/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A Nemzeti Vágta dobogóján – Földes Bence

Földes Bence évek óta a magyarországi gátversenyek résztvevője. A 13. Nemzeti Vágtán Molnár Gyöngyi idomítottját, egyben Papp Gyula lovát, Galaxyt lovagolta Hajós színeiben. A döntőben egészen a második helyig jutott a páros.

Hogyan jött a gondolat, hogy a Nemzeti Vágtán lovagolj?

Nyár végén Molnár Gyöngyi azzal keresett meg, hogy van egy nagyon jó lova, de nincs még rá lovasa, lenne-e kedvem felülni. Azt mondta, hogy Galaxy lesz az eddigi legjobb ló, akit a Vágtán lovagoltam, így nem mondhattam nemet. Hála Istenek igaza lett!

Hogyan zajlott a kettőtök felkészülése?

A ló decemberben lett belovagolva, azóta dolgozott vele Gyöngyi és a nyerő lovas, Ördög Alen. Az utolsó másfél hónapban, akárcsak Ricardó, ő is felkerült Dunakeszi-Alagra a tréningközpontba. Szerencsére kemény fából faragták, emellett szeret is dolgozni. A felkészítése problémamentes volt, folyamatosan jött előre, így bizakodva vártuk a verseny napját.

Miben volt más Galaxyt lovagolni, mint egy telivért?

Eleinte kicsit furcsa volt, de érzésre nincs nagy különbség. Engem leginkább az angol nyereg zavart, hiszen máshoz voltam hozzászokva, de idővel ezen is túllendültem.

Mire kellett a legjobban odafigyelnetek?

Szerintem a szűk pályán kiemelten fontos a start, a hétvégén láthattuk is, hogy nem könnyű jól időzíteni. Szerencsére Galaxy higgadtan viselkedett, ez nagyban köszönhető felvezetőmnek, Mészáros Patriknak.

Hogyan értékeled a döntőt? Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

A döntő úgy indult, ahogy szerettem volna, egészen az utolsó előtti kanyarig, ahol nem tudtam elég szűken fordulni és Alen be tudta tenni annyira Ricardó fejét mellénk, hogy már lehetetlen volt korrigálni. Összességében nagyon örülök és elégedett is vagyok, hiszen hatalmas eredmény ez az egész csapat számára.

Milyen eredményre számítottál a versenyt megelőzően?

Bíztam a lóban és abban, hogy jól fog szerepelni, reméltem, hogy eljutunk a döntőig, így panaszra semmi okom!

Rendszeresen látunk a Kincsem Parkban a gátversenyek résztvevőjeként. Megtaláltad itt a számításodat?

Nagyon szeretem a gátversenyeket, szeretek lovagolni, de nem vagyok kifejezetten zsoké alkat. Tavaly elkezdtem az Állatorvosi Egyetemet, így ez most az elsődleges cél az életemben, a lovaglás hobbiként megmaradt. Síkversenyekben is szívesen starthoz állnék, remélem, hogy adódik majd rá lehetőségem.

Melyik istálló csapatát erősíted jelenleg?

Stanislav Georgievnél lovagolok, amikor időm engedi. Az online oktatás is kedvez nekem, több lehetőségem van nyeregbe szállni munkában.

Fotó: Nemzeti Vágta weboldala

SHARE THIS