/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Szegedi István

Big Blood Amy (Kengyelfutó Jennifer x Magnesium)

2020-as versenyei:
June Trophy S1 (280m) – I. hely, ideje 16.52
Nyári Nagydíj Sprint Open (280m) – IV. hely, ideje 17.18
July Trophy S0 (280m) – V. hely, ideje 17.34
Gable Dodge S1 (280m) – II. hely, ideje 17.26
Silver Gate Díj (280m) – III. hely, ideje 17.06

Edzései:
3db hivatalos időmérő edzés
Legjobb ideje 280m-en: 16.62
Legjobb ideje 480m-en: 29.17

Sweeping Lights Raven (Gizmo Diamond x Jaxx on Fantasy)

2020-as versenyei:
May Trophy Open (480m) – IV. hely, ideje: 29.69
June Trophy Open (480m) – II. hely, ideje: 29.10
Nyári Nagydíj Open (480m) – III. hely, ideje: 29.20
July Trophy Open (480m) – IV. hely, ideje: 29.53
Kincsem Park Magyar Derby IV. negyeddöntő (480m) – IV. hely, ideje: 30.35
Royal Essences Derby Invitation II. (480m) – II. hely, ideje: 29.25
European Tour A0/A1 (480m) – III. hely, ideje: 29.79
European Derby Select Stake A0/A1 (480m) – III. hely, ideje: 29.52
Európa Derby II. Elődöntő (480m) – IV. hely, ideje 29.34
Európa Derby Consolation (480m) – III. hely, ideje: 28.93

Edzései:
2db hivatalos időmérő edzés 280m-en.
Legjobb ideje: 16.82

Stemgrove White Lady (Judy Jaxxon x Makeshift)

2020-as versenyei:
Őszi Kölyök Derby (280m) – VI. hely, ideje: 18.32
Európa Derby Sprint II. Elődöntő (280m) – V. hely, ideje: 20.91

Edzései: 1db hivatalos időmérő edzés 280m-en, ideje: 18.09

Balról jobbra Lady, Amy és Raven

Amy és Raven is azon „kevés” agarak egyike, akik már tavaly év végén is futottak az új pályán. Amy a három versenyből kettőn indult, melyeket meg is nyert, idén pedig ötször állt rajthoz változó eredményekkel.

A tavaly decemberben megrendezett versenyek előtt két edzést futottak mindketten az új pályán és azt kell mondjam, hogy mindkettőjük elsőre nagyon szépen végment rajta, végig figyelték a nyulat és még a mért idejük is egészen jó volt. Amy két versenyen indult rövid távon; A Karácsonyi – és az Adventi Díjon, mindkettőt megnyerte, Raven pedig három versenyből egyet nyert, a Karácsonyi Díjat 480m-en, de a másik kettőt is dobogósként végezte, úgyhogy nagyon büszke voltam rájuk. Idén tavasszal jól indult a szezon, de aztán Amy-nek volt egy kisebb csípő sérülése – egy, mint később kiderült elhúzódott csípő ízületi gyulladás -, ami miatt nem úgy sikerült neki a szezon ahogy szerettem volna, ezért is döntöttem úgy, hogy már idén befedeztettem.

 

Starthoz állsz vele még jövőre?

Rengeteget pihent most, szuperül is néz ki, úgyhogy igen, mindenképp szeretnék vele jövőre még versenyezni.

Raven csak jövő augusztusban lesz 4 éves, így ő gondolom nem kérdés a következő szezont illetően. Idén 10 versenyen indult, s bár többségében dobogós lett, az első helyről valahogy mindig lecsúszott, pedig 1-2 kivételtől eltekintve egész szezonban a legjobb, OPEN kategóriában tudott futni. Mennyire vagy elégedett ezekkel az eredményekkel?

Amy – Fotó: Simkó Szilárd

Megmondom őszintén, hogy az edzéseken futott idejei alapján vártam volna, hogy egy-két versenyt meg is nyerjen. Nem sokon múlott, többször csúszott le a dobogó első fokáról, ami miatt kicsit csalódott voltam, mert megérdemelte volna. Nem annyira erős fejű agár, illetve azt vettem észre, hogy a szezon alatt hamar elfáradt, úgyhogy jövőre kipróbálom, hogy havonta csak egy versenyre hozom el, aztán meglátom, hogy így jobban teljesít-e.

