/ by /   Friss hírek / 0 comments

Őszi és téli veszély a csüdsömör – Lovas Élet

Forrás: Lovas Élet, 2014 február
Szöveg: Möhöly Christa
Fotó: Equimins Hungary

” A hideg és nedves idők beálltával a lovakra leselkedő egészségi problémák közül ez egyik, ősztől tavaszig fennálló veszély a csüdsömör, vagyis a sár miatti fertőzések.
A csüdsömör a bőrgyulladás egy olyan formája, amelyet jellemzően baktériumok (a Dermatophilus congolensis és a Staphylococcus spp), valamint a gombák is okoznak.
A sárban előforduló baktériumok a bőr alá kerülve fehérjebontó enzimet termelnek, majd szőrhullást eredményeznek, súlyosabb esetben elbontják a húst, sőt a szarut is. A csüdszőrzet összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik a pártarésznél, a csüdnél, de akár az egész lábszárról is, erős a hegek keletkeznek, amelyek újra felrepednek és nedveznek.
Ez a fertőzés leginkább akkor fordulhat elő a lovaknál, ha sokat álldogálnak a hosszan tartó esőzések miatt felázott talajon a sárban. A ló általános egészsége, kondíciója is befolyásolja a csüdsömör kialakulását. Ha a ló nincs jó alapkondícióban, emellett hiányzik a mindennapos ápolása, vagy általánosságban rossz tartási körülmények között él, sokkal gyakoribb a csüdsömör előfordulása is. Sajnos a csüdsömör, bár minden lónál előfordulhat, különösen a hosszú csüdszőrrel rendelkező lovakat veszélyezteti.
Az alábbiakban néhány tanács a csüdsömör kezeléséhez:

  • A rossz tartási gyakorlaton változtasson, figyeljen lova általános egészségére.
  • A lehető legkevesebb időt töltse a lova sáros körülmények között, ha szabadtartásban van, akkor is gyakran mossa le a sarat a lábáról.
  • A karám nagyon sáros részére rendszeresen terítsen kavicsos homokot, vagy olyan adalékanyagot, ami vízelvezető képességgel rendelkezik, de a lovak számára nem veszélyes, nem okozhat sérülést.
  • Mielőtt az istállóba beviszi a lovát, mossa le a sarat, és szárítsa meg a csüdszőrzetet, – ehhez használjon akár egy száraz törölközőt, vagy papírtörölközőt. Ha nincs lehetősége a sarat lemosni, akkor is kefélje ki a szőrzetéből.
  • A lovak alatt az istállóban mindig száraz és tiszta szalma vagy forgács legyen.
  • Ha éjszakára istállóban vannak a lovak, akkor könnyebben van lehetősége a napi ápolásra, lemosásra. Javasoljuk, hogy alkalmazzon olyan antibakteriális készítményt, amely segít a hámosodásban, és védelmet nyújt a továbbfertőződés ellen.
  • Vágja le a hosszú csüdszőröket (kivéve azon fajtáknál, ahol ez fajtajelleg pl. frízek), lehetőleg ollóval, és vigyázzon, ne vágjon bele a csüdbe. Ne kösse be vagy bandázsolja a lábat – sem akkor, ha sebes, sem akkor, ha nedves a szőrzet-, mert az csak jobb táptalajt ad a baktériumoknak. Hagyja szabadon a kezelt, bekrémezett területet.
  • Ne próbálja meg a varasodást eltávolítani a lábról, hiszen azzal csak ront a gyógyuláson. Le fog esni magától, amikor a heg színe feketés. Amikor elkezd a heg leesni, akkor az eltávolításhoz segítség lehet a Teafa sampon vagy Teafa permet, amelyek fertőtlenítő hatásuk mellett gyengéd ápolást biztosítanak.
  • Javasoljuk a szervezetet táplálék-kiegészítővel történő támogatását is.”

SHARE THIS