/ by /   E-Turf Magazin, Hazai ügető hírek / 0 comments

Ügetőtrénerek értékelnek – 3. rész

A 2020-as évben a vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Kolozsi László: 344 start – 23 győzelem – 16.450.000,- pénznyeremény

Hajnal Tibor: 183 start – 27 győzelem – 20.772.000,- pénznyeremény

Kolozsi László és Chokito 


Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont? 

Kolozsi László: Igazából elégedett vagyok, lett egy jó kétévesem, Chokito. Több kétévest is bemutattam, de ő kitűnt a többi közül, azt gondolom, hogy az évjáratának egyik legjobbja. Újrázz! pedig egész évben hozta a megszokott jó formáját és a többiek is hendikep szinten jól teljesítettek.

Hajnal Tibor: Úgy érzem számunkra nem alakult rosszul. Habár az ember sosem elégedett, nyilván lehetett volna ennél is jobb, de összességében nem zártunk rossz évet.


Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Kolozsi László: A hároméves évjárattal kicsivel előrébb is végezhettünk volna. Ha ez sikerült volna, akkor azt mondom, hogy igen.

Hajnal Tibor: Afelett sikerült teljesítenünk, hiszen hét vagy nyolc nagyversenyt nyertünk, amit álmomban sem gondoltam volna. A kétévesektől a tréningek alapján többet vártam volna, de mindent összevetve viszont elégedett vagyok.


Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez? 

Kolozsi László: Szerencsénk volt, hogy nem kellett hosszú időre leállnunk, bár ez a kiesett idő is hiányzott, a felkészítésben nem okozott különösebb problémát.

Hajnal Tibor: Mi vidéken készülünk a versenyekre, egy elzárt telepen. Így nem volt túlzottan nehéz dolgunk, hiszen csak kollégákkal voltunk körülvéve.


Melyik idomításában álló ló teljesítménye volt kiemelkedő?

Kolozsi László: A fiatal lovak közül Chokito, az idősebbeknél pedig Újrázz! teljesítménye volt tavaly kiemelkedő.

Hajnal Tibor: Borutka, Vital RG és Alfa Boy szerepeltek tavaly a legjobban.


Mely lovaktól várt volna többet?

Kolozsi László: Boszitól vártam volna többet, remélem, hogy az idei évben ezt bepótolja és tovább javít majd. Betty Evo is problémákkal küzdött, bízom benne, hogy a most következő szezonban ismét jó formát igazol majd.

Hajnal Tibor: Talán a kétévesektől vártam volna többet. Nagy jó kétéveseim vannak, de sajnos folyamatosan köhögéssel bajlódtunk főleg a fiatal lovaknál. Emiatt szinte semmit nem tudtunk belőlük megmutatni, pedig sok lehetőség rejlik bennük.

Hajnal Tibor és Borutka 


Hány kétévese mutatkozott be, ők hogyan futottak? Mit vár a fiatal lovaktól 2021-ben?

Kolozsi László: Chokito, Callela BD, Ali Evo, Calvin, Camesito. Ahogy említettem, Chokito szerepelt a legjobbak közülük. Tőle idén is mindenképpen jó futásokat várok.

Hajnal Tibor: Úgy érzem, hogy négy jó – most már hároméves – lovam van az évjáratból. Az egyik Borutka testvére Charming Boy, nagyon jó fejű, nagyon szép küllemű ló, akivel az alapozásig nagyon könnyen eljutottunk, rendkívül szimpatikusan mozgott. A másik Coltrane AT, akivel a gyorsmunkákig eljutottunk és nagyon komoly sebességeket mértünk. Megemlíteném még Alfa Boy húgát Chacha-t, ő kicsit idegesebb természetű, de benne is hatalmas sebesség van és hétről hétre komolyodik. A negyedik egy Maharajah csikó, Creatine, akit vásároltunk és eljutottunk vele egy igen komoly sebességig. Mivel még növésben volt, mondhatom, hogy elfelejtette amit eddig tudott.


A Derby évjáratban hány lova van, kitől mit vár?

Kolozsi László: Baby Gabi, Boszi, Bulibáró, Bailando és Farya BD a 4 éves lovaim. Sokat kell még javulniuk a Derbyhez, de bízom benne hogy valamelyik fel ér a jobbak közé is: Farya BD, Bailando vagy Boszi!

Hajnal Tibor: Borutka a négyévesem, akit a Derby-ben mindenképpen szeretnék indítani. Tavaly az év vége felé már sok volt neki, nehezen tudtunk felkészíteni, nehéz volt vele dolgozni. Most pihenőn van, képessége alapján rendkívül jó ló. Gyors, küzdeni is akar, de kanca lévén nagyon kell rá vigyázni.


Kik erősítik jelenleg az istállóját?

Kolozsi László: Nagyon jó csapattal dolgozok együtt, teljesen családi a légkör. Amatőrjeim, tulajdonosaim is kiveszik a részüket a mindennapi munkából, ami nagy segítséget jelent. Segédhajtóim Kolozsi József és Erdei Péter elhozták a kupákat, míg Ifj. Veres László a champion címet. Feleségem Czank Szilvia ügyel a lovak etetésére és a versenyekben való tökéletes megjelenésre. Tulajdonosaim hosszú évek óta kitartanak mellettem, amit ezúton szeretnék megköszönni és minél jobb eredményekkel meghálálni a bizalmukat 2021-ben is!

Hajnal Tibor: Szerencsére nálunk pár éve már állandó csapat van. Szokol László, Pásztás Attila és Hegedűs Sándor akiknek nagyon sokat köszönhetek.


Hány ló áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Kolozsi László: Jelenleg a korábbinál körülbelül 10 lóval kevesebbel dolgozunk, több eladásra került, így most nagyjából 30 ló van nálam. Nagyrészt fiatalok, leginkább magyar tenyésztésűek, a jövő reménységei. Újabb érkezők sincsenek kizárva természetesen.

Hajnal Tibor: 24-25 ló van általában. Van amikor jön vagy éppen megy egy ló, de ezt a létszámot nagyjából folyamatosan tartjuk. Minden korosztályból vannak lovaink, fiatalok, idősebbek egyaránt és vannak külföldi tenyésztésűek is.
Külföldre ugye most jelenleg nem lehet menni lovat behozni, de nemrég érkezett hozzánk egy Ready Cash nagyapaságú, nagyon szép küllemű és ígéretes kétéves csikó. Illetve rajta kívül még három kétévesem van.


Mely lovak fejezték be a pályafutásukat? Mi lett a sorsuk? 

Kolozsi László: Az év vége felé több lovunk is elkerült hobbi célra, illetve tenyésztésbe.

Hajnal Tibor: Urzulina befejezte a versenykarrierjét és tenyésztésbe került Rádiházára.


Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Kolozsi László: Mindenképpen bizakodó vagyok, fiatalodott az istállóm lovak terén és reméljük a sok munka meghozza gyümölcsét!

Hajnal Tibor: Először is, hogy szabaduljunk meg végre ettől a vírustól, hiszen a versenyzés az életünk. Emellett – ahogy említettem, ígéretes lovaim vannak több évjáratban is – egy sikeres évet várok.

Fotók: Péter Réka 

SHARE THIS