/ by /   Friss hírek / 0 comments

Homokkólika – Megelőzhető? – Lovas Élet

Forrás: Lovas Élet,  2013 december
Szöveg: Möhöly Christa
Fotó: haziallat.hu

“Ha a ló a laza talajú, homokos környezetben él vagy dolgozik, érdemes odafigyelni, megelőzni, vagy a kezdeti időszakban kezelni a homok felgyülemlését még a súlyosabb problémák megjelenése előtt. A homok gyorsan áthalad a gyomron és a vékonybélen. Amikor eléri a vakbelet és a vastagbelet, akkor a haladása lelassul, és lerakódása jellemzően a vastagbél hasi részében történik. Súlyosabb esetekben hasmenéshez, súlyvesztéshez, kólikához és életveszélyes mértékű bélelzáródáshoz vezethet.
A homokkólika egy kólikafajta, ami a lovak bélrendszerében felgyülemlett homok, ill. föld miatt alakul ki, több hónap alatt. A lerakódó homok a bélfal vérellátását rontja, a bélbolyhok kopásához vezet, valamint mechanikus irritációt okoz. A sérült bélfalnak csökken a tápanyagfelszívó képessége, ezért a vizet sem képes abszorbeálni, így ez hasmenéshez vezet. Ugyanez lehet az oka annak is, ha a ló fogy, vagy nem képes hízni. Súlyosabb állapot, amikor a homok a táplálékkal együtt olyan akadályt képez a bélrendszerben, amely megakadályozza a bértartalom haladását, gázfelhalmozódást eredményez, a méreganyagok felszaporodnak, ami akár patairha-gyulladáshoz is vezethet, és ha a bél megcsavarodik, vagy elzáródik, akkor csak a gyors műtéti beavatkozás mentheti meg a ló életét. A legrosszabb esetben a bélfal megreped, a bélsár a hasüregbe távozva azonnali halált okoz.
A homok lerakódásának leggyakoribb jele a kólika, illetve a hasmenés, mellette a csökkent étvágy, a kedvtelenség, hiszen a lónak fájdalmai vannak már a kólikás tünetek megjelenése előtt is. A lehetséges vizsgálatok közül az egyik egyszerű módja a ló hasának alsó oldalán történő sztetoszkópos vizsgálat. Ha homok rakódott le a vastagbélben, akkor olyan hangokat hallhatunk, mint amikor a tengerparti hullámok megtörnek a parton. A legegyszerűbb vizsgálati módszer a homok meghatározására, ha friss bélsarat (5-6 bogyó) tiszta műanyag vödörbe vagy hosszú kesztyűbe teszünk, vizet öntünk rá, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk pár percig ülepedni. Mivel a homok nehezebb, ezért ha kesztyűt használunk, a homok az ujjakhoz fog összegyűlni, míg a vödörben lerakódik alulra. A fél evőkanálnyi homok ilyen  teszt mennyiségű bélsárnál már jelentősnek számít. Mivel a bél mozgása során különböző mennyiségű homokot továbbít, ezt a vizsgálatot is többször el kell végezni. Amennyiben homokot észleltünk a vizsgálat során, érdemes a homok kiürülését támogató kiegészítőkkel megkönnyíteni a homok távozását a bélrendszerből. A bélrendszer “homoktalanítása” több héten át tartó folyamat. Nagyon súlyos kólikás esetekben, amikor már műtétre is szükség van, jóval nagyobb a kockázat.
A homokkólika esetében is a megelőzés fontosságát szeretnénk hangsúlyozni. A lovak emésztőrendszerébe a legeléssel, a földön etetett széna és az abrak elfogyasztásával is kerül homok vagy föld. Ezt elkerülhetjük, ha nem közvetlenül a földről etetünk. Használjunk etetőt, szénahálót. Ne feledjük, az unatkozó ló is eszik földet! Gondoskodjunk megfelelő ingergazdag környezetről!
Ha a bélrendszerben homok rakódott le, az eltávolításának egyetlen módja a műtéten kívül a Psyllium (Plantago Ovata – Egyiptomi úifű) gyógynövény, amely mellé javasoljuk a probiotikum alkalmazását is. Kiegészítő kezelésként még fontos az olajok és a magnézium-szulfát (Epsom só) etetése is. “

SHARE THIS