/ by /   Hazai agár hírek, Uncategorized @hu / 0 comments

Havasi László

Fotó: Simkó Szilárd

Kengyelfutó Etalon (Kengyelfutó Daron x Elite State)
2020-as versenyei:
Mega Delight Díj S0 (280m) – III. hely, ideje 17.21
Kincsem Park Magyar Derby V. negyeddöntő (480m) – III. hely, ideje 30.18
Kincsem Park Magyar Derby III. elődöntő (480m) – IV. hely, ideje 29.47
Fürge Ürge Derby Consolation (480m) – II. hely, ideje 29.05
Európa Tour, Lyreen Mover Díj (480m) – II. hely, ideje 29.17
Európa Derby Select Stake A0/A1 (480m) – I. hely, ideje 29.03
Európa Derby III. Elődöntő (480m) – I. hely, ideje 28.79
Európa Derby Döntő (480m) – I hely, ideje 28.93
Edzései:
3db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 16.73
Legjobb ideje 480m-en: 29.46

 

Fotó: Simkó Szilárd

Miss Danger (Singing Hen x Kinloch Brae)
2020-as versenyei:

May Trophy Sprint S1/S2 (280m) – I. hely, ideje 16.92
June Trophy S1 (280m) – I. hely, ideje 16.54
Nyári Nagydíj Sprint Open (280m) – I. hely, ideje 16.87
July Trophy S0 (280m) – IV. hely, ideje 17.25
Mega Delight Díj S0 (280m) – IV. hely, ideje 17.25
Kincsem Park Magyar Derby IV. negyeddöntő (480m) – III. hely, ideje 30.28
Kincsem Park Magyar Derby II. elődöntő (480m) – VI. hely, ideje 30.26
European Tour S0 (280m) – V. hely, ideje 17.38
Európa Derby Select Stake S1/S2 (280m) – VI. hely, ideje 17.95
Európa Derby Sprint Elődöntő (280m) – III. hely, ideje 17.38
Európa Derby Sprint Consolation (280m) – I. hely, ideje 16.76
Edzései:
6db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 16.63
Legjobb ideje 480m-en: 29.11

Christina Bernath’s Hellboy (Somersby Nana x Kengyelfutó Big Ball)
2020-as versenyei:
May Trophy A0 (480m) – II. hely, ideje 29.21
Nyári Nagydíj Open (480m) – V. hely, ideje 29.38
July Trophy Open 2. futam (480m) – II. hely, ideje 29.32
Mega Delight Díj Open (480m) – III. hely, ideje 29.33
Kincsem Park Magyar Derby III. negyeddöntő (480m) – II. hely, ideje 29.63
Kincsem Park Magyar Derby II. elődöntő (480m) – V. hely, ideje 29.90
Edzései:
5db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 16.50
Legjobb ideje 480m-en: 29.31

 

Mondd el kérlek pár mondatban nálad hogyan és mikor indult az agár őrület?

Az egész a lovakkal kezdődött. Nyolc évesen kezdtem el komolyan foglalkozni velük, akkor még csak hobbi szinten, később azonban lehetőségem nyílt a galoppra szegődni, mint amatőr munkalovas. Innen a versenyszellem. A kutyák már kicsi koromtól az életem részei voltak, a sport kutyák is, de főleg a munkakutyák. Az első agaram, talán még húsz éves sem voltam mikor hozzám került, onnantól nem volt kérdés, hogy az angol agarat és a versenyzést nekem szánta a sors.

Miss Danger – Nyári Nagydíj Sprint Open Fotó: Simkó Szilárd

Az utóbbi évtizedekben sok pályán, ha nem az összesen megfordultál hazánkban. Mi a véleményed arról, hogy brit/ír mintára épült egy külső nyulas pálya Budapesten?

Valóban, versenyeztem Csepelen, Rábapatonán, Isaszegen és Alsónémediben is. Sok versenyt megéltem és most itt az Agár Stadion. Sokan már nagyon vártuk, hogy az új pálya megnyissa előttünk kapuit. Most, hogy ez megvalósult, pontosabb képet kapunk az agarainkról. A futott időkből tudunk viszonyítani, hogy a brit és ír kutyákhoz képest hol tart a hazai állomány. Arról nem is beszélve, hogy a bátrabbak akár nagyobb álmaikat is megvalósíthatják azáltal, hogy egy esetleges angol vagy ír megmérettetésre minden feltétel adott a felkészüléshez.

