/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Hollie Doyle a legnépszerűbb sportolók között

Írta: Kovács Botond.

A jelöltek

Az utóbbi két év nagy felfedezettje, Hollie Doyle bekerült a BBC Sports Personality of the Year (kb. BBC Év Sportolója) első három helyezettjébe. Az eredmény nemcsak az ifjú lovas hölgy, hanem a lóversenyzés magas szintű elismerésének számít.
Ragyogó szezont zárva Doyle kisasszony Lewis Hamilton autóversenyző és Jordan Henderson labdarúgó (Liverpool Fotball Club) mögött végzett a szavazatok összeszámlálása után. Hamilton második alkalommal lett a legnépszerűbb brit sportoló. A hat jelölt között találjuk Tyson Fury ökölvívót, Stuart Broad krikett játékost és Ronnie O’Sullivan snooker világbajnokot.

Sir Anthony McCoy

 

A nagy presztízsű díjat 1954-ben alapították, és eddig csupán egy alkalommal nyerte zsoké Sir Anthony McCoy személyében. A hússzoros champion lovas 2013-ban végzett az élen. A lóversenyzés talján fenegyereke, az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Frankie Dettori szintén bekerült a nyerő trióba, ő is bronzérmet szerezett az 1996. évi hét ascoti nyerő lovaglás után, amelyet „Magnificient Seven” néven tart nyilván a sporttörténelem.

Tom és Hollie

Hollie 94 győzelemmel negyedik helyen végzett az idei zsoké statisztikában Oisin Murphy (142), William Buick (134) és vőlegénye, Tom Marquand (114) mögött. Ascotban villantotta a legnagyobbat, ahol Glen Shiel nyergében megnyerte a Group 1 besorolású British Champions Sprint Stakes-t, de ne feledkezzünk a Group 2-es Princess of Wales’s Tattersall’s Stakes-ről (Dame Malliott), a Group 3-as Rose Of Lancaster Stakes-ről és Winter Hill Stakes-ről (Extra Ellusive), a Strensall Stakes-ről (Certain Lad), valamint a Listed kategóriájú John Musker Filles Stakes-ről (Majestic Noor) és August Stakes-ről (Le Don De Vie) sem. A hab a tortán egy mesterötös volt Windsorban augusztus 29-én (Indian Creek, Sur Mer, Le Don De Vie, Extra Elusive, Mistress Nellie). Doyle az első női lovas, akinek sikerült ez a bravúr.

Év végén sem hagyta cserben a hölgyet remek formája, Hongkongban, az International Jockeys’ Meetingen is sikerült futamot nyernie – mondanunk sem kell, ebben is úttörőnek számít a nők között.

Az első próbálkozások

Hollie Doyle 2013-ban kezdte pályafutását, ám az első három év nem hozott átütő sikert (összesen 6 versenyt nyert). 2016-ban azonban már 33 elsőséget találunk neve mellett, és ezzel beindult a győzelmi sorozat. 2017-ben 59, 2018-ban 54 alkalommal galoppozott át lovával elsőként a célvonalon, tavaly pedig jócskán megduplázta az előző évi eredményt, amikor 116 nyerővel zárta a szezont. Idén összesen 148 győzelmet aratott (ebben a 2020 tavaszi és november óta szerzett, valamint a külföldi nyerések is beleszámítanak. Ha tudjuk, hogy mindezt 968 lovaglásból érte el, hamar kiszámíthatjuk a 15% strike rate-et (sikererességi mutató). E mellé behúzott még 118 második, 102 harmadik és 116 negyedik helyezést is. Teljesítményével több mint 1.84 millió font sterling került a tulajdonosok zsebébe. A kisasszony jelenleg 416 győzelemmel rendelkezik.

Hollie Doyle

A sikerek azonban ezzel még nem értek véget, a tekintélyes brit konzervatív lap, a The Sunday Times Doyle-t választotta az év sportolónőjének. Ha ez így megy tovább, elképzelhető, hogy hamarosan meglesz az első brit női champion zsoké.

SHARE THIS