/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Reliable Man – tipp tenyésztőknek

Írta: Kovács Botond.

Reliable Man

A remek eredményeket elérő Reliable Man (2008 szm, Dalkhani – On Fair Stage, Sadler’s Wells) az Haras du Thenney-ben és az Haras d’Annebault-ban tett kitérő után ismét a Kölhnöz közeli Gestüt Röttgenben várja a tenyésztőket 2021-ben, méghozzá kifejezetten barátinak tekinthető áron, mindössze 6.500 euróért.

Dalakhani tizenkét éves fia figyelemreméltó eredményekkel rendelkezik. Alain de Royer-Dupré idomítottjaként veretlenül nyerte a Prix du Jockey Clubot és a Prix Niel-t 2011-ben, és Meandre valamint Seville mögött harmadik helyezést szerzett a Grand Prix de Paris-ban. Egy esztendővel később az ascoti Prince Of Wales’s Stakesben jó negyedik lett So You Think, Carlton House és Farhh mögött, majd egy hónap múlva ugyanott ismét negyedik lett a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-ben, ám akkor csupán 1 ¾ hosszal végzett Danedream, Nathaniel és St. Nicholas Abbey mögött. Olyan nagyszerű képességgel rendelkező lónak tűnik, aki mindig beleakadt egy nagyágyúba, mert szintén 2012-ben Maxios verte 1 ½ hosszal a Group 3-as La Coupe de Maisons-Laffitte-ben. A tulajdonosok úgy gondolták ezután, ha Európában nem terem több babér lovuknak, a tengeren túl próbálkoznak. Úgy látszott eleinte, ez nem volt jó ötlet, mert két helyezetlen futás került a mén neve mellé Group 1-ben, az egyik a woodbine-i Canadian International Stakes-ben, a másik az ausztrál George Ryder Stakes-ben. Végül mégis a csúcson hagyta abba világutazó szürke, amikor Randwickben elhódította a Queen Elizabeth Stakes (Group 1) trófeáját.

Miami Bound

Ahogy sejteni lehetett, Reliable Man tenyésztésben sem vallott szégyent. Kiváló ivadékai közé tartozik a legjobb 2017. évi német kétéves Erasmus, és a tavalyi Preis der Diana (Német Kancadíj) második helyezettje, Naida. Ausztráliában és Új-Zélandon is jól ismerik nevét, hiszen Inspirational Girl, Miami Bound és Sentimental Miss Group 1-es szintre ért fel. Reliable Man eddig 15 Black Type-győztest produkált (10 Group és 5 Listed), ezen kívül 18 utóda nyert nagydíjat 2017 óta. Európában Adrian (Derby-Trial, Listed, Düsseldorf), Moonlight Man (Grosser Sommer Preis, Listed, Drezda), Quiet Times (Prix Montenica, Listed, Chantilly) és Akribe (Winterkönigin-Trial, Listed, Düsseldorf és Diana-Trial, Group 2, Hoppegarten) remekeltek leginkább, emellett rengeteg Black Type-helyezést is találunk.

SHARE THIS