/ by /   Friss hírek / 0 comments

Ördög Alen a Nemzeti Vágta nyerője

A 13. Nemzeti Vágtát egy újonc versenylovas, Ördög Alen nyerte meg. A felkészülését a többszörös győztes Molnár Gyöngyi segítette. Alen a Kincsem Parkban is versenyez, a 2020-as szezonban szállt először nyeregbe hivatalos futamban.

Hogyan kerültél kapcsolatba a galoppsporttal?

Molnár Gyöngyi idomár segítségével csöppentem bele a telivérek világába, munkalovasként kezdtem, mint mindenki más. Az idei szezonban már zsokéjelöltként versenyzem a Kincsem Parkban, eddig 15 alkalommal szálltam nyeregbe.

Milyen terveid vannak a jövőt illetően?

Szerencsére már több lehetőséget is kaptam, a győzelem még nem jött össze, de vannak már szép helyezéseim. Mint minden kezdő zsokénak, nekem is az az álmom, hogy megnyerjem az első versenyemet, majd később jöhet a többi. Hosszabb távon gondolkozva természetesen a Derby siker az elsődleges cél.

Hogyan zajlott a vágtára való felkészülés?

Molnár Gyöngyi utasításai szerint dolgoztunk, télen egy alapozó munkával indítottunk, majd szépen lassan egyre jobb formába hoztuk Ricardót. Hosszú kondíció munkákat kapott, mivel nagyon fontos, hogy jó állóképessége legyen, mert többször is starthoz kell állnia egy napon belül. Az utolsó másfél hónaphoz érkezve felköltöztünk Dunakeszi-Alagra, a tréningközpontba. Itt minden lehetőség és körülmény adott volt arra, hogy a lovak maximálisan fel legyenek készítve a megmérettetésre. A többszörös champion, Stanislav Georgiev biztosított számunkra helyet az istállójában, emellett rengeteg jótanáccsal látott el.

Mennyivel volt másabb Ricardót lovagolni, mint egy telivért?

Ő egy magasan telivérezett félvér, emiatt nincs sok különbség közte és a telivérek között, sem teljesítményben, sem a mindennapos munkában. Lovaglás alapján a nehezebb esetekhez tartozik, mindig menne és mindig győzni akar, ami az előnyünkre is vált!

Mi volt a versenyben a taktikátok?

Az előfutamot és a középfutamot viszonylag könnyen megoldottuk, így sikerült spórolni az erejével a döntőre. A taktika az volt, ami a nagy többségnek is, szerettem volna élre állni és diktálni a tempót, mivel a kis pályán nehéz az előzés. Sajnos az elgondolás nem jött össze, így taktikát kellett változtatnom verseny közben, végül szerencsésen alakult a helyzet.

Milyen eredményre számítottál? Melyik volt az a pillanat, amikor érezted, hogy tiétek az első hely?

A győzelem is benne volt a pakliban, de sosem adják könnyen! Amikor elstartolt a mezőny éreztem, hogy nem lesz egyszerű a verseny. Nem sikerült az élre állnom, muszáj volt várásra lovagolnom, ami egy ilyen pályán nem mindig szerencsés. Az utolsó körben láttam, hogy az előttem levő ló kezd fáradni, ezáltal sodródni, így keletkezett a fal mellett egy rés. Ide sikerült behúznom Ricardót, ekkor már tudtam, hogy nem vehetik el tőlünk a győzelmet!

Mit gondolsz, fog változni az életed ezután a kaland után?

Ha őszinte akarok lenni, már most változott, hiszen nagyon nagy dolog számomra ez az eredmény! Hálával tartozom mindenkinek, aki segített benne, hogy idáig eljussak. Remélem, hogy a továbbiakban még több sikerben lesz részem!

Fotó: www.vagta.hu

SHARE THIS