/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A trénerek értékelnek – 1. rész

A 2020-as évet izgalmas befutók, javuló formák és remek versenyek jellemezték. A vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont?

Kovács-Bakos Szilvia: A szezonnal teljes mértékig elégedett vagyok! Volt egy-két számunkra szerencsétlenül alakult futam, de a lovak mindig a maximumot nyújtották, ez egyaránt igaz a hendikep és a klasszis telivérekre. Sajnos év közben két háromévesünk, Charlie Firpo és Silver Pepper is sérüléssel küzdött, a rehabilitációjuk tart, lassan újra elkezdhetnek dolgozni és bízunk benne, hogy olyan formát mutatnak majd, amit eddig is láthattunk tőlük.

Maronka Gábor: A szezon vegyes volt számomra, lehetett volna jobb is, a vírus sem volt segítségünkre. Pár szép eredményt sikerült elérnünk, nem vagyok elkeseredve a championátusban szerzett harmadik hely miatt sem.

Soltész András: Az istálló létszámhoz és a lovak minőséghez képest kitűnőnek értékelem a 2020-as szezont.


Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez? Milyen tapasztalatokat szereztek?

Kovács-Bakos Szilvia: Az istállóban zajló dolgok nem sokat változtak, a munkák folytatódtak az előírásokat pedig természetesen betartottuk és tartjuk jelenleg is. A magánélet már nehezebb, hiszen kevés lehetőség adódott a kikapcsolódásra. A szezont is végig tudtuk vinni zárt kapu ellenére is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat ebben a tekintetben, hiszen sok szektor sokkal rosszabbul járt.

Maronka Gábor: Nem volt egyszerű helyzet, hiszen mindenki készült a március végi kapunyitóra, a lovak top formában voltak, szerettünk volna külföldön is versenyezni, a vírus miatt pedig vissza kellett venni a munkákat, a lovak is kiestek a formából. A tapasztalatok vegyesek, de nem szomorkodunk.

Soltész András: Maximálisan tudtunk alkalmazkodni a helyzethez, betartottuk az előírt szabályokat. Bízunk benne, hogy most rendben zajlik majd a szezon, nekünk sajnos rosszul jött a későbbi kezdés, változtak a versenykiírások, sok olyan futamtól elestünk, amiben bíztunk és úgy gondoltuk, hogy jól fogunk szerepelni rajtuk.


Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Kovács-Bakos Szilvia: Részben sikerült, Charlie Firpotól és Silver Peppertől vártunk volna komoly eredményeket, utóbbit a Derbyre szerettük volna készíteni, ezzel szemben ott csak a saját kancánkkal tudtunk futni. Akkor még sem Amazing Allegra, sem Aurora Amica nem volt olyan szinten, hogy érdemben megmutassa a tudását, a mi kancánk pedig nem állta a távot. Ezen felül azonban sokan felülmúlták az elvárásainkat, az említett kancák rengeteget fejlődtek, az öreg sprinter Báthory pedig hozta a szokásos 70 körüli formáit. A kétéveseinkre sem lehet panasz!

Maronka Gábor: A vágyam a Derby győzelem volt, ezt sikerült is teljesíteni.

Soltész András: Nem teljesen, sajnos év közben sérülések miatt megfogyatkozott a létszám, olyan lovaktól kellett megválnunk, akikben nagyon bíztunk.


Melyik idomításában álló telivér teljesítménye volt kiemelkedő?

Kovács-Bakos Szilvia: Aurora Amica megnyerte a Kovács Mihály Emlékverseny – Magyar Háromévesek Nagydíját, a Magyar St. Legert is, majd második lett a Lovaregyleti Díjban. Mellette Amazing Allegra győzött az utóbbi futamban, Simply The Best pedig középtávon volt eredményes és Charlie Firpo is remekül teljesített a sérülését megelőzően, őket emelném ki.

Maronka Gábor: Mindannyian vegyesen futottak, de többször is megfutották a formájukat.

Soltész András: La Shaba és Wasmy is maximálisan odatette magát, szépen jöttek előre, valamint Aurora Borealis is nagyszerűen szerepelt, sajnos számára nem kedvezett sok esetben a versenykiírás, emiatt nem tudtuk a képességét maximálisan megmutatni.


Melyik lovától várt volna többet?

Kovács-Bakos Szilvia: A tavalyi formái alapján Quinttől vártam volna többet, illetve Arcsitól, de ők még komolyodhatnak.

Maronka Gábor: A derby nyerő Fausttól többet vártam, kétszer rosszul futott, de már fény derült a probléma okára.

Soltész András: Cupidotól és Katchankatól többet vártam, reméljük, hogy a pihenő előnyükre válik.


Hány kétévese mutatkozott be, ők hogyan futottak? Melyiküktől várja a legjobb teljesítményt 2021-ben?

Kovács-Bakos Szilvia: Három kétévesünk nem mutatkozott még be, a többiek teljesítményével teljesen meg vagyok elégedve, Gerappa Sts, Rosa Sham, Diadora Sts és Rébék is bizonyított, szép győzelmek fűződnek a nevükhöz. A többiekben is látunk még javulást, ők későiek. Diadora nagyon sokat fejlődött versenyről versenyre, emellett még növésben van, őt klasszikus versenyekben is el tudom képzelni, küllemével kitűnik a többiek közül. Vannak még olyan most már hároméveseink akiket még nem hoztunk ki. Mének, jó származásúak, jól néznek ki, bennük is bízunk.

