/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Brexit – a megoldás

Írta: Kovács Botond.

Irány Dover

A héten sok ismerősünk sóhajtott nagyot, amikor elkezdtek szállingózni a hírek a Brexit tárgyalások befejezéséről. Úgy tűnik ugyanis, sikerült olyan megállapodást kötnie az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval, amely mindenkét félnek megfelel, és akár ráfoghatjuk, minden megy tovább a régiben, csak a britek nem lesznek tagjai a nagy európai föderációs kísérletnek.

Nem elemezzük a Brexit gazdasági hatásait, a régóta tartó huzavona részleteibe sem megyünk bele, hiszen a lóversenybarátokat csupán az érdekli, érkezhetnek-e továbbra is a régi feltételek szerint telivérek az őshazából. A csatornán túl mindenki elégedetten bólogat és a kollégái hátát lapogatja, és szeretnénk mi is felsóhajtani, talán van rá okunk.

Boris Johnson kormányfő közleménye azzal kezdődik, hogy Európa egésze számára jó alkut sikerült kötni, mindenki remek munkát végzett, ennek ellenére 2021 januárjának első néhány hetében csak az vigyen ki lovat az Egyesült Királyságból, akinek nagyon muszáj, mert a törvény ratifikálásáig lesz egy pár napos, ex lex állapot, de ez csupán hamar elháruló, adminisztratív akadály. (Megjegyezzük, a legtöbb európai állam utazási korlátozásokat vezetett be a szigetországgal szemben a pandémia miatt, tehát elképzelhető, hogy erre más okból ugyan, de senkinek sem lesz módja.) Mr. Johnson azt is hozzátette, hogy a 660 milliárd font volumenű kereskedelmi magállapodás történelmi jelentőségű, és a Kanadával fennálló hasonló egyezményhez hasonlítható. A miniszterelnök száját elhagyta a varázsszó is: szabad kereskedelmi egyezmény.

Rábólintottak

A Thoroughbred Industries Brexit Steering Group (kb. Telivér-üzletág Brexit Érdekképviselet) vezetője, Julian Richmond-Watson további részletekkel szolgált. A szakember azzal kezdte, hogy üdvözli a döntést, mely értelmében az EU elismeri a General Stud Bookot. E ponton kissé olyan érzésünk támadt, mintha a farok csóválná a kutyát. Olvasatunk szerint arról van szó ugyanis, hogy egy történelmi léptékben nem túl régen alkotott unió elfogadja annak az államnak az angol telivér méneskönyvét, amely állam a fajtát több száz éve, a világon először kitenyésztette, és ahonnan elterjedt többek között arra a kontinensre is, ahonnan most rábólintottak annak elfogadhatóságára. Felmerül a kérdés: Volt olyan opció, amelyben ez nem volt benne? Esetleg Brüsszelben arra is spekuláltak, hogy Európában nem fogadják el a Brexit után a General Stud Bookot? Elgondolkodtató részlet.

Julian Richmond-Watson

Richmond-Watson a miniszterelnökhöz hasonlóan arra kéri a kereskedőket, várjanak még pár hetet, hogy minden tisztázódjon és beinduljon, és elháruljanak az adminisztratív akadályok, és ugyanakkor, azt is hozzátette, idézzük: Az elvi megállapodás megszületett, de szeretnénk, ha minden résztvevő tisztában lenne azzal, hogy a lókereskedelemben az átmeneti időszakban jelentős változások lesznek. Adminisztratív szempontból összetettebb folyamat elé nézünk, amely nagy valószínűséggel drágább is lesz. Arra kérjünk mindenkit, tájékozódjon az illetékeseknél, és minden esetben helyi (brit) szállítót használjanak a gördülékenyebb ügymenet elősegítése érdekében. Aki az átmeneti periódusban lovat visz ki az országból áfa és illetékkötelezettség alá esik, és igazolnia kell, hogy a ló legalább negyven napja az Egyesült Királyságban volt. Ezen felül vizsgálják majd a kötelező védőoltások meglétét is. A szabad kereskedelmi egyezmény életbelépéséig ezek a korlátozások a hatályos törvények értelmében kikerülhetetlenek.

Úgy tűnik megnyugodhatunk. Jó esély van rá, hogy Nagy-Britanniából ezután is minden korlátozás nélkül, a 2004 óta megszokott körülmények mellett importálhatnak hazai tenyésztőink és futtatóiink telivéreket.

(Kiemelt képünkön: Boris Johnson)

SHARE THIS