/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Interjú a 2020-as Galopp Liga győztesével

A 2020-as Nemzeti Galopp Liga abszolút nyertese Stanislav Georgiev! Az idomításában álló Golden Sea lett a győztes telivér 63 ponttal, ezáltal övé az igen jelentős 2.500.000 forintos díj, mögötte tréningtársa Vain Hope szerezte meg a második helyet 600.000 Ft értékben, a harmadik helyért nagy volt a küzdelem, a pontszámok alapján öten is holtversenyben végeztek, azonban a szabályoknak megfelelően Bánké a harmadik helyért járó pénzjutalom, nem kevesebb, mint 400.000 Ft. Lovas és idomár kategóriában sem talált legyőzőre a bolgár lovas, előbbiben 178 pontot gyűjtött, az utóbbiban 214-et, így további 250-250 ezer forinttal gyarapította a versenyszámláját.

Hogyan telelt Golden Sea? Véleményed szerint mennyire vált hasznára a későbbi kezdés?

Golden Sea tavaly a Kincsem Díjban futott utoljára, kipihente magát, frissen várta az új szezont. Januártól kezdődött a téli munkája, a késői kezdés nem volt rá hatással, hiszen a tréning folyamatos volt, ugyanúgy ment minden, ahogy szokott, persze versenyek nélkül.

Ahogy említetted volt egy nagyobb kihagyása. Ez minek volt köszönhető?

A gyomrával volt probléma, sajnos gyomorfekéllyel küzdött, emiatt is viselkedett sokszor hisztisen és idegesen. Nehéz volt vele a közös munka, a hétköznapok, ez még az idei szezonra is kihatott. A Kisbér Díjban a kezemet vette a parádé után, ezután kúrát kapott, szerencsére maradéktalanul rendbe jött.

Milyen versenyeket néztetek ki neki idén?

A fő cél a Millenniumi Díj volt, sajnos nem úgy alakult a verseny, ahogy azt mi gondoltuk volna, viszont így is szerzett egy szép harmadik helyezést. Ezt követően külföldön próbáltunk szerencsét, Meránóban egy nagyon erős versenyben futott, ekkor még nem volt top formában. Innentől magyarországi versenyekben gondolkoztunk, a Kisbér Díj és a Kincsem Díj volt tervben, majd Németország lebegett a szemünk előtt, de a jelen helyzetben minden kétségessé vált. Maradtunk a biztosnál, ami a Gróf Széchenyi István Emlékverseny volt. Amennyiben minden jól megy vasárnap Olaszországban fog starthoz állni.

Melyik idei versenyét emelnéd ki? Okozott esetleg bármely versenyben csalódást?

A Kincsem Díjat, pozitív értelemben! Egy mérföldkő volt számára, addig a tulajdonosok sem bíztak a távbírásában, illetve abban, hogy ilyen erős csapatban is tud érvényesülni. Én személy szerint a távot is jónak tartottam, emellett az első három hely valamelyikére vártam a nagyon erős mezőny ellenére is. Be is jött, a második helyen értünk célba sok-sok klasszist verve. Csalódást sosem okozott. Az olaszországi versenyét sem mondom annak, hiszen papíron sem képviselt jobb esélyt, a hatodik hely kifejezetten jónak számított ebben a tekintetben.

A klasszis kanca több távon is megfordult már. Mit gondolsz, melyik számára az ideális?

Kétévesen még sprinternek gondolták, a tulajdonosnak már ekkor jeleztem, hogy nem lesz az. Télen szóba került a Derby lehetősége, ekkor még kétkedve fogadták. Háromévesen azonban 1600-2000 méteren volt eredményes, a megérzésem beigazolódott, a Derbyben pedig felért a dobogó legfelső fokára. Idén a második futásánál kiderült, hogy már nincs meg benne az a végspeed, ami háromévesen még megvolt, a távot ismét növeltük, így én a 2000-2400 métert tartom kedvezőnek.

Milyen eredményt vársz a mostani olaszországi versenytől?

A program péntektől elérhető, a mezőny most is erős. A súly kedvez neki, 53,5 kilót fog vinni, sajnos én ezt már nem tudom vállalni, így az olasz Alessandro Fiori ül majd a nyergében. Ha megtalálják a közös hangot jó esélye van az első három hely valamelyikét elcsípni.

Adódik a kérdés, a továbbiakban is marad tréningben?

Az idei utolsó versenye lesz az olaszországi, ezután pihenőt kap, majd januártól a szokásos téli munkákkal készül majd a szezonra. Véleményem szerint még erősebb is lehet 2021-ben, mint most volt.

A lovas és idomár kategóriában is tiéd a Liga győzelem és a komoly pénzdíj! Mennyire jelent ez neked plusz motivációt?

Abszolút motivál, minden győzelem különleges, mindegyiknek nagyon örülök! Engem az tölt el a legnagyobb örömmel, hogy saját tréningből ünnepelhetjük az idei Nemzeti Galopp Liga győztesét.

A szezon során nyomon követted a pontversenyt?

Őszinte leszek, nekem nem a versenyek számítanak, hanem a lovak jó szereplése. Természetesen a pontoknak is örülök, de nem figyeltem őket különösebben.

Mit gondolsz magáról a Liga kezdeményezésről?

Nagyon jónak tartom, hiszen az idomárnak, tulajdonosnak és lovasnak egyaránt motivációt jelent, nem utolsósorban nagyszerű kiegészítés.

 

SHARE THIS