/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bye-bye Lasix

Írta: Kovács Botond.

Kezdenek csitulni a kedélyek az amerikai elnökválasztás körül, és hamarosan új lakója lesz a Fehér Háznak. Mostanában az alábbi tréfa járja az Új Világban: Lehet, hogy Donald Trump nyerte az elnökválasztást, de Joe Biden nyerte a szavazatszámlálást. Továbbra sem szeretnénk azonban politizálni, inkább ejtsünk szót egy nagy jelentőségű törvényről, amelyet az Egyesült Államok leköszönő, negyvenötödik elnöke Donald John Trump hagy az utókorra (csak mellesleg jegyezzük meg, ő az első államfő, aki a harmincötödik elnök, Dwight D. Eisenhower óta nem indított háborút, pedig az Ike becenéven is ismert egykori tábornok országlása óta közel hetven év telt el).

Bátran állíthatjuk, hogy mérföldkőhöz érkezett az amerikai lóversenyzés, ugyanis már Trump elnök asztalán fekszik, és aláírásra vár az a szövetségi törvény, amely kiveszi a tagállamok kezéből a versenynapon használt szerek használatának szabályozását, és a tiltott szerek szankcionálását. Az új regula megalkotásának élharcosa a Horseracing Integrity and Safety Authority (HISA – kb. a Lóversenyzés Tisztaságát és Biztonságát Felügyelő Bizottság) volt, végrehajtóként a United States Anti-Doping Agency (kb. az Egyesült Államok Dopping-ellenes Ügynöksége) lép majd fel. A HISA azért kezdeményezte a törvény megalkotását, mert Amerikában tagállami szinten dönthettek a szerhasználatról, és ez távolról sem volt egységes, mi több, teljesen átláthatatlannak bizonyult a modern kor kihívásainak tükrében.

A New York Racing Association (NYRA) úgy válaszolt az intézkedésre, hogy 2021-től megtiltja pályáin a Lasix használatát a nagydíjakban a versenyek előtti negyvennyolc órában. A kezdeményezéshez csatlakozott a Stronach-csoport is. Ezen kívül tilos lesz a Lasix használata a Kentucky Derby, a Preakness Stakes és a Belmont Stakes előtt is. Nagyon úgy tűnik, egy átmeneti időszak vette kezdetét a szerhasználat teljes betiltásáig, amely a jelen tempóban aligha várathat sokat magára.

SHARE THIS