Hoz-e ez a pálya szerinted bármilyen változást a sportban akár magyarországi, akár európai szinten az eddigiekhez képest? Milyen jövőbeni lehetőségeket látsz benne? 

Hoznia kell! Bízom benne, hogy a jövőben több új agár tulajdonost hoz majd. A trénerek, akik megérdemlik, történelmet írhatnak. Bízom abban is, hogy Európában egy közkedvelt pálya lesz, amit nem csak a magyarok, de a környező országok agarasai is szívesen látogatnak majd.

Amint fentebb említetted versenyeztél még anno a csepeli pályán, így a külső nyulas rendszer nem volt teljesen új számodra.

Igen, volt benne részem és az akkori kutyáimnak is. Véleményem szerint előnyösebb, ha a kutyák végig látják a nyulat. Ráadásul, pont egy ilyen pályán (Csepelen) nyertem az első Magyar Derby címemet 2001-ben, Fly Fish-el.

Fél mondatokból tudom tőletek, hogy nagyon sok kutyátok van, idén azonban „mindössze” 4 kutyával regisztráltatok be és közülük is végül csak hárommal versenyeztek aktívan. A többiek fiatalok, öregek vegyesen? 

Kennelünkben – Uniqueness Kennel – átlagosan húsz kutya van. Vannak tenyész kutyák, szukák, kanok vegyesen. Természetesen a leversenyzett kutyák is benne vannak ebben a létszámban, boldog nyugdíjas kort élnek. A folyamatos utánpótlás is nyolc-tíz fiatal vagy kölyökkutya és persze vannak az aktív korúak, akik közül most valóban hárommal álltunk rajthoz.

Hellboy – Chech Derby Isaszeg

A szezont Miss Dangerrel és Christina Bernath’s Hellboy-al kezdtétek meg, majd idő közben vetted meg Etalont. Rendkívül aktív szezon van mögötted, szinte minden versenyen indultál valamelyikükkel van, amin többel is. Hogyan értékeled a szezont a magad számára, mennyire vagy elégedett az eredményekkel, amiket elértél? 

Az idei év valóban nagyon aktív volt. Mivel nem csak a Kincsem Parkban, hanem Isaszegen is dübörögtek a versenyek, két dologban gondolkodtam az év elején. Hellboy Isaszegen tanult versenyezni, mondjuk úgy, neki az a pálya jobban fekszik, így nem volt kérdés, hogy a 2020-as év két legnagyobb címversenyét tűztük ki célnak. Ezzel a két Derby-vel Hellboy fel is tette az “i” re a pontot. Fantasztikus stílusban és szenzációs idővel nyerte meg mind a két Derby-t, mellyel háromszoros Derby győztes lett. Miss Danger, Hellboyal ellentétben, a Kincsem Parkban kezdett, így őt oda is szántuk. Az évet fantasztikusan kezdte, első három versenyét zsinórban nyerte sprinten. Majd jött egy kisebb váll sérülés és a tüzelés. 480m-en is megpróbáltuk és a 29.13.-as edzés ideje alapján büszkén mondhatom, kennelünk aktív tagja marad.

Etalon – Európa Derby III. Elődöntő Fotó: Simkó Szilárd

Etalon. Hát Etalon egy csoda! Fiatalon még kezdő versenyző korában kinéztem magamnak. A Magyar Derby előtti héten el is mentem akkori gazdájához Pethő Istvánhoz, hogy valahogy kicsalogassam tőle. Pisti barátom ekkor még bizonytalan volt, de néhány héttel később a sors úgy hozta, hogy egymás tenyerébe csaptunk. Jól bealapozott kutyaként került hozzánk, egy kis finomítás hiányzott és jött is szépen az eredmény. Talán négy-öt futás után, az Európa Derby előfutamában 28:79-es idővel pályarekordot futott, a döntőben pedig hihetetlen küzdelemben megszerezte a Derbi győzelmet.