Hogyan értékeled ezt a szezont, mint tréner elégedett vagy azzal, amit elértetek?

Régi agaras vagyok, de az aktív versenyzés világában még nagyon az elején tartok, hisz csak 3 éve kezdtem. Ez az év is még bőven tanuló év volt, de van pár tréner barátom, akik sokszor segítettek, amik szerintem meg is mutatkoztak a kutyákon. A beletett időt tekintve azért elégedett vagyok az eredményekkel. A kutyáimat illetően is úgy érzem, hogy jól sikerült választanom, illetve idén is rengeteg tapasztalatot szereztem.

Raven – Fotó: Simkó Szilárd

Jártál velük versenyezni más pályákra is?

Két versenyen voltam Isaszegen, de arra jöttem rá, hogy nem jó egyszerre két, teljesen más a rendszerű pályán futtatni. Bár Amy-nek meg se kottyant a váltás, Raven-nek kifejezetten nem tett jót.

Melyik rendszert érzed jobbnak a kutyáidnak?

A külső nyulas rendszer jobb szerintem, mert a műnyúl végig lent fut, amivel gyakorlatilag egy természetes állatot imitál. Úgy veszem észre, hogy nem csak az én kutyáimnak jobb ez, hanem a többiknek is, hisz a pálya íve jóval szélesebb, nagyobb ívű a kanyar is, ami sokkal jobban széthúzza a mezőnyt, így nincs annyi komoly ütközés sem.

Mi a véleményed az új pályában rejlő jövőbeni lehetőségekről?

Raven jobb széles piros 1-ben Fotó: Simkó Szilárd

Úgy gondolom, hogy ha minden rendben lesz a pálya körül, akkor nagyon nagy lehetőség van benne, komoly nemzetközi versenyeket is meg lehet majd rendezni. Idővel az agarak száma akár meg is duplázódhat. A többi országból is nagy az érdeklődés, a románok már jöttek idén is amíg tudtak, de a horvátok is biztosan jönnének, illetve más európai országok agarasai is. Azt gondolom, hogy a marketingnek erősebbnek kellene lennie, illetve jó lenne, ha több fórumon lehetne élőben követni a versenyeket, mert ezek mind hatással lennének a sportra és a népszerűsítésére. Ami még húzóerő tud lenni nemzetközi szinten is az az, hogy idővel a nyeremények összege is emelkedjen.

Hogy érezted magad 2020-ban a versenyeken? Mennyire voltál elégedett a szervezéssel, hangulattal, a versenyek lebonyolításával?

Jól éreztem magam, a versenyek jól voltak megszervezve, a technikai gondokat leszámítva minden jól ment.

Készülsz a jövő szezonra új kutyával?

Stemgrove White Lady-vel készülök Amy és Raven mellett. Lady-t nagyon korán dobtam a mélyvízbe, 18 hónaposan már beneveztem versenyre. Két nagyobb ütközése is volt, de szerencsére nem viselte meg őt sem fizikailag sem lelkileg, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy jövőre már érettebben szépen fog teljesíteni.

Lady – Fotó: Simkó Szilárd

Ahogy fentebb említetted, Amy-vel almot terveztél, amiből született is 5 kölyök.

Igen, Amy és Raven kölykök születtek, most másfél hónaposak, 4 kan és egy szuka. Nagyon aranyosak, egyre elevenebbek és rosszabbak, ahogy telnek a hetek.

Mennyit tartasz meg belőlük?

Úgy tervezem, hogy 3-at eladok és kettőt megtartok, két kant. Bár bevallom, a szuka is nagyon tetszik nekem, úgyhogy az ő sorsa még kétséges, nagyon fájó szívvel adnám el, de hármat meg nem biztos, hogy meg tudok tartani.

Két kamasz fiad van, akiket szoktál is hozni magaddal a versenyekre, mennyire fertőzöttek az agarászattal?

Mindenben segítenek a kutyák körül, sétáltatni, sprinteltetni, de nem látok még nagy érdeklődést a részükről. Talán, ha jobban látnák az eredményeket, akkor nagyobb kedvet kapnának, de egyelőre nem tanúsítanak kitörő érdeklődést. Idővel talán változik majd.

SHARE THIS