/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Baglyos Ferenc

Fehérhegyi Fotó Power (Fehérhegyi Futó Paradise x Changing Sky)

2020-as versenyei:
June Trophy S1 (280m) – IV. hely, ideje 17.24
Nyári Nagydíj A1 (480m) – IV. hely, ideje 30.31
July Trophy Open (480m) – III. hely, ideje 29.69
Mega Delight Díj A1 (480m) – II. hely, ideje 29.59
Kincsem Park Magyar Derby II. negyeddöntő (480m) – III. hely, ideje 29.84
Kincsem Park Magyar Derby III. elődöntő (480m) – II. hely, ideje 29.46
Kincsem Park Magyar Derby Döntő (480m) – VI. hely, ideje 29.77
European Tour A1 (480m) – II. hely, ideje 29.60
European Derby Select Stake (480m) – V. hely, ideje 30.58
Európa Derby I. Elődöntő (480m) – IV. hely, ideje 29.58

2020-as edzései:
2db hivatalos időmérő edzés. Ideje 280m-en: 16.38, 480m-en: 29.57

 

Fehérhegyi Fotó Sky (Fehérhegyi Futó Paradise x Changing Sky)

2020-as versenyei:
June Trophy S1 (280m) – IV. hely, ideje 16.96
Nyári Nagydíj Sprint S1 (280m) – II, hely, ideje 16.88
July Trophy S0 (280m) – III. hely, ideje 17.21
Mega Delight Díj A1/A2 (480m) – IV. hely, ideje 30.29
Kincsem Park Magyar Derby I. negyeddöntő (480m) – V. hely, ideje 30.10
Kincsem Park Magyar Derby III. elődöntő (480m) – VI. hely, ideje 30.30
Royal Essences Derby Invitation II. (480m) – V. hely, ideje 29.78
European Tour S0 (280m) – II. hely, ideje 16.81
European Derby Select Stake S0/S1 (280m) –II. hely, ideje 16.96
Európa Derby Sprint II. Elődöntő (280m) – IV. hely, ideje 18.77

2020-as edzései:
2db hivatalos időmérő edzés. Ideje 280m-en: 16.46, 480m-en: 29.43

Idén két, saját tenyésztésű agárral versenyeztetek a Kincsem Parkban, akik ráadásul alomtestvérek is. Hány kiskutya közül választottátok ki őket és miért pont őket?
Azt tudni kell, hogy mi csak saját tenyésztésű agarakkal versenyzünk, így ez most sem történt másként.  Igazából hárman maradtak nálunk, a tesójuk Molly júniusban hozta le az első almát Baszhan Parij Almost-tól. Édesapám nem favorizálja a szukákat versenyzésre így ő megmaradt házi kedvencnek és tenyésztési céllal, illetve kapacitásunk sem lett volna őt is készíteni pedig edzésen mindkét tesóját elverte. Nyolcan voltak, Sky tűnt akkor a legtehetségesebbnek, Power pedig a mentalitása miatt maradt.

Versenyeztél velük más pályán is? Ha igen hol és milyen eredménnyel?
2019-ben Isaszegen versenyeztek több első hely mellett vegyes eredményékkel, viszont, hogy szokják az új rendszert 2020-ban csak a Kincsem Parkban futottak.

Mennyi ideje tréningezel te magad? Édesapádtól kapott örökség az agár szenvedély, jól tudom ugye?
Igen jól tudod! Ez volt az első szezonom, de messze nem az utolsó. Nagyjából szabad kezet kaptam tőle tréning és etetés terén is, amiből rengeteget tanultam.

Hogy indultatok neki a 2020-as szezonnak, milyen elvárásokkal?
Szerettünk volna minél jobb eredményeket elérni természetesen, mint mindenki más, de a fő célom a Magyar Derby Döntő volt, illetve összességében a legtöbbet kihozni belőlük.

Hogyan értékeled magad, mint tréner az elmúlt év alapján? Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?
Első szezonomhoz képest nem tartom rossznak az elmúlt évet. Úgy érzem, jobb kihívást nem is kaphattam volna ettől a két agártól, mivel annyira különböznek mentálisan és testileg is, hogy hamar rá kellett jönnöm a táplálkozáshoz hasonlóan edzésben sem ugyanarra van szükségük. Talán Power-rel hamarabb megtaláltam a közös hangot, nem kellett annyit kísérleteznem a megfelelő formához, mint Sky-nál.

