/ by /   Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Ügetőtrénerek értékelnek – 2. rész

A 2020-as évben a vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Lakatos Csaba és Alfa Boy a Szegedy István Emlékversenyben

-Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont?

Várhidi Róbert: A szezonnal meg voltam elégedve, a versenyekben ifj. Veres László hajtott helyettem, pozitívan csalódtam! Az istálló és a személyzet is kihozta magából a maximumot.

Lakatos Csaba: Sikeres évet zártunk Hajnal Tiborral, ezt fontos kiemelném, hiszen az idomári tevékenység az ő érdeme, én inkább mint hajtó vagyok jelen az istálló mindennapjaiban. A nagyversenyekben meghatározóak voltunk, akárcsak Borutka vagy Alfa Boy révén. A gyengébb képességű lovaink is megnyerték a versenyeiket. Nem dolgozunk túl sok ügetővel, voltak hullámvölgyeink is és egészségügyi problémák, de mindenki megtette, amit csak tudott.

Török István: Számomra jó volt ez a szezon, Vadonc RG nyerni is tudott a Lézer Hendikepben.


-Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid19 miatti nehézségekhez?

Várhidi Róbert: A létszámot úgymond limitáltuk az istállónál, megkértünk minden kollégát, hogy ha lehet ne látogassanak minket. Maszkot viseltünk, megpróbáltunk minden szabályt betartani a vírus elkerülése érdekében, ez korántsem egyszerű helyzet.

Lakatos Csaba: Szerencsére minket annyira nem érintett a vírus, a mindennapi munkálatokban nem okozott fennakadást, a szabályokat természetesen betartottuk. A zárt kapus versenyek számunkra is szokatlanok voltak, reméljük, hogy minél előbb változni fog a helyzet és ismét nézők előtt hajthatunk.

Török István: Nem volt egyszerű a helyzet, de a szabályok betartása mellett sikerült megoldanunk a mindennapos munkálatokat.


-Melyik idomításában álló ló teljesítménye volt kiemelkedő?

Várhidi Róbert: Always Yankee BD és Timoko R.L, akit kiemelnék, az utóbbi nagyon jól teljesített, jó ló és személy szerint a kedvencem is.

Lakatos Csaba: Ahogy említettem, az idomítást Hajnal Tibor végzi, de akit kiemelnék az Alfa Boy, őt hajtottam és egyben a tulajdonomban is áll. Az istálló tekintetében Borutkát is ki kell emelnem, nem ok nélkül lett az Év Lova cím nyertese.

Török István: A 2020-as szezonban nem volt sok startolóm, de Vadonc SB helyezést is szerzett, illetve egyszer győzött is.

Timoko R. L. győzelme a Gunnel Diadem Hendikepben


-Melyik lovától várt volna többet?

Várhidi Róbert: Bing Crosby AT.-től és Bronz Boytól, komoly összegért vásároltam őket és a származásuk is kiemelkedő, de még nem hozták a várt eredményeket. Most kezdtek el úgy dolgozni és versenyezni, ahogy az már elvárható tőlük.

Lakatos Csaba: Borutkát mondom, mert örültem volna, ha a Nemzeti Díjban, a Hungária Díjban és a Ménesek Díjában nem hibázik. Úgy gondolom, ha ez nincs, akkor abszolválhatta volna ezeket a futamokat, még fényesebb lenne az Év Lova cím. Alfa Boytól a Derbyben vártam volna többet, de a felkészülést egészségügyi problémák előzték meg és a későbbiekben igazolta klasszisát.

Török István: Csalódást a csikók okoztak, akiket nem tudtunk kihozni versenyezni, de bízunk benne, hogy idén változni fog a helyzet.


– A Derby évjáratban hány lova van? Kitől mit várt?

Várhidi Róbert: Két b betűs lovam van, Bronz Boy és Bing Crosby AT, mindkettejüket a Derby dobogójára várom, de természetesen ez majd a következő hónapokban fog eldőlni.

