/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Lóverseny ereklyék árverése

Írta: Kovács Botond.

Lester Piggott

A telivér árverési szezon annak ellenére teljes gőzzel dübörög, hogy több helyen is szigorítottak a részvételi szabályokon, és helyszín, valamint időpont változások is történtek. Az alábbiakban is egy aukcióról lesz szó, ám ez alkalommal nem lovakat kínál megvételre a kikiáltó.

Lester Piggott, a világ valaha élt egyik legjobb zsokéja áruba bocsátja hetven tiszteletdíját. Az értékes tárgyak között nemcsak saját, hanem a család versenylovasainak trófeái is megtalálhatók, az egyik műtárgy az 1890-es évekből való. A világ turf-emléktárgy gyűjtői dörzsölik a markukat, és merész álmokat szövögetnek. Pontosabban azok, akik megengedhetik maguknak, hogy súlyos font-tízezreket fizessenek egy-egy csodálatos és örökbecsű tárgyért.

Az előzetes kalkulációk szerint 80 ezer font értékben találnak új gazdára az ereklyék, de mivel tudjuk, a gyűjtői szenvedély nem ismer határokat, ennek sokszorosára is rúghat majd a summa.

St. Paddy

Már csak azért is, mert Piggott mester két aranyból készült derby-tiszteletdíjtól is megválik. Az egyiket 1957-ben nyerte Crepellón, a másikat 1960-ban St. Paddyn. Így is marad még neki hét, ha csak az epsomiakat nézzük. A többitől nyilván nem volt szíve megválni. Ez a legjobb alkalom elmondani, hogy összesen huszonhárom (!) derbyt nyert: a kilenc Epsom Derby mellett, egy Prix du Jockey Club, három Deutches Derby, öt Irish Derby, három Derby Italiano, egy Singapore Derby és egy Szlovák Derby fűződik a nevéhez. Előrelátóan 5.000 és 10.000 font között kelhet el a trófeák darabja.

Valamivel magasabb árra számít a Graham Budd Aukciósház Lester Piggot nagyapja, Ernie Piggott Poethlyn lovasaként az 1919. évi a Grand Nationalonben nyert ezüst kupájáért. Keith Piggott, Lester apja sem marad ki a sorból, az 1963-ban Ayala idomárjaként nyert Grand National díja is megtalálható a katalógusban.

Tom Cannon

Ha mindez nem lenne elég, a sportereklyék gyűjtői Piggott-dédnagypapa, Tom Cannon 1892-ben kapott ezüst kupájára is licitálhatnak, amelyet Lord Cadogantól kapott nyugállományba vonulása alkalmából. A könnyebb érthetőség kedvéért megjegyezzük, az 1872. évi champion és mind az öt brit klasszikust megnyerő Cannonnak két fia volt, akik szintén zsokéként keresték kenyerüket, és egy lánya, aki Ernie Piggott felesége lett. Ernie az ugrások felett aratott sikereket. Háromszor volt champion, és ugyanennyiszer nyert Grand Nationalt. Fia, Keith hőstetteiről is sokat lehetne írni annak ellenére, hogy lovasként nem váltotta meg a világot, de Lester többszörösen is jóvá tette ezt, hiszen tizenegyszer lett brit champion, és harminc brit klasszikus futamban győzedelmeskedett. Mindezeken kívül Iris Rickaby, Lester édesanyja által nyert két emléktárgy is kalapács alá kerül.

Rodrigo De Tirano

Nyilván szűkös már a hely Piggotték nappalijában, ezért válik meg a mester az 1985-ben Shadeed, illetve az 1992-ben Rodrigo De Tirano nyergében szerzett ezüst kupáktól. Meglepő, de ezekért a tárgyakért csupán 2.000 font körüli összegre számít az árverező.

Az aukcióra november 9-én kerül sor, és a fenti muzeális értékű ereklyék mellett rengeteg csodás lóversennyel kapcsolatos tétel szerepel a katalógusban.

Az alábbi elérhetőségen megtekinthető a katalógus:

https://www.grahambuddauctions.co.uk/Sporting-Memorabilia-Day-One/2020-11-09?gridtype=gridview

SHARE THIS