Sky bal szélen narancssárga 5-ös takaróban

Mindketten 10-10 versenyen indultak és szép eredményeket is értek el, a dobogó első helyéről azonban valahogy mindig lecsúsztak. Minek tudod ezt be? Erős mezőny, tapasztalatlanság, sérülés?
Nem szeretek magyarázkodni, nem voltunk elég jók. Lehetne fogni az én kísérletezéseimre az ingadozó formát, vagy az új pálya szokatlanságára, akár a szerencsére is, de ahhoz pártol a szerencse, aki beleteszi a munkát. Ezek szerint nem volt elég, idén többet kell tennem a siker érdekében.

Mennyire vagy elégedett összességében az elért eredményeitekkel?
Azon kívül, hogy nem sikerült nyernünk egyszer sem, elégedett vagyok. A Derby Döntő mindenért kárpótol, viszont a tapasztalatlanságom miatt a heti versenyzés súly vesztést eredményezett, így a döntőben nem sikerült hozni az előző két heti formát. Ennek ellenére nagyon örülök, hogy a fő futamnak részese lehettem!

Hogy tetszik Nektek az új pálya? Ha versenyeztél máshol is, mik az észrevételeid a két rendszer közti különbségekről? A kutyákon mit láttál, könnyen vették-e a váltást a két pálya között?
Nekem tetszik a pálya, a környezet és a hangulat is, ami uralkodik. Remélem egyre népszerűbb lesz! A pályák közti átállás elég nehezen ment, főleg a startnál, mert nem látták a nyúl érkezését, illetve nem kísérte a jellegzetes motor hang, ami alapján már tudták mikor nyílik a box. Itt a csengetést kellett megtanulni. Ezen kívül még a hosszabb egyenes szakaszt emelném ki Isaszegen, ami egy gyorsabb agárnak előnyt jelent még ha a kanyarban ütközik is, sebességét kihasználva tud javítani egy picit lassabb vetélytársával szemben.

Novemberben töltötték be a 3. évüket, így koruk alapján bőven van még bennük 1, akár 2 szezon is. Mik a terveid, jössz idén is?
Igen még egy szezon simán van bennük, aminek tapasztaltabban vágok neki. Természetesen jövök!

Power jobbról a második kék 2-es takaróban

Új agár van-e kilátásban az idei évtől?
Jelenleg két alomból összesen 9 kölyök van nálunk (Fehérhegyi Futó Molly x Baszhan Parij Almost és Changing Sky x Kengyelfutó Perfect), akik véletlenül egy napon születtek. Tavasszal szeretnénk kiválasztani azokat, akik maradnak, a többieknek pedig lehetőleg hozzá értő, versenyző tulajdonost keresni. Júniusban, ha betöltik az első évüket szeretném minél több edzésre beíratni őket és ha jól sikerül akár őszi versenyekre is.

Újabb alomterv van-e tervben, ha igen kivel?
Jelenleg nem tervezünk almot míg a mostaniak aktívak lesznek. Általában 2 évente van egy alom az utánpótlás miatt. Csak akkor tenyésztünk, ha szükség van rá és akkor is csak ha megfelelő szülők állnak rendelkezésre. Ha a Molly kölykök eredményesek lesznek vele tenyésztünk majd tovább.

Összességében, hogy érezted magad a Kincsem Parkban, mennyire voltál elégedett a szervezéssel, lebonyolítással, technikai dolgokkal?
Jól éreztem magam minden egyes versenyen, jó társaság alakulhat ki idővel és a fogadó, szurkoló nézők miatt is különleges lesz, amint egyre népszerűbb lesz. Tetszik a szervezés és a lebonyolítás, a technika viszont egyszer kétszer megtréfálta a versenyzőket, de legalább jövőre ezeket ki lehet küszöbölni. Természetesen akkor rosszul érinti az embert, ha nem indul el a nyúl vagy nem nyílik a box, de ezek olyan problémák, amiről senki nem tehet. Várom a következő szezont és részese szeretnék lenni a magyar agársport népszerűsítésének, amihez ez a színvonalas pálya nagyban hozzájárul.

 

SHARE THIS