Összeségében akkor mondhatjuk, hogy elég szép évet zártatok.

2020-ban négy nagy címverseny volt, ebből kettőt Hellboy egyet pedig Etalon nyert. Sok agaras akár egynek is örülne. Azt gondolom mindent megtettünk és nagyon büszke vagyok rájuk.

Hogy fekszik nekik ez a pálya és az itteni rendszer, könnyen megtanulták? 

Hellboy-nak az első futásain szokatlan volt a box nyitás, így rendszeresen beragadt a rajtnál, de dolgozunk rajta, nem aggódom miatta. Miss Danger és Etalon gyorsan felvette a ritmust, így velük egyszerűbb az új profi rendszer.

Etalon – Európa Derby Select Stake A0/A1 Fotó: Simkó Szilárd

Ahogy mondtad párhuzamosan versenyeztél velük Isaszegen is. Mit láttál rajtuk, befolyásolta a teljesítményüket bármikor is az egyszer külső, másszor belső nyulas rendszer, vagy zökkenőmentesen váltottak egyikről a másikra?

Ha egy versenyhétvégén Isaszegen futottunk, úgy választottam meg a következő Kincsem parki versenyt, hogy előtte azért legyen idő ott edzést futni, de véleményem szerint, megfelelő versenyzési intelligenciával egy agárnak nem okoz problémát, ha már rutinos mindkét pályán.

Mennyire voltál elégedett a versenyek és az edzések szervezésével, lebonyolításával, a hangulattal, illetve magával a pályával?

A pálya hangulata fantasztikus, pörögnek az edzések, a versenyek is izgalmasok. Mint minden technikai sportban, itt is voltak-vannak “gyerekbetegségek”, de bízom benne, hogy hamarosan minden olajozottan fog működni. Remélem, ha a Covid helyzet is már csak múlt lesz, több olyan összejövetelen is részt vehetünk, ahol a trénerek és a tulajdonosok egy vacsora mellett egy pohár ital társaságában eltölthetnek közösen néhány békés órát, jókat beszélgetve a közös agaras jövőről.

Miss Danger és Hellboy 4 évesek lesznek tavasszal, van még bennük egy szezon megítélésed szerint? Etalon gondolom nem kérdés, hisz ő még csak 3 lesz és fantasztikusan teljesített idén.

Terveztük, hogy a két kan kiutazik Írországba a 2020-as szezon végén, de leginkább Etalont szerettem volna, mert előtte még ott a jövő. Sajnos a beregisztrálásnál falakba ütközünk, így marad mindenki itthon. Ezzel el is dőlt, hazai pályákon vágunk neki mind három kutyával a jövő évnek.

Etalon – Európa Derby Döntő

Ha lehet ilyet kérdezni, melyikükre vagy a legbüszkébb? Illetve melyik eredményre? 

Minden versenyre maximálisan felkészülünk, persze a nagy címversenyek a legrangosabbak. Ha erős mezőnyben sikerül nyerni, akkor nekem mindegy mi a neve a versenynek, minden győzelem sokat jelent. Persze a Derby győzelmeink visznek mindent.

A saját kutyáid mellett vállaltál másnak is tréningezést, bár azok még főleg fiatal, tanuló agarak. Mennyi agárral tudsz egyszerre aktívan dolgozni? 

Big Bird és Liza

Minden korosztállyal van tennivaló, így nem feltétlen a versenykutyákra kell a legtöbb időt fordítani, sőt. Három, más tulajdonban lévő agár van nálunk, ebből kettő aktív korú egy pedig fiatal. Sok kutyával nehéz jól felkészülni, ezért próbálom négy, maximum öt agárnál meghúzni a határt.

Van új/ fiatal agár a láthatáron, akivel jövőre tervezel debütálni a Kincsem Parkban?Az elmúlt évben sikerült egy fantasztikus képességű és nagyon eredményes fedező kannal bővíteni az állományt. Ballymac Galway kölykei most hat-hét hónaposak, így a következő szezon második felében már ők is elkezdik a tréninget.

 

SHARE THIS