/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

NAV állásfoglalás a versenydíj kifizetéséről

A versenydíjban részesülő futtatók és versenyzők közül többen a kisadózó vállalkozások tételes adó (KATA) fizetés alapján jutnak, vagy jutottak eddig a megnyert versenydíjukhoz.

A 2021. január 1-vel hatályos törvény miatt, a Versenyszervező, a Kincsem Nemzeti Kft. a Nemzeti Adóhatósághoz fordult, a kihirdetett és 2021. január 1-től hatályos a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény kapcsán. Az Adóhatóság a kérdésünkre a következő választ adta:

A kifizetésekre nem alkalmazható az adómentesség. Amennyiben a Társaság (Versenyszervező) a tárgyévben kisadózó vállalkozásnak (tenyésztő, futtató, versenyző) az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40%-os mértékű adót kell fizetni a kisadózónak.

A nyeremény összegének meghatározása KATA-s vállalkozónál úgy történik, mint a magánszemély esetén. A kifizetőt (Versenyszervező) terhelő adó és járulékfizetést (a 3 millió forint feletti 40 %), valamint a magánszemélyek után fizetendő EKHO-t a Versenyszervező a nyeremény kifizetése során a nyertesre (tenyésztő, futtató, versenyző) hárítja és a levonás utáni adózott összegű nyereményt utalja tovább a nyertes versenyszámlájára.

 

Kincsem Nemzeti Kft.

SHARE THIS