Európa több országából is érkeznének versenyző agarak. A verseny két napos, pénteken futják az előfutamokat, vasárnap pedig a döntőt. Sajnos az idei Covid járvány miatt a külföldi agár résztvevők száma elenyésző, őket a versenyt megelőzően az országba küldték tulajdonosaik és magyar trénerek készítik a megmérettetésre. Komáromi Diánát és Bernáth Krisztinát kérdeztük.

Komáromi Diána:

Az Európa Derbyben két külföldi tulajdonú, általatok tréningezett agár is fut ha jól tudom?
– Valóban két külföldi tulajdonú versenyző van nálunk tréningben: Magical Hayley Angliából, Beaming Marshall pedig Romániából érkezett, de az Európa Derby-n csak Marshall fog futni.

Mit érdemes tudnia róla a szurkolóknak?
– Marshall Írországban született, de viszonylag hamar Angliába került, ahol néhány versenyén kimagaslóan szerepelt. Romániában élő barátunk, Sandel Chimoaica ekkor vásárolta meg őt. Sajnos a vétel után előző tulajdonosai elindították még egy kinti versenyen, ahol Marshall egy lassan gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett, majd ezután utazott Romániába. Kezelése 6 hónapon át tartott, ám ezután remekül debütált a Kincsem Parkban, megnyerve első itteni versenyét. Ez még júniusban történt, amikor éppen nem voltak lezárva a határok – azóta sajnos a Romániában élő sporttársaknak nincs lehetőségük ellátogatni a budapesti versenyekre, edzésekre. Néhányan közülük azt a megoldást választották, hogy magyar trénerhez küldik versenyzőiket, így került hozzánk Marshall is. Tekintettel az agár korára (betöltötte a negyedik életévét) Sandel azt tervezi, hogy ez után az őszi / téli szezon után Marshall nyugdíjazásra kerül.

Milyen formában vannak Marshall, milyen szereplése számítasz tőle hétvégén?
– Mivel még csak egy hónapja van nálunk, így nem ismerjük őt annyira, mint a saját agarainkat, de az biztos, hogy megszokta az új környezetét, jókedvű, lelkesen dolgozik és már az étvágya is remek. 🙂 Egyik kedvenc elfoglaltsága az ivóvizének a kiborogatása. Érdekes, hogy rajta kívül két olyan agarunk van, aki szintén szereti a szájában hurcolni az etető- és itató tálakat és ők is Kinloch Brae-leszármazottak, csakúgy, mint Marshall. 😃
Igyekszünk a lehető legjobban felkészíteni a versenyeire, tudván, hogy ez a néhány hónap van már csak hátra a versenykarrierjéből, de ez nem könnyű feladat. Egyrészt azért, mert – mint említettem – nem ismerjük még minden rezdülését, másrészt azért, mert korábbi sérülése miatt speciálisabban, másképp kell tréningezni. Ugyanakkor könnyebbségnek gondolom azt, amit már ennyi idő után is tudni vélek vele kapcsolatban; hogy odateszi magát és kifutja magából azt, amire képes. Pénteken 280 méteren fog indulni és az előfutamban bizony erős versenytársai lesznek, mégis abban reménykedem, hogy be tud kerülni a döntőbe. Ez egy nagyszerű eredmény lenne tőle.

Bernáth Krisztina:

“Három külföldi kutyával indulok az Európa Derby-n, a 17 hónapos Bellával /Bellatrix Brave Spirit/ és testvérével Pedroval /Beat the clock/ 280m-en. Mindkettőjük tulajdonosa Sirbu Lucian Romániából.  Augusztusban érkeztek hozzám, igyekszem mindent megtenni, hogy a döntőbe kerüljenek.
A harmadik agár 480m-en fog futni, ő a már jól ismert Springwell Champ, aki Petz Lászlóval közös tulajdonban lévő agarunk.
Nagyon szeretném ha Champ is bekerülne a döntőbe. Remélem szerencsés és zavartalan versenyünk lesz, sok jó kutyával futunk együtt.”

Fotó: Simkó Szilárd /akutyafotos.hu / The Sighthound Photographer

SHARE THIS