Lakatos Csaba: Jelenleg azt gondolom egy ügető van, akire lehet számítani, Borutka. Bízom benne, hogy a Derbyben az első helyen fog végezni, az első pillanattól kezdve a saját korosztálya felett jár, még sokat fog fejlődni. Természetesen vannak más ígéretes négyévesek is, akárcsak Prutkai József vagy Veljko Mazsity idomítottjait tekintve.

Török István: Jelenleg nem áll az idomításomban négyéves ügető.


-Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számára a 2020-as szezonban?

Várhidi Róbert: Az utolsó versenynapon a Csillagszóró Díjban Bronz Boy hét hosszas győzelme.

Lakatos Csaba: A legemlékezetesebb és amire a legnagyobb örömmel gondolok vissza az a Zápolya Díj, ekkor bár Alfa Boy a startnál galoppozott, de éreztem, hogy remek formában van. Ezt követően a Szegedy István Emlékversenybe neveztük a pálya legjobb lovai közé kísérleti jelleggel, óriási stílusban szerezte meg a győzelmet, tudtuk, hogy igazi klasszissal van dolgunk.

Török István: A kisebb hendikepekben elért sikereinkre örömmel gondolok vissza.


-Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Várhidi Róbert: Mivel nem hajtottam versenyben, így azt mondanám, hogy  60%-ra sikerült teljesíteni őket.

Lakatos Csaba: Részben sikerült, részben nem. Nagyon jó versenyeket nyertünk, Hajnal Tibor idomár champion lett és az istállóban két komoly klasszis érett be, egyértelmű, hogy ez melyik oldalt erősíti. Ami picit csalódás számomra az az, hogy Hajnal Tibor nem lett champion hajtó, hiszen Veljko Mazsity fölényesen győzött a kategóriában.


Kik erősítik az istállóját? Hajtók, abrakmester, amatőrök stb.

Várhídi Róbert: Deixler Kálmán amatőr, Schreiber Klára lovász és jómagam végezzük a mindennapi teendőket.

Lakatos Csaba: Az esetünkben összetett a helyzet, a személyzet egy része Hajnal Tiborral dolgozik együtt a tanyán, a pályán Bástyai Krisztina a nevezéseket, az adminisztratív dolgokat intézi már 25 éve, illetve ha olyan lovunk van segít a versenyre való felkészülésben, szerszámozásban, emellett Hegedűs Sándor az amatőrünk.

Török István: A segédhajtó Vudi Lajos, Leányfalvi Ferenc pedig amatőr státuszban hajt, abrakmesterem nincs.

Borutka a 2020-as Év Lova


-Hány ló áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Várhidi Róbert: Jelen pillanatban hat ügető áll az idomításomban, még várok érkezőket és terveim szerint venni is fogok még lovakat.

Lakatos Csaba: Bár Tibor idomításában vannak a lovak, de mindenképpen várhatóak újabb érkezők.

Török István: Tíz ló áll jelenleg az istállóban, valószínűleg csikók még fognak jönni, de konkrétumot még nem tudok.


-Kik fejezték be a pályafutásukat? Nekik mi lesz a sorsuk?

Várhidi Róbert: Nemzetesúr majdnem ötéves korában került hozzám, későn kezdett el versenyezni, de fantasztikusan teljesített! Tulajdonosa tanyáján folytatja tovább.


-Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Várhidi Róbert: Szeretnék ismét hajtani, ez a legnagyobb vágyam. Terveim szerint idén versenyzem majd utoljára, a következő években már csak tréningezni fogok, hajtsanak a fiatalok!

Lakatos Csaba: Szeretném az egészségügyi problémáimat rendezni, majd minél előbb szeretnék visszatérni hajtani. Bízom benne, hogy Alfa Boy a legjobbak között komoly feladatokat fog megoldani. Természetesen az egész istálló sikerében bízom, azon leszek, hogy minél eredményesebb legyen az egész évünk. Nálunk mindenki megteszi, amit tud, harmonikusan működik minden, remélem, hogy ez így is marad.

Török István: Leginkább abban bízom, hogy a vírus előtti rendszerbe térhetünk majd vissza, addig nem igazán tervezünk hosszútávra.

Vadonc SB elsőként ügetett át a célvonalon a Lézer Hendikepben

Fotó: Maróti Edit

SHARE THIS