/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Japán Hármas Korona

Írta: Kovács Botond.

Contrail

A top-favorit Contrail (2017 stpm, Deep Impact – Rhodochrosite, Unbridled’s Song) megőrizte veretlenségét, és egy hátborzongató finist követően megnyerte Kiotóban a Kikuka Shót, vagyis a 3000 méteres Japán St. Legert. A mikroszkopikus odds-szal 1/10-en jegyzett telivér idén Nakajamában lépett először pályára, és fél hosszal nyerte az 1800 méterre futott Szacuki Shót (Japán 2000 Guineas), majd május végén ismét ő volt a leggyorsabb a Tokió Jusunban (Japán Derby). Mindkét alkalommal Salios végzett mögötte. E teljesítménnyel 8/1-re esett az esetleges odds-sza a jövő évi Prix de l’Arc de Triomphe-ban.

Contrail a japán lóversenyzés történetének nyolcadik Hármas Korona nyerője. (St. Lite – 1941, Shinzan – 1964, Mr. C. B. – 1983, Symboli Rudolf – 1984, Narita Brian – 1994, Deep Impact – 2005, Orfevre – 2011), és a harmadik, aki Symboli Rudolf és Deep Impact után veretlenül érte el ezt a csodálatos eredményt. Jahagi Joshito mester idomítottja bemutatkozása óta csak Group-besorolású futamokban állt starthoz.

Fukunaga Juicsi

A St. Leger küzdelemmel zárult, a szélső esélyt képviselő Aristoteles (22/1), nyergében Christophe-Patrice Lemaire-rel 300 méteren át próbálta legyűrni a favoritot, de hiába. Fukunaga Juicsi zsoké így emlékezik a diadalra: – Nagyon kemény csata alakult ki a végén Kuriszutofu szán (ez Lemaire japán neve) és közöttem. A táv kissé hosszabb volt az ideálisnál, de lovamnak óriási szíve van, és végig kitartott. Rendkívül nagy megtiszteltetés számomra, hogy Maeda Sindzsi tulajdonos ismét nekem adott lehetőséget. Mostantól fogva új kihívások állnak Contrail előtt, őszintén remélem, hogy az idősebb telivérek ellen is helyt áll majd.

Jahagi Josito mester

Contrail apja, a legendás, tizennégy versenyéből tizenkettőt megnyerő Deep Impact. Anyja, az amerikai tenyésztésű Rhodochrosite, aki annak ellenére, hogy 385 ezer dollárba került Keenlandben kevés tehetséget mutatott a pályán, hét versenyéből egyetlen egyet sem sikerült megnyernie. Anyja, Folklore azonban Breeders’ Cup Juvenile Fillies-t nyert 2005-ben. Az új sztár tenyésztője a Maeda Sindzsi által vezetett North Hills Co. Ltd.

Contrail menedzsmentje már kitűzte célul a 2021. évi Arc de Triomphe-ot, de ezen kívül más tengerentúli versenyek gondolatával is kacérkodik. Bőven lesz miből kifizetni a nevezési díjakat és az utaztatásra is futja majd, hiszen a ló életnyereménye 675 millió jen, azaz közel 2 milliárd forint.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetik a Japán St. Legert:

 

SHARE THIS