/ by /   Friss hírek / 0 comments

A Magyar Derby nyerő Tomas Lukásek katari tapasztalatai 

Szöveg: Miloslav Vlček

Forrás: www.dostihy.fitmin.cz

Az elmúlt években Lukásek lett a legjobban foglalkoztatott cseh lovas, már 11 országban nyert, Csehországtól és Szlovákiától Lengyelországon, Magyarországon, Franciaországon, Olaszországon, Németországon, Ausztrián, Törökországon, Malajzián át Katarig. Jelenleg az ötödik szezonját tölti az utóbbi országban, a hétvégén 100. győzelmét aratta. A tapasztalatairól kérdeztük a jubileum kapcsán.

– Hogyan kerültél az arab országba?
– A korábbi lengyelországi kapcsolataimnak köszönhetően kerültem ebbe az országba és kaptam lehetőséget lovagolni. Egy ottani barátom kereskedett egy katari sejk családjával és neki köszönhetően jutottam el a sivatagi országba. Nagyon jól emlékszem az első benyomásokra. Kicsit féltem, mert a városból egészen a sivatagig kellett vezetnem a farmhoz, ami sokkolt. A lovak remekül néztek ki, akárcsak a környezet, ami egy igazi oázis volt a homoktengerben. A versenypályától pedig el voltam ragadtatva.

– Az elmúlt években Katar és néhány képviselője erősen támogatja a versenyzést Angliában és Franciaországban, emellett jelentős befektetéseket tettek, komoly lovakat vásároltak. Ez a katari pályán is megmutatkozik? Észrevettél bármilyen változást?

Valóban igaz, hogy Katar az utóbbi időben rengeteg futamot finanszírozott Angliában, Franciaországban. Komoly pénzeket fektettek be, támogatják Európa legnagyobb versenyét évek óta, a Prix de l’Arc de Triompheot és a Champions Dayt Angliában. Sok pénzt fektetnek be a versenyzésbe, amit szeretnének viszontlátni a sikerekben, ez a mentalitásuk. Van pénzük, lovaik, ezt élvezik és meg akarják mutatni a világnak. Úgy gondolom, hogy ez egy hosszú távú stratégia. Ne feledjük 2022-ben itt lesz a labdarúgó világbajnokság. Sok a beruházás, folyamatosan építik a labdarúgópályákat. A lóversenysport finanszírozása továbbra is ugyanolyan magas színvonalú, mint korábban volt. Nem emelkedtek, de nem is csökkentek a díjak, továbbra is nagyon korrekt összegért versenyzünk. A lovak minősége határozottan fejlődött. A nemzetközi versenyekben, ha valaki nemzeti Gr 1-es versenyben akar sikert elérni, akkor importálnia kell group szintű lovakat. Van néhány Amerikából érkezett Gr 1-es nyerő, illetve néhány angliai és franciaországi győztes is, szóval a lovak minősége javul.

-Mennyire népszerűek a versenyek Katarban? Sok ember látogat ki ezekre az eseményekre?

Különösen népszerűek a sejkek körében, akiknek ez egyfajta szórakozás, de tény, hogy sok ember jár ki versenyeket nézni, annak ellenére, hogy ez egy kis ország. A nagyobb versenyeken teltház van, de itt is nagy szerepet játszik a sejkek részvétele, akik a szórakozás mellett üzleteket is kötnek egymással, pezseg az élet egy versenynapon.

-Van-e a helyi versenyeken belül valamilyen speciális szabály, ami a versenyszabályzatra vagy a versenyszervezésre vonatkozik?

Nincsenek speciális helyi szabályok, a jól kialakult szabályrendszert követik. Ami sajátos, azok a versenyeket megelőző pillanatok, ami itt nagyon pörgős. Amit nagyon szeretek, az az, ahogy megoldották a lovak felvezetését. Tetszik, hogy minden lónak, akit idehoznak meg kell felelnie a beállás kritériumának. Ez az úgynevezett “beállási próba”, amely egy startgépes próba a starterrel és két berakószemélyzettel. Erről feljegyzés készül, természetesen az a jó, ha problémamentesen zajlik minden. Erről felvétel is készül, így ha bármi probléma van, vissza lehet nézni. Ennek köszönhetően, amikor a startgéphez megyünk a verseny előtt, a startszemélyzet pontosan tudja, hogy mit igényel a ló, mit nem, szüksége van-e kapucnira vagy sem. Ennek köszönhetően a startgépnél jóval kevesebb a probléma, mint máshol.

