/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mucho Gusto visszavonul

Írta: Kovács Botond.

Mucho Gusto

Visszavonul a versenyzéstől Mucho Gusto (2016 sm, Mucho Macho Man – Itsagiantcauseway, Giant’s Causeway), aki azzal vívta ki magának a világhírt, hogy 2020-ban megnyerte a floridai Gulfstream Parkban rendezett a Pegasus World Cupot.

Mucho Gusto többször gazdát cserélt kétéves kora előtt. A Teneri Farm és Bernardo Alvarez Calderon neveltjét először Kelly Lively vásárolta meg választott csikóként 14 ezer dollárért Keenelandben, majd fél év múlva, nyilván nem tudván ellenállni a jó ajánlatnak, 96 ezerért eladta ugyanott. Az új tulajdonos kifejezetten spekulatív céllal kötötte meg az üzletet, amit mi sem bizonyít jobban, hogy kilenc hónap múlva 625 ezer dollárért adta tovább későbbi futtatójának, Michael Lund Petersennek.

Michael Lund Petersen

Az ékszerüzletben érdekelt amerikai üzletember viszonylag új keletű futtató, alig egy évtized tapasztalattal rendelkezik, viszont ezt úgy kompenzálja, hogy nyolc számjegyű összegeket költ lovaira minden szezonban. (A turfvilágban ennél ideálisabb receptet nem tudunk elképzelni.) Az ő tulajdonában van többek között a 1.8 millió dollárért vásárolt Gamine (2017 pk, Into Mischief – Peggy Jane, Kafwain), aki tavaly megnyerte a Grade 1 besorolású Test Stakes-t Saratoga Springs-ben, utána harmadik lett a Kentucky Oaks-ban, majd 1400 méterre pályarekordot állított fel a Breeders’ Cup Filly and Mare Sprintben.

Az egyebek mellett Breeders’ Cup Classic-et is megnyerő Mucho Macho Man fia, Mucho Gusto többnyire 1800 méteres távon és környékén remekelt, élete 12 versenyéből 5 alkalommal nyert, ezenkívül 2 második és 2 harmadik helyezést is begyűjtött. A győzelmekből négy Grade 3 szinten született (Bob Hope Stakes – Del Mar, Robert B. Lewis Stakes, Lazaro Barrera Stakes, Affirmed Stakes – Santa Anita), majd következett a nagy Grade 1-siker a Pegasus World Cupban tavaly januárban. A világ legnagyobb összdíjazású versenyében, a Saudi Cupban be kellett érnie a negyedik helyezéssel, de így is több mint 1.5 millió dollárt keresett. Ha már a számoknál tartunk megjegyezzük, életnyereménye meghaladja a 4.175 millió dollárt, amit akárhogy számolunk, 1.2 milliárd forint feletti összegre rúg.

Mucho Gusto Petersen-színekben

Mucho Gusto teljesítménye annyira megtetszett Faisal bin Khalid bin Abdulaziz hercegnek, a néhai Khalid szaúdi király fiának, a sivatagi állam egyik legnagyobb lórajongójának, a Vörös istálló tulajdonosának, hogy a tavalyi Pegasus World Cup előtt megvásárolta a telivért. A remek mén ennek ellenére továbbra is Bob Baffert tréningjében maradt. 2020 decemberében elcsípett még egy negyedik helyezést a Grade 2 besorolású San Antonio Stakes-ben Santa Anitában, és nagy reményekkel készült a 2021. évi Pegasusra, és az újabb Saudi Cupra, ekkor szólt közbe azonban a tréningbaleset. Szakmai körökben ínsérülésről hallani, amely ugyan nem súlyos, de felépülés után valószínűleg sohasem tudná megismételni korábbi formáit. Nem érkezett hír arról, melyik ménesben állítják majd fel a kitűnő sárgát, de biztosak vagyunk benne, hogy ivadékai révén sokszor hallani fogunk még róla.

Az alábbi linket a keresőbe másolva megtekinthető Mucho Gusto pedigréje:

https://www.pedigreequery.com/mucho+gusto10

SHARE THIS