/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mark Johnston a yearlingek kiválasztásáról

Írta: James Thomas, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Még nem zárult le az őszi árverési szezon, a trénerek, futtatók és kereskedők ezrei fáradoznak azon, hogyan válasszák ki a bőséges kínálatból az elkövetkező szezonok új reménységeit. Vannak biztosnak tűnő, bevált receptek, sokan a megérzéseikre hagyatkoznak, mások szaktanácsadókat kérnek fel. Nem csoda, rengeteg pénz forog kockán, és tudjuk, a csúcson nagyon szűk a hely, nem kerülhet oda minden megvásárolt telivér. Lesznek győztesek, de a sport örök törvénye értelmében többen lesznek azok, akik csak utólag lesznek okosabbak.

Mark Johnston 2018. augusztus 23-án vált minden idők legtöbb nyerőt idomító trénerévé, amikor Yorkban a 20/1-hez adott Poet’s Society nyergében Frankie Dettorival nyakhosszal megnyerte a 15.00-ra kiírt hendikepet. Ez volt Johnston 4194. győzelme (írásunk megjelenésekor 4649-nél tart), amellyel Richard Hannont előzte meg, aki 2013-ban vonult nyugállományba.

A mester 1987-ben váltotta ki a működési engedélyét, és azóta feljutott a legnagyobbak közé. Bátran kijelenthetjük, remek szemmel állapítja meg, melyik lovat érdemes megvásárolni, főleg ha hozzátesszük, nem százezrekért, hanem általában viszonylag alacsony áron jutott lovaihoz. Az alábbiakban a siker titkáról faggattuk Johnstont.

Mindig a képességet keresem a pedigrében – kezdi a rá jellemző tömörséggel. – A legfőbb kritérium számomra, hogy a ló anyjának legalább 90-es képességszámmal kell rendelkeznie. Ez alól csak akkor teszek kivételt, ha látom, adott már hasonló utódot. Mielőtt elmegyek egy árverésre végigtanulmányozom a katalógust, és megjelölöm az ilyen lovakat. Rá sem nézek azokra a yearlingekre akiket előzőleg nem választottam ki. Nincs értelme. Előfordul azonban, hogy kihúzok egy lovat a listámról, miután a helyszínen megnéztem. A pedigré dönti el, meg akarom-e vásárolni a lovat, a személyes tapasztalat pedig azt, hogy maximum mennyi pénzt adok érte. Félreértés ne essék, egy ló megvásárlásakor sosem szempont, hogy olcsó. Az átlagon felüli pedigré a legfontosabb.

Johnston trenírozási és menedzselési módszerei egyediek, gyakran teljesen különböznek a klasszikus iskolától, mégis nagyon sikeresen működnek. Ez azért érdekes, mert más nem tudja mindezt leutánozni. Ugyanez a helyzet a yearlingek kiválasztásánál is. A kívülálló számára úgy tűnik, mintha a tréner teljesen más szabályok alapján játszaná ezt a nagy és izgalmas játékot. Főleg akkor, ha tudjuk, ugyan a pedigrében nem is hajlandó kompromisszumokat kötni, de küllemben annál inkább. Úgy véli, a ló testfelépítésének sokan nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kelleténél.

Úgy vélem a testfelépítés kérdése nagyon kényes téma. A kereskedők többsége a lovak lábállását nézi legelőször. Azzal vannak a leginkább elfoglalva, hogy kifelé vagy befelé áll az a láb, és hogy a ló térde úgy néz-e ki, mint ahogy a Nagy Könyvben meg van írva. Én erre nem fektetek különösebb hangsúlyt. Nemrégiben olvastam egy tanulmányt arról, hogy a szabálytalan térdállás néha még előnyös is, mert bizonyos esetekben csökkenti a sérülések megtörténésének esélyét, és kevés vagy semmilyen hatása nincs a ló képességére. Gond csak akkor van, ha nem magamnak, hanem megbízásból vásárolok. Nehéz megmagyarázni ugyanis egy laikusnak, miért költöttem 200 ezer guinea-t egy rossz lábállású lóra.

Mielőtt hevesen kezdenénk rázni a fejünket és hitetlenkednénk, gondoljunk csak közmondásosan rendhagyó küllemű Attarctionre (2001 pk, Efisio – Flirtation) akit Roxburghe hercege számára vásárolt Johnston, és akivel öt Group 1-es versenyt nyertek, köztük két klasszikust (1000 Guineas, Ír 1000 Guineas).

A mester tovább borzolja a kedélyeket amikor így folytatja:

Nem hiszek a röntgen felvételekben. Newmarketben harminchat felvételt kell készíteni ahhoz, hogy egy yearling bekerüljön a katalógusba. Górcső alá kerülnek a csüdök, csánkok, térdek és minden amiről felvétel készíthető. Egy dolgot azonban rendre elfelejtünk, sok rendellenesség annak a számlájára írható, hogy az állat még növésben van, szervezete nem nyerte el végső formáját. Ráadásul a telivérek nagyon gyorsan fejlődnek. Ki merem jelenteni azt is, a korai anomáliáknak semmi köze a képesség meglétéhez, illetve annak hiányához. Ez különösen igaz azokra a lovakra, amelyek fajtársaikhoz képest is gyorsabban növekednek. Ilyen esetekben még több problémát szúrhatunk ki. Én azonban azt gondolom, azok a jó lovak, akik gyorsan nőnek. Azért merek ilyen merészen nyilatkozni a témában, mert elvégeztem az állatorvos tudományi egyetemet, és ugyan nem praktizálok, de a megszerzett tudást minden nap használom, és tökéletesítem a gyakorlatban.

Nehéz az elhangzottakkal vitatkozni. Mark Johnston a valaha élt legtöbb futamgyőzelemmel rendelkező brit tréner. Tanácsáért mélyen a zsebükbe nyúlnak a sport legmeghatározóbb szereplői, köztük a Maktoum család jó néhány tagja is.

Van még egy tanácsom – zárja a beszélgetést Mark Johnston. – Sokan úgy gondolják, nincs értelme eljönni az árverésekre, ezért megbízottakat küldenek maguk helyett. Ez maflaság. A személyes tapasztalat a legértékesebb.

SHARE THIS