-Hogyan dolgozik a versenyintézőség? Milyen elbírálás alatt vannak a visszatérő problémák, például egyenesirány, az ostorhasználat?

A versenybírók a futamok tisztaságát nagyon szigorúan veszik. Meg sem tudom számolni, hogy mennyi kamera van a pályán, a futamokat gyakorlatilag minden szögből figyelik és minden nézetből van egy felvételük. Mindenhol vannak szabályok, van amire több, van amire kevesebb hangsúlyt fektetnek. Itt a keresztezés nagy hangsúlyt kap, súlyos esetben akár a licensz visszavonásával is járhat, akárcsak a szabálytalan ostorhasználat. Katarban az ostor használata jóval megengedőbb, mint Európában és a világ más pontjain, 12 ütést engedélyeznek az egész verseny alatt, de a 13. ütést már erőteljesen büntetik. A 12 ütést is bőven elégnek tartom, hiszen más országokban a 3-6 is bőségesen elég.

-Valószínűleg neked van a legnagyobb tapasztalatod a cseh zsokék közül az arab lovak versenyzésében. Hamar észre lehet venni a különbséget a vágtájukban, ami rövidebb és darabosabb. Hogyan érzed ezt a nyeregből?

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a taktikára, figyelembe kell venni, hogy rosszabbul gyorsulnak. Vannak kicsi és gyenge képességű arab telivérek, ami természetes, de nem ez a jellemző. Általában magasan képzettek, így nincs nagy különbség köztük és az angol telivérek között. Más stílusban kell őket lovagolni, sokkal nehezebb arab telivéreken versenyezni. Az arab telivérek sokkal keményebbek, és sokkal több munka van velük, mint az angol telivérekkel. Visszatekintve a múltra és a tenyésztésre az angol telivéreket a sebességük és a versenyképességük határozza meg, ez volt a mérvadó a tenyésztés szempontjából. Kevés arab telivér tud gyorsulni, akik tudnak, azok a legjobbak, messze a legjobbak. Vannak olyan arab lovak, akik nagyon jó szintet érnek el, 1:38-as időt 1600 méteren.

-A jelenlegi helyzet merőben új. A világ minden táján különféle korlátozásokkal futják a versenyeket a világjárvány miatt. Mi a helyzet Katarban?

Itt az idény jelenleg korlátozások nélkül zajlik, csak a nézők számát limitálták a lelátókon. Szükséges maszkot hordani a zárt helyiségekben, a jártatóban, de lóháton már levehetjük. Létrehoztak egy mobil alkalmazást, amelyen regisztrálva vagyunk, át kell esnünk egy Covid-teszten, ha az eredmény negatív az applikáció zölden jelez, ezt bárhol elkérhetik az országban. Amint valaki belép Katarba regisztrálnia kell magát a portálon egy regisztrációs számmal, ez lehet az útlevelük is. Ezen vezetik a tesztelés eredményeit, ami ingyenes és azt is, ha karanténba kell vonulni. Hat nap elteltével ismét tesztelnek, ha az negatív, akkor az említett alkalmazás zölden jelez. Ha az alkalmazás narancs színűen világít, az azt jelenti, hogy karanténba kell vonulni, nem mehetsz sehova. Ellenőrizhetnek az utcán és ha valaki megszegi a karantént nagyon szigorú büntetést kap, ez lehet akár börtön, pénzbírság vagy kitoloncolás. Ha szürkén világít, akkor kapcsolatba léptél valakivel, aki érintett, így újabb teszt vár rád, ha piros, akkor pozitív az eredmény. Minden étterem és üzlet nyitva van, de a forgalom korlátozott és mindenhol tartani kell a távolságot. Az étteremben kötelező foglalni és legfeljebb két órát tölthetünk el ott. Személy szerint én nem nagyon járok sehova, de nem vagyok bezárva. A munka miatt vagyok itt, nem szórakozásból, ezért gyakorlatilag otthon vagyok egész nap, tévét nézek, olvasok, edzőterembe járok, dolgozni megyek és néha elmegyek a tengerhez.

