/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Magical ménesbe vonul – videóval

Írta: Kovács Botond.

Magical

Ménesbe vonul Aidan O’Brien egyik legkitűnőbb lova, a hétszeres Group 1-nyerő Magical (2015 pk, Galileo – Halfway To Heaven, Pivotal). Az ötéves kanca 28 versenyéből 12 alkalommal győzedelmeskedett, 8 második és 2 harmadik helyezést ért el. Egy versenyét leszámítva (Prix de l’Arc deTriomphe, 2018) mindig pénzért futott, és ezzel közel 5 millió font (2.02 milliárd forint) pénznyereményt hozott coolmore-i tenyésztő-futtatóinak.

A varázslatos páros: Magical és Ryan Moore

A csodálatos pályafutás végére december közepén került pont, amikor Sha Tinban Ryan Moore irányításával ¾ hosszas harmadik helyezést szerzett a japán Normcore és Win Bright mögött a Group 1-es Hong Kong Cupban. Magical 2017 júliusában mutatkozott be a Curragh gyepén, egy 1200 méteres nyeretlen versenyben, és tehetségét egyből megvillantva második helyezést szerzett. Ezután mérföldön nyert, majd 1400 méteren ismét ő lett a leggyorsabb a Group 2-es besorolású Debutante Stakes-ben. Innentől kezdve csak az élvonalban versenyzett, bár kétévesen nem nyert többet. Háromévesen bizonyította klasszisát, amikor megnyerte a Group 2-es curragh-i Kilboy Estate Stakes-t és az ascoti British Champion Fillies and Mares Stakes. Ehhez természetesen az is kellett, hogy onnantól fogva másfél mérföld körüli távokon versenyezzen. A szezont Churchill Downs-ban zárta, ahol a Breeders’ Cup Turfban hátborzongató versenyt futva ¾ hosszal maradt le minden idők egyik legsikeresebb versenylova, Enable mögött.

Gigászok harca. Magical és Enable

A pej kanca négyévesen hihetetlen menetelésbe kezdett, és behúzta a naas-i Alleged Stakes-t, a Curragh-ban a Mooresbridge Stakes-t és a Tattersall’s Gold Cupot, Leopardstownban az Irish Champion Stakes-t, és Ascotban a Champion Stakes. Mint ahogy néha előfordul a szuperklasszisokkal, Magical is összeakadt egy másik még nála is kimagaslóbb telivérrel, Enable-lel. Felejthetetlen élményt nyújtott a két kanca párharca a sandowni Eclipse Stakes-ben és a Yorkshire Oaks-ban, ahol mindkét alkalommal Khalid Abdullah telivére bizonyult jobbnak. Az ascoti Királyi Mítingen Crystal Ocean mögött lett második a Prince Of Wales’s Stakes-ben. Októberben szerzett még egy ötödik helyezést a Prix de l’Arc de Triomphe-ban. A szezontól a már említett Champion Stakes-ben aratott győzelmével búcsúzott.

A reváns. Ghaiyyath és Magical

A 2019 áprilisától októberig tartó évadban kilenc futás szerepelt a megoldandó feladatok között, amelyek közül hét a felsőházban történt. Az 5 győzelem, 3 második és 1 ötödik helyezés alaposan kivette a kanca erejét, ezért a menedzsment fontolóra vette a visszavonulást. O’Brien mester azonban közbeszólt, mert úgy érezte, egy hosszabb pihenő után akad még mit keresniük a nemzetközi lóversenyzés élvonalában. Nem tévedett. Idén június végén, Magical start-cél győzelmet aratva szinte lesétálta a Pretty Polly Stakes minimezőnyét (csak négyen mertek kiállni ellene). Ezután megvédte címét a Tattersall’s Gold Cupban, kikapott viszont Ghaiyyath-tól az International Stakes-ben. Ez azonban nem vette el a szívét a kőkemény kancának. Az Irish Champion Stakes-ben revánsot vett a 2020-ban a világ legjobb versenylovának nyilvánított Ghaiyyaath-on, és megvédte címét. A mezőnyben olyan nagyságok asszisztáltak kettejük párharcához, mint a Grand Prix de Paris-t nyerő Japan, vagy az erről a versenyről Longchamp-ba utazó, és Arc de Triomphe-ot nyerő Sottsass, aki egyáltalán nem mellesleg a 2019. évi Prix du Jockey Club hőse is egyben. Észbontó magasságok!

A 2020. évi szezon végére három országban három futást terveztek még Magicalnek, mindhárom helyszínen favoritként lépett a gyepre Ryan Moore-ral. Ascotban harmadik, Keenlandban (Breeders’ Cup Turf) második és végül Hongkongban újabb harmadik helyezés született.

A győztesek körében

– Éreztem, hogy Magicalben van még egy sikeres kampány, és nem tévedtem – nyilatkozta Aidan O’Brien. – Hihetetlenül kemény és megbízható kanca. Ha nem találkozunk Enable-lel még többet nyerhetett volna, de ilyen a lóversenyzés. Magical anyja, Halfway To Heaven is az én idomításomban állt, Ír 1000 Guineas-t, Nassau Stakes-t és Sun Chariot Stakes-t nyertünk vele. E három Group 1-es győzelem, és Galileo garancia volt a sikerre, különösen ha tudjuk, hogy Magical teljes testvére, Rhododendron háromszoros Group 1-nyerő, és egy másik teljes testvér, Flying The Flag Group 3-t nyert. Lovam teljesen egészségesen vonul ménesbe. Sohasem volt a kezem alatt olyan kanca, aki hét Group 1-es győzelmet szerzett, ezért örökre hálás maradok neki. Gondolom Ryan Moore, Seamie Heffernan, Wayne Lordan és a fiam, Donnacha O’Brien is, akik osztozhattak a sikerekben. A tenyésztési elképzeléseket nem ismerem, de nagyon bízom benne, hogy Magical ivadékai is az én kezem alatt készülhetnek, és remélem, velük is szép sikereket érünk el.

Magical (pk, 2015. május 18., Galileo – Halfway To Heaven, Pivotal)

Idomár: Aidan O’Brien

Tulajdonos: Sue Magnier, Derrick Smith, Michael Tabor

Tenyésztő: Orpendale, Chelston & Wyatt

Statisztika: 28 futás, 12 győzelem, 8 második helyezés, 2 harmadik helyezés

Életnyeremény: 4,875.498 font

Nagydíjak:

Debutante Stakes – Group 2 (2017)

Kilboy Stakes – Group 2 (2018)

British Champion Fillies & Mares Stakes – Group 1 (2018)

Alleged Stakes – Group 3 (2019)

Mooresbridge Stakes – Group 2 (2019)

Irish Champion Stakes – Group 1 (2019, 2020)

Tattersall’s Gold Cup – Group 1 (2019, 2020)

Champion Stakes – Group 1 (2019)

Pretty Polly Stakes – Group 1 (2020)

Az alábbi linkekre kattintva két izgalmas verseny, a 2020. évi Irish Champion Stakes, és a 2018. évi Breeders’ Cup Turf megtekinthető:

SHARE THIS