/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Skót győzelem Bahreinben (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Lee Newman

Lee Newman a könnyeivel küszködött, amikor tavaly épp, hogy lemaradt a 200 millió forintnak megfelelő összdíjazású Bahrain International Trophyban. Idén ugyanazt a vakmerő lovaglást láthattuk tőle ugyanabban a nagydíjban. Nem hiába, Simsir (2016 pher, Zoffany – Simawa, Anabaa) nyergében fényes győzelmet aratott a Perzsa-öböl menti emírségben. A 2000. év brit apprentisz championja brillírozott.

Newman 2019-ben a bukmékereknél 22/1-re jegyzett Tustang társaként egyhosszas harmadik helyezést szerzett a Bahrain International Trophyban, akkor Royal Julius és Turgenev megelőzte. A manapság Ausztráliában dolgozó Newmant kemény fából faragták, presztízs kérdést csinált idei szerepléséből. Remek startot véve élre állt, de engedte, hogy Ben Curtis és Certain Lad hamarosan megelőzze. Az őrült tempót diktáló duó mögött, legalább hat hosszal fordultak a mezőny előtt a célegyenesbe. Olyan nagyságok követték őket, mint a 2019. évi Ír Derby nyerője, Sovereign és Ryan Moore, a japán tréningben álló, Európában is jól ismert, goodwoodi Nassau Stakes-t behúzó Deirdre Hollie Doyle kezében, és Lord Glitters, akinél nem volt tavaly gyorsabb az ascoti Queen Anne Stakes-ben. Az eddig csupán Listedet nyerő Global Giant Frankie Dettorival a mezőny sűrűjében szaporázta.

Az Európában rengeteg telivért felvásárló Fawsi Abdullah Naas által idomított, és Aga Khan által tenyésztett Simsir szélvészként száguldott a 2000 méteres, gyepen futott versenyben, és 300 méterrel a cél előtt átvette a vezetést. A távoszlopon belül még mindig tetemes előnye volt Simsirnek, de az üldöző szupersztárok beindították rakétáikat. Frankie csodát művelt Global Gianten, Ryan Moore beleadott apait, anyait, de ez is kevés volt. Lee Newman és Simsir galoppozott át elsőként a célvonalon a két ász előtt.

A korábban Írországban és Dubaiban is versenyző Simsir szélső esélyt képviselt a versenyben annak ellenére, hogy kilenc megelőző futásából hármat megnyert és mindig pénzt keresett (két Listed-helyezést is találunk neve mellett). Tulajdonosa, Isza bin Szalmán Al Kalifa herceg, a bahreini lóversenyzés egyik legnagyobb támogatója azóta nyilván tejben-vajban füröszti a skót zsokét és újabb, merészebb terveket szövöget.

 

Az alábbi linkre kattinva a futam megtekinthető:

 

SHARE THIS