-Hogyan képzeljük el egy napodat Katarban?

Általában 3:30-kor kelek, lezuhanyzom, iszok egy kávét és elmegyek dolgozni, ahol körülbelül öt órát töltök. Munkában 3-4 lotot lovagolok, ezután hazajövök, reggelizek majd pihenek, regenerálódom. A programom függ attól is, hogy milyen nap van éppen, a versenyek után a tengerhez megyek, vagy tévét nézek, olvasok. Ha közeledik a verseny elmegyek futni, úszni, edzeni.

-Elégedett vagy a mostani helyzeteddel?

Sok helyen jártam és azt mondhatom, hogy Katar az utolsó úti célom. Itt jól fizetnek, és csak fél évet kell itt töltenem érte, nem kell egész évben itt lenni. Más ország vonz-e? Nem vonz egyik sem, szeretnék itt pénzt keresni, tisztességes karriert csinálni és a maradék időben többet lenni a családommal. Elég áldozatot hoztam, akárcsak a családom, egyre nehezebb nélkülük, így el sem tudom képzelni, hogy egy ismeretlen helyre menjek és új dolgokat próbáljak ki. Itt már biztosan mozgok, tudom mit szeretnék csinálni, ismernek és a TOP 5-be tartozom, nem szeretnék változtatni semmin. Ha valaha bármin változtatni fogok, az az lesz, hogy otthon maradok.

-Eddig két hónap telt el a katari szezonból, mennyire vagy elégedett?

Eddig viszonylag boldog voltam, de egy kicsit többet vártam a nagy napokon, értem ezalatt a Derbyt és az Oaksot. Volt néhány sanszom, nem sok, hittem benne, hogy megnyerhetem az egyiket, de ez sajnos nem jött össze.  A kancának gyengébb napja volt, csak negyedikek lettünk, a körülmények ismeretében elégedett vagyok. Megnyertem az arab lovak nagydíját. Még mindig várok egy Gr 1 győzelemre, de nincs könnyű dolgom.

Mekkora verseny zajlik a lovasok között? Változott valami az elmúlt öt év alatt, mióta Katarban vagy?

Régebben nagyobb volt a verseny a zsokék között, idén gyengébb a Covid miatt. Soumillion, Dettori vagy Peslier is lovagolt a nagyobb versenyekben, az előző évben Hollie Doyle is itt volt, a küzdelem akkor sokkal nagyobb volt, mint idén, mindez a Covidnak köszönhető. Nagy zsoké nem jött el idén, hogy aztán kötelező karanténban töltse az idejét.

-Hogy látod onnan a cseh lóversenysport helyzetét? A cseh versenyszervező több versenyt tartott, mint az előző években. Te is több régiós pályán megfordultál, Faust nyergében Magyar Derbyt nyertél augusztusban. Egy esetleges visszatérésnél mire lehet számítani?

Valóban többet lovagoltam 2020-ban otthon, ha még többet tudtam volna, talán én lennék a champion lovas, de nem erre koncentrálok, elsősorban ott próbálok lovagolni, ahol jól felkészített lovakat és tisztességes pénzt adnak. Azért nem minden a pénz, Szerbiába 4.000 euroért se mentem, visszautasítottam az ajánlatukat. Szeretném élvezni a versenyzést és szeretnék egészséges maradni. Remek kapcsolataim vannak Lengyelországban, Magyarországon, emellett Spanyolországban is lovagoltam, ami nagyon jó volt, mert nyaralással kombináltuk össze. Kicsit máshogy építettem fel a dolgokat, mint mások. Azoknak az embereknek lovagolok, akiket tényleg én érdeklek, nem pedig csak egy vagyok a sok közül. Ez most már így működik, és nem szeretnék ezen változtatni. Szeretek otthon lovagolni, amikor a tulajdonosok jól felkészített lovakat bíznak rám. Nem tesz jót a lovas szakmának, hogy a zsokék 5%-os versenyszázaléka nem versenyképes, kevés, ráadásul ez egy nagyon veszélyes sport. Ha azt akarjuk, hogy a zsokék ne menjenek külföldre dolgozni, akkor ezt 10%-ra kell emelni. Ez az alap azokban az országokban, ahol lovagoltam. Remélem ez is változni fog otthon hamarosan.

Fotó: Václav Volf

SHARE THIS