/ by /   Hazai agár hírek / 0 comments

Baranyai Márk

Versenyagara: Boynepark Borris (Minnies Basket x Ballymac Eske)

2020-as versenyei: –
Edzések: összesen 2db hivatalos időmérő edzés
280m – 16.71
480m – 29.43

A bátyád, Baranyai Ádám neve nem új a magyarországi profi agársportban, s bár téged is mindenki ismer, mint tréner eddig még nem mutatkoztál be. Mesélj egy pár szót kérlek a kezdetekről.

Ádám már sok helyen elmesélte, így talán nem új a történet, hogy nagypapánk révén kerültünk kapcsolatba az agarászattal még kicsi gyerekekként, ő vitt magával minket mindenhova és alapozta meg bennünk a sport szeretetét. Bár én akkor még csak 6-7 éves voltam, de emlékszem mindenre, a Rábapatonai versenyekre pl., ahol évekkel később, 14-15 évesen starterkedtem is néhányszor. A halála után Tenczel Gábor vett minket a szárnya alá és adta meg annak a lehetőségét, hogy továbbra is az agarak közvetlen közelében lehessünk és tovább mélyüljön bennünk a szenvedély.

Eddig elsősorban Ádám jobb kezeként voltál jelen a versenyeken, illetve sokat segítettél másoknak is, idén azonban lett egy saját kutyád Boynepark Borris, akinek nemcsak a tulajdonosa, de a trénere is te vagy. Hogyhogy úgy döntöttél, hogy végre kipróbálod magad, illetve inkább úgy kérdezem, hogyhogy csak most?

Bő két éve fejeztem be a gimnáziumi tanulmányaimat és csak azután kezdtem el dolgozni. Mindig úgy képzeltem el, hogy a saját keresetemből fogom megvenni az első saját agaramat, akivel én foglalkozom egyedül és építem föl lépésről lépésre.

Borris a közönség által már jól ismert Szöszi – Boynepark Cert – alomtestvére, akik egyszerre érkeztek Írországból, te mégis jóval később kezdtél csak el dolgozni Borrissal, mint Ádám Szöszivel.

Mikor megérkeztek csúnyán be volt dagadva a jobb csuklója. Elvittem csontkovácshoz, aki azt mondta, hogy valószínűleg el volt szakadva az egyik csukló szalagja, amit ugyan műteni nem kellett, de mindenképp egy hosszas pihentetést javasolt, majd egy lassú, fokozatos újraépítést. A nyár nagy része a felépüléssel telt, majd mire gyógyultnak láttam annyira, hogy pályára is tegyem, a korlátozások miatt már csak pár alkalommal volt lehetőségünk futni, de azok alapján úgy látom, hogy teljesen rendbejött.

Az első néhány kézből indított edzés után 2 időmérő edzést sikerült futnia, mire következtetsz ezekből az eredményekből?

A két időmérő edzésével abszolút elégedett vagyok – mindkét alkalommal benne volt a nap 3 legjobb idejében – főleg úgy, hogy tudom mennyire messze van még a késztől kifejezetten bizakodó vagyok a jövő évet illetően.

Egyedül dolgozol Borrissal vagy engeded, hogy Ádám is besegítsen?

Bár egy fedél alatt élünk Ádámmal és amiben csak tudunk segítünk egymásnak, sokszor közösen sétáltatunk, ha úgy alakul mindkettőnknek a napja, illetve együtt sprinteltetünk, de Borrissal alapvetően egyedül dolgozom.
Ádám, ha szükségét látja el szokta mondani a véleményét, hogy ő mit, hogy csinálna – amit nagyrészt meg is fogadok, hisz ő sokkal régebb óta foglalkozik velük – illetve, ha kérdezem akkor természetesen segít, de beleszólni nem szokott semmiben, így az edzéstervtől kezdve az etetésen át mindenről én döntök.

 

Tapasztalt agárként került hozzád, vagy te készítetted föl a nulláról?

Most novemberben volt 3 éves, így már nem a nulláról kezdtünk együtt dolgozni, volt is kint Írországban több, mint 10 versenye, úgyhogy sem a külső nyulas pálya, sem a versenyzés nem új számára.

Balról jobbra Baranyai Márk és Ádám (a képen 2018 év agara – Christina Bernath’s Deadshot ‘Picike’)

Milyen természetű kutya, mennyire sikerült összeszoknotok?

Nagyon figyelmes, könnyen kezelhető, lelkesen dolgozik mind a sprinteken, mind a sétákon, jobban össze is szoktunk, mint gondoltam volna, úgyhogy összeségében nagyon elégedett vagyok vele.

 Mi a véleményed az új pályáról?

Nagyon jó dolog, hogy megépült ez minden tekintetben profinak mondható pálya, mi nagyon örülünk neki. Egyrészt szerintem nagy dolog, hogy Magyarországon van az egyetlen európai külső nyulas pálya, másrészt pedig ez egy fantasztikus lehetőség azoknak (is), akik szeretnék megmérettetni magukat az anyaországban, hiszen tökéletesen fel tudják készíteni az agarukat ezen a pályán egy kinti versenyre, ami eddig soha nem látott közelségbe hozza az ilyen jellegű álmokat.

Jövőre gondolom nem kérdés, hogy támadtok?

Persze, mindenképpen jövünk, már alig várjuk a tavaszi edzéseket. Mivel nincs benne sok verseny azt gondolom, hogy ha minden jól megy még 2 éve biztosan van a sportban.

 

 

SHARE THIS