Maronka Gábor: Mindegyik idomításomban álló kétéves futott már egy versenyt. Arhimed Kétévesek Kritériumában szerzett első helyének nagyon örülök, esélytelennek tartották, mi bíztunk benne és szerencsére be is bizonyította, hogy volt rá okunk. Odyssey az elit kategóriájú versenyben harmadik helyet szerző Turbinától kapott ki, így ők ketten lesznek várhatóan a Derby lovaink.

Soltész András: Egy kétéves volt, akit béreltem, de őt már vissza is adtuk. Az év végén kaptunk még egy kétévest, ő a 2021-es szezonban fog bemutatkozni.


Melyik volt a legemlékezetesebb verseny a számára az idei szezonban?

Kovács-Bakos Szilvia: Sok emlékezetes verseny volt, de a Magyar St. Legert emelném ki, a hazai tenyésztésű Aurora Amica győzelme és stílusa pozitív meglepetés volt számunkra.

Maronka Gábor: A Derby több okból kifolyólag is. A taktikánk váratlanul ért mindenkit, így meglepetést tudtunk okozni.

Soltész András: La Shaba győzelme az MNV Díjában, illetve Wasmy sikere, amikor feltartva nyerte versenyét, de ide tartozik Bastille második helye az év utolsó versenynapján. Mindhárom nagy élmény volt számunkra!


 

Kik erősítik jelenleg az istállóját?

Kovács-Bakos Szilvia: Lovasaink Mocsinka Vivien, Morvai Előd és Drexler Virginia, aki valószínűleg zsoké jelölt licenszel folytatja tovább, illetve ifj. Kozma István is lovagol nálunk, ha az ideje engedi. Amatőrjeink csapatát erősíti Kis Judit és Morvai Eszter. Az abrakmesterünk Simon Ferenc, lovászaink közül Burai Mihállyal dolgozunk együtt hosszú évek óta, ő felel versenynapokon a lószállításért is. Illetve több lovásszal, munkalovassal dolgozunk még együtt, akik egyaránt hozzásegítenek minket a sikerekhez.

Maronka Gábor: Az istállószemélyzet változatlan, a csapatot Szőke Tamás, Deák Sára, Kolumbán Örs és Gulyás Szabolcs alkotja, amatőrjeink Gárdonyi Fruzsina, Takács Eszter Cseperke és Szőke Dániel. Dani idén kezdi el versenylovas pályafutását.

Soltész András: A csapat változatlan, az amatőrjeink fejlődtek, tapasztaltak, rutinosak, rájuk is fogunk támaszkodni a jövőben. Lovasaink Kelemen Zénó, Benedek Zoltán és Suták Csenge.


Hány telivér áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Kovács-Bakos Szilvia: Jelenleg 16 yearling van nálunk, főként kancák, importok és jó magyar tenyésztésű telivérek egyaránt, valószínűleg még érkeznek páran. Aurora Amica féltestvére is nálunk kezdi majd pályafutását, akinek apja Eagle Top. Messerschmitt első csikója is nálunk kezd, ő Masamód, illetve Sztankov Ákos tulajdonában áll Suhanó Üstökös, Suhanó csikója. Háromévesekből 11 van, főként importok, a mének dominálnak.

Maronka Gábor: Jelenleg 30 telivérrel dolgozom együtt, közülük sok csikó, 14 import. Háromévesek közül kiemelkedik a már említett Arhimed és Odyssey, az idősebbek közül Crushing Power és Dante’s Peak. Két magyar tenyésztésű telivér áll az idomításomban, Serif és Dirty Dancer, az utóbbi Steady As A Rock csikó, bízom benne, hogy jó középtávú ló lesz. Várhatóak még érkezők, 3-4 lóval számolunk januárban.

Soltész András: Jelenleg nyolc telivér áll nálam, Wasmy, Bastille, Cupido, Supergirl és She Moves, illetve van két kétéves és egy hároméves az istállóban, a kétévesek Dióspusztáról és a saját tenyésztésünkből érkeztek. Mindenképpen szeretnénk még minimum ugyanennyi telivért fogadni, reméljük, hogy ez sikerülni is fog.


Mely telivérek fejezték be a pályafutásukat?

Kovács-Bakos Szilvia: Mirtusz, Like The Sea, Sámánkő, Benihana és Contesse is befejezte pályafutását, van amelyikük hobbi és van amelyikük ugró vonalon folytatja tovább. A szürke Silver Chimes szintén hobbi lóként folytatja, de akár még tenyésztés is szóbakerülhet, Almarózsa és Sagana is a tenyésztést erősíti majd, az utóbbi Lengyelországban.

Maronka Gábor: First Thought hobbi lóként folytatja tovább, Futurist Fashion pedig anyakanca lesz.

Soltész András: La Shaba anyakancaként folytatja, Aurora Borealis is ménesben van jelenleg, még kérdéses, hogy folytatja-e a versenyzést vagy anyakanca lesz.


Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Kovács-Bakos Szilvia: Nagyon pozitívak vagyunk, sok tervvel. Nagyon erős az istálló minden korosztályt tekintve. Bízunk benne, hogy jó szezon lesz és tartjuk ezt a formát.

Maronka Gábor: Egy jobb évben bízom, szeretnénk külföldön futni, főleg Crushing Powerrel. Bizonyította, hogy ott is megállja a helyét. Dante’s Peak kétszer volt helyezett Németországban, valamiért nem akar annyira küzdeni, de igyekszünk ezen javítani. A háromévesekben is bízom, illetve a kétévesek is már korán pályára léphetnek.

Soltész András: Felemás tervekkel indulok neki a szezonnak, ha tudunk fejleszteni és fejlődni akkor megyünk tovább, ha nem akkor a folytatásról el kell gondolkozni.

Fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS