/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Veterán telivérek nagy napja

Írta: Kovács Botond.

Pettochside

A napokban örömteli eseménynek adott helyet a Windsor Racecourse. Pettochside (2009 pher, Refuse To Bend – Clear Impression, Danehill) pályafutásának százegyedik startjára nyakhosszas győzelmet aratott az ugyancsak veterán, hétéves Rasheeq felett. Harmadik helyre a nyolcéves Bounty Pursuit érkezett. Őket négyéves Voltaic és a hároméves Tagovaiola követte, hatodik helyen a századszor gyepre lépő Kinglami (2009 pher, Kingsalsa – Red Japonica, Daylami) ért célba a nyolcéves Atletico és az ebben a mezőnyben tejfelesszájúnak számító négyéves Scale Force előtt. Az öreg fiúk alaposan kitettek magukért.

John Bridger

Pettochside sokak kedvence Nagy-Britanniában. John Bridger idomítottja eddigi karrierje során 16 győzelmet ért el 14 második és 15 harmadik helyezés mellett, és valamivel több mint 142 ezer fontot keresett eddigi három tulajdonosának. Mindezt kivétel nélkül hendikep szinten érte el. Bridger mester szerint az idei a szezonban mutatta a legjobb formáját. A Berkshire grófságbeli tréner azt is elmondta, hogy Pettochside minden napját a karámban kezdi, ahol először kedvére hempereg és szaladgál egy keveset, majd tréning után az istállóban tölt pár órát, végül délután ismét legelget a szabadban. Sokat sétálnak vele száron, és rengeteget simogatják, mert ezért különösen hálás. Ugyan kissé olyan ez a történet, mint a mesékben, de ennek ellenére igaz. A menedzsment már a következő szezont tervezi.

A mezőny másik sztárja a századszor futó Kinglami volt. John O’Shea idomítottja eddig 12 győzelmet ért el 9 második és 14 harmadik helyezés mellett, amivel 79.000 fonttal gazdagította eddigi három tulajdonosát.

Kastorp

Magyarországon is találunk hasonló, acél keménységű telivéreket. Bizonyára sokan emlékeznek a Klinger András által tenyésztett Kastorpra (1999 sm, Bakharoff – Kábulat, Fridericus Rex), aki 105 versenyben indult, amelyből 9 alkalommal nyert, ugyanennyiszer lett második, és 18 harmadik díj jutott neki 2001 és 2007 között. A Ferrotech Lovas SE neveltje, Amigos (1997 pher, Glenstal – Amarilis, Notórius) 98 futamban állt helyt, ebből 7 győzelem, 18 második és 11 harmadik helyezés szerepel neve mellett 1999 és 2008 között.

Amigos

Érdekesség, hogy életében először a legutolsó Kincsem Parkban rendezett csütörtöki versenynapon mutatkozott be csikóként. Természetesen szólnunk kell a hazai turf-élet egyik legkiemelkedőbb és legdrekabb lováról, az ír Brendan Ferris által tenyésztett Városbíróról (2002 sher, Titus Livius – Wheatsheaf Lady, Red Sunset) is.

Városbíró utolsó győzelme

Siklósi Tamás lova 64 versenyét 31 győzelemmel, valamint 7 második és 7 harmadik helyezéssel zárta. Tizenkét éves korában harmadszorra is behúzta a Janek Géza Emlékversenyt. Nyolc Flandorffer Tamás Emlékversenyben indult, amelyből négyet megnyert, hét Csekonics József Emlékversenyéből szintén négyszer volt sikeres, nyolc Kozma Ferenc Emlékversenyből ötöt abszolvált győztesként. Emellett két Káposztásmegyeri Díj, két Villám Díj és egy Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj trófeája is hozzá került. Tisztelet a veteránoknak!

